- Време за приготвяне – 40-45 мин Порции - 4
Необходими продукти:
За сармите:
800 г кайма смес
3 белтъка
150 г ориз
1 глава кромид лук
5-6 стръка магданоз смлян черен пипер на вкус
1 ч.л. смлян кимион
брашно – за паниране
За соса:
100 г краве масло
1 глава целина
1 ч.л. сол
1 кубче телешки бульон
10-12 зърна черен пипер
2 бр. дафинов лист
червен пипер
За застройката:
2 жълтъка
2-3 с.л. брашно
сокът на ½ лимон
Начин на приготвяне:
1. Лукът се нарязва на дребно, смесва се с каймата и се поръсва с магданоз, кимион и смлян черен пипер. Добавят се белтъците и оризът и каймата се омесва.
2. Оформят се елипсовидни кюфтета, които се овалват в брашно.
3. Кипва се около 400 мл вода и към нея се прибавят целина, сол и телешкият бульон, предварително разтворен в 200 мл вода.
4. Добавя се черен пипер, дафинов лист и 50 г краве масло, след което се изсипват кюфтетата. Варят се 30-40 мин на средната степен на котлона.
5. В друг съд се смесват жълтъците, брашното и лимоновият сок. При непрекъснато бъркане се наливат постепенно 500 мл от бульона, в който са врели голите сарми. Течността се вари до постигане на желаната гъстота на соса. След неговото уплътняване се прибавя останалата част от кравето масло. Посолява се, по желание се поръсва с червен пипер и с него се заливат голите сарми.