Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Барбекюто - стъпка първа - мариноване

/свинско, телешко, агнешко, дивеч/
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
пъстрооката
VIP
VIP
Мнения: 15077
Регистриран: ср сеп 24, 2008 14:46
Репутация: 1000
пол: Жена
Местоположение: Враца

Барбекюто - стъпка първа - мариноване

Мнение от пъстрооката »

ИзображениеЛетните жеги ни оставиха без дъх и желание за приготвяне на сложни ястия и манджи. Вечерния прохлад привлича цялото семейство навън, а хапването е предимно свежи салати, скара и много и сочни плодове. Днес ще обърнем внимание именно на скарата или както я наричат на запад "барбекюто". Първата предпоставка за добрата скара са хубавите и сухи цепеници, втората качествените продукти, които ще метнете върху нея, а третата и особено важна за добрият вкус е маринатата на мръвките.
Тук ще си говорим именно за мариноването - как, защо, какво, за колко време и къде. Естествено няма да забравим да ви дадем и доста вкусни рецепти за маринати, които да започнете да изпробвате веднага. Те няма да са само за свинско, но и за говеждо и птиче месо, както и за риба и зеленчуци. Ще ви предложим и рецепти за маринати, които може да използвате при всякакъв тип месо.

Мариноването е чудесен начин не само да разнообразите вкусът на месото, а и на зеленчуците, но и да го направите по-крехко и сочно. Последното е и една от основните причини мариноването да се прилага с особена сила при месо от по-стари животни, което го прави наистина много по-приятно за консумиране. При него парчетата месо или зеленчуци се поставят в сос от подправки, киселини (лимон, оцет, вино) и мазнина (най-добре зехтин, може и с олио) и се оставят да престоят в него за възможно по-дълъг период от време.
При приготвянето на скара маринованото месо е много по-ароматно от немаринованото, като втория плюс е, че подправките, с които бихте поръсили месото директно преди печене стават ненужни и не биха могли да изгорят неприятно по време на приготвянето.
Изображение
От какво се състои маринатата?

- Киселина - за да стане месото крехко - оцет, лимонен сок, ананас, джинджифил, киви, домати, вино, бира, сметана или мляко
- Мазнина - може да се прибави, но не е задължително
- Подправки - тук вариантите са много - всякакви билки и трави, чесън, лук, джинджифил, пипер, къри и други, както и соев сос, сос табаско, кетчуп, мед, горчица и т.н.

Подправките е добре да бъдат поставени цели или едро нарязани в маринатата, така че да могат да бъдат отстранени от месото преди печене, за да няма неприятни прегорели остатъци от тях след печенето.
Трябва да се въздържате от слагането на сол в маринатата, тъй като тя изсмуква водата от месото и то става твърде сухо и не дотам вкусно. Посоляването става винаги след изпичането. Много вкусно става, ако използвате едра морска сол, това придава на ястията неповторим аромат и вкус.
Всичко останало е въпрос на личен вкус, предпочитания и фантазия.

Как се използва маринатата?

Месото трябва да е покрито от всички страни с течността, така че то да може да се ароматизира еднакво отвсякъде. Най-добре да използвате подходяща съдинка от стъкло, керамика, или неръждаема стомана, но никога алуминии, която да покриете с алуминиево фолио или пък пластмасов съд с капак. Добро решение са и здравите найлонови торбички. Така ще си спестите миенето на съдове, а и няма да има нужда да заливате или намазвате месото, тъй като ще може просто да го "масажирате" през торбичката, а ръцете ви ще останат чисти.

маринатаКакво количество?

Принципно за всеки половин килограм продукт ви трябват между 1/3 и 1/2 чаена чаша марината.

Колко време?

Това зависи от големината на парчето месо и последващата му употреба. Парчетата за скара, поради не толкова голямата си дебелина могат да минат и само с няколко часа в маринатата. Ако обаче приготвяте голямо парче месо за печено, то ще ви трябват 12-24 часа мариниране. Не мариновайте за повече от 24 часа.

Къде?

Мариноването става винаги в хладилник или друго студено място, никога на стайна температура.

След мариноването, какво?

След като сте мариновали месото и преди да го изпечете трябва да го "изтръскате". Така излишната марината ще падне и няма да "омаже" скарата. Освен, че ще предотвратите лошите последици за барбекюто, след изтръскването ще получите равномерно изпичане и коричка на месото. Ако искате да използвате част от маринатата при приготвяне на сос, то за целта трябва да отделите известно количество от нея, преди да е била в контакт със сурово месо.

