Необходими продукти:
кисело зеле - нежни листа от 1 кисела зелка (2 кг)
лук - 1 глава
олио - 50 мл
ориз - към 2 ч.ч.
кайма - 400 г телешка или смес
черен пипер - прясно смлян
червен пипер - на око
джоджен
пилешко месо - или наденица
Накълцайте ситно лука и го запържете в мазнината. Щом се запържи, добавете измития ориз, разбъркайте за 10 секунди и долейте малко топла вода, за да се задуши.
Щом оризът поеме течността, добавете каймата с подправките без червения пипер. По желание може да добавите още подправки, като чубрица, кимион и др.
Бъркайте, докато се раздроби и запържи, след което снемете от котлона и оставете плънката се се охлади.
От киселата зелка оформяйте листа без твърди жили, като всяко парче зеле трябва да е с големина 7х10 см. Във всеки лист слагайте по 1 ч.л. плънка и завивайте стегнати сармички.
Покрийте дъното на тенджерата с парчета зелеви листа и подреждайте отгоре родопските сарми. Между отделните редове ръсете по малко черен пипер.
Най-отгоре разпределете пилешко месо или наденица в желаното от вас количество, като ги поръсите със сол и червен пипер.
Долейте малко олио и гореща вода и захлупете отгоре с чиния. Сложете родопските сарми да заврат и ги оставете да къкрят на много слаб огън за около 2 часа.
foods.bg
В голяма тенджера се поставя една зелка със сол и малко оцет и се вари до омекване на листата за сърми.