- Необходими продукти:
1 патица
1 ч.л. сол
1 ч.л. джоджен
½ ч.л. чубрица
100 г ориз
8-10 печурки
2 кисели краставички
50 г шунка
5 с.л. олио
100 г маслини
1 стрък праз
1 с.л. соев сос
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Почистените и нарязани на дребно праз и гъби се поставят в дълбок тиган със сгорещено олио и се запържват до златисто.
2. Маслините, киселите краставички и шунката се нарязват на кубчета и заедно с ориза се добавят към праза и гъбите. Запържват се за минута и към тях се добавят 150 мл вода. Сместа се овкусява със соев сос, сол, джоджен и чубрица и се вари, докато оризът поеме водата.
3. Патицата се измива добре и се осолява отвън и отвътре. Пълни се с приготвената плънка и се зашива. Поставя се в тенджера с вряща вода и се вари в продължение на 15 мин.
4. Прехвърля се в дълбока тава, в която се наливат около 350 мл от бульона. Покрива се с фолио и се пече в предварително загрята до 180 °С фурна в продължение на 2-2,5 часа. След като месото омекне напълно, фолиото се отстранява и патицата се запича до златисто-кафяво.