Ето и нашите рецепти за маринати

За всякакво месо

Средиземноморска марината


* 2 ч.ч. зехитн
* 1 ч.ч. лимонов сок
* 2/3 ч.ч. винен оцет червен
* 3 с.л. накълцан риган
* 2 с.л. накълцан чесън
* 1 ч.л. смелен черен пипер


Смесете всички породукти освен зехтина. Пасирайте с пасатора, след което добавете бавно зехтина като продължавате да пасирате. Мариновайте поне за 6 часа.

Марината с бира

* 1/2 бутилка бира
* 4 с.л. олио
* 1 с.л. горчица
* 1 голяма глава лук, нарязана на кръгове
* 1 дафинов лист
* 10 зърна черен пипер


марината Размесвате добре всички продукти и поставяте парчетата месо. Те трябва да са отвсякъде покрити с маринатата. Мариновате поне 6 часа.

Марината с кайсии и кисело мляко

* 1/2 ч.ч. ситно нарязан лук
* 1/2 пълномаслено кисело мляко
* 1 скилидка чесън, нарязан
* 1 1/2 ч.л. накълцан свеж магданоз
* 3 ч.л. накълцани изсушени кайсии
* 1/2 ч.л. канела
* 1/4 ч.л. млян джинджифил
* пипер


Смесете всички съставки в стъклен съд с подходящи размери. Мариновайте месото в зависимост от вида между 3-12 часа.

Марината с ананас
(за пиле и свинско)


* 1 ч.ч. нарязан ананас
* 1/3 ч.ч. соев сос
* 1/3 ч.ч. мед
* 1/4 ч.ч. ябълков оцет
* 2 скилидки чесън, нарязан
* 1 ч.л. джинджифил на прах
* 1/4 ч.л. млян карамфил


Смесете всички съставки и мариновайте месото в зависимост от вида минимум 3-6 часа. Може да използвате маринатата до 7 дни след приготвянето й.

Сусамова марината

* 1/4 ч.ч. олио
* 1/4 ч.ч. сусамово олио
* 1/4 соев сос
* 2 с.л. лимонов сок
* 2 с.л. свеж джинджифил, настърган
* 1 скилидка чесън, накълцана


Смесете всички съставки и разбъркайте добре. Мариновайте месото за около 3-5 часа.

За свинско

Люта марината с червен пипер и кориандър
(за около 4-6 вратни пържоли)

* 1 глава лук
* 2 скилидки чесън
* 6 с.л. сухо бяло вино
* 6 с.л. олио
* 1 ч.л. доматено пюре
* 2 люти чушлета
* 1/2 ч.л. черен пипер млян
* 1/2 ч.л. кориандър
* 2 ч.л. червен пипер сладък


Лукът, чесънът и лютите чушлета нарязвате на едро. Добавяте виното, олиото, доматеното пюре и подправките и разбърквате много добре всичко. Намазвате месото с маринатата и оставяте в хладилника за 4-6 часа.

марината с чесън и треви Ароматна марината за ребра

за 1,5 кг ребра

* 1 голяма глава лук
* 4 скилидки чесън
* 100 мл соев сос
* 100 мл балсамов оцет, светъл
* 5 ч.л. мед
* 4 ч.л. кетчуп
* 4 ч.л. горчица
* 1 с.л. сос Уорчестър
* 1 ч.л. лют пипер


Лукът и чесъна нарязвате на средно и леко запържвате. Добавяте и соевия сос, виното и балсамовия оцет, както и останалите продукти и оставяте малко да покъкри и течността да се редуцира. Намазвате ребрата и оставяте в хладилника поне 4 часа.

Марината с чесън и треви за котлети

(за 4-6 котлета)


* сокът и кората на една лимета
* 4 скилдки чесън
* 1 червена люта чушка
* 2 клонки розмарин
* 2 клонки мащерка
* 1/2 връзка босилек
* 250 мл зехтин
* 1 с.л. горчица


Настъргвате кората на лиметата и изцеждате сокът. Тревите, лютата чушка и чесънът нарязвате на едро и всичко смесвате с горчицата и зехтинът. Маринирате за 4-6 часа.

Марината с кайсии

* 1 глава лук, нарязана на едро
* 1/2 ч.ч. сладко от кайсии, пюрирано
* 1/2 ч.ч. соев сос
* 1/4 ч.ч. лимонов сок
* 1/4 ч.ч. шери
* 2 ч.л. олио
* 1/2 ч.л. млян джинджифил


Смесете всички съставки и разбъркайте добре. Малиновайте свинското, най-добре в найлонов плик и оставете да престои около 6 часа.

ИзображениеЗа говеждо

марината Азиатска марината
(за 4-6 стека)


* 3 скилидки чесън
* 1 парче Джинджифил с големината на орех
* 100 мл соев сос
* 100 мл сусамово олио
* 50 мл шери
* 5 ч.л. мед
* черен пипер


Скилидките чесън се обелват, нарязват на едро и след това се счукват в хаванче. По същия начин се процедира и с джинджифила. В тенджерка изсипвате соеви сос, сусамовото олио, шерито и меда и кипвате. Добавяте джинджифила и чесъна, овкусявате с пипера. Поставяте стековете в още топлата марината. Най-добре ги оставете в нея за една нощ.

Марината с червено вино и подправки

* 1/2 връзка магданоз
* 1/2 връзка босилек
* 1/2 връзка крес
* 1/2 връзка мента
* 1/2 връзка лучена трева
* 1/2 връзка рукола
* 100 мл зехтин
* 100 мл червено вино
* 1 лимон, сокът и кората
* шарен пипер, млян


Сокът и настърганата кора на лимона се смесва с нарязаните на едро подправки, зехтинът и червеното вино. Овкусява се с пипера. Месото се маринира за около 4-6 часа.


Карамелизирана марината

* 1 ч.ч. говежди бульон
* 1/2 ч.ч. балсамов оцет
* 1/4 пресен джинджифил, накълцан
* 1/4 лук, накълцан марината
* 1/4 моркови, накълцани
* 1/4 ч.ч. целина, накълцана
* пипер


Смесете джинджифила, лука, морковите и целината в подходяща тенджерка и карамелизирайте (означава да запържите докато леко покафенеят). Бавно добавете балсамовия оцет. Когато течността се редуцира наполовина добавете говеждия бульон. Кипнете и овкусете. Когато изстине мариновайте месото за поне 6 часа.

Марината с текила

* 1/2 ч.ч. текила
* 1 с.л черен пипер
* 2 ч.л. настъргана кора от лимон
* 2 скилидки чесън


Разбъркайте добре всички подправки и мариновайте поне за 4-6 часа.

За агнешко

Класическа марината с чесън за агнешки котлети
(за 8 малки или 4 големи котлета)


* 100 мл зехтин
* 1 лимон, сокът
* 3 скилидки чесън
* 2 стръка мащерка
* 2 стръка розмарин
* едро смял пипер


Обелвате чесъна и го нарязвате на едро, мащерката и розмаринът също се нарязват на едро. Всички продукти се смесват със зехтина и лимоновия сок. Котлетите се маринират около 6 часа.

Пияно агнешко
(8 агнешки филета)


* 1 скилидка чесън
* 100 мл зехтин
* 4 cl коняк
* 4 стръка розмарин
* черен пипер на зърна


Чесъна се обелва и смачква, розмаринът се нарязва на едро. Всички продукти се смесват със зехтина и коняка, овкусяват се с пипера и месото се маринира за 6 часа.

Изображениемарината Марината с чесън и кисело мляко

* 1 1/2 ч.л. кисело мляко
* 3 скилидки чесън
* 1/4 свеж магданоз, накълцан
* 1/4 свеж босилек, накълцан
* 3 ч.л. дижонска горчица
* 2 ч.л. свежа мащерка, накълцан
* 2 ч.л. свеж естрагон
* пипер


Смесете всички съставки. Мариновайте месото в пластмасов съд с похлупак поне за 4-6 часа.

За птиче месо

Марината с лимон и джинджифил
(за 4 пилешки бутчета или гърди)


* 1 скилидка чесън
* 1 парче джинджифил с големината на орех
* 1 лимон, сока и кората
* 5 с.л. зехтин
* 1 с.л. соев сос
* шарен пипер на зърна


Чесънът и джинджифила се обелват и нарязват на едро, кората на лимона се настъргва и се изцежда сокът. Всичко се смесва със зехтина, пиперът на зърна и соевият сос и пилето престоява в маринатата около 2 часа.
Пикантни крила
(за около 10 крилца)


* сокът на 1 лимон
* 150 мл кетчуп
* 4 с.л. олио
* 2 червени люти чушки
* 2 с.л. соев сос
* 1 с.л. сос Уорчестър
* 1 ч.л. червен пипер


Изтисквате лимоновия сок, лютите чушки нарязвате на дребно. Всички продукти се смесват и крилцата се намазват добре с получената марината. Мариновате поне 2 часа, като отвреме на време намазвате наново крилата.
Изображение
марината Сладко-люто кисела марината
(за 4 пилешки бута)


* 1 с.л. паста от люти чушки
* 2 с.л. мед
* 3 с.л. оцет
* 4 с.л. зехтин


Смесвате всички съставки в купичка и намазвате с получената смес пилешките бутове. Оставяте добре да се маринова, най-хубави стават, ако престоят за 1 нощ. При печенето на скара ги сложете малко встрани на ръба на барбекюто, така ще станат малко по-бавно, но пък няма опасност да поизгорят.

Марината с червено вино

* 2 ч.ч. сухо червено вино
* 1/2 ч.ч. зехтин
* 1/4 ч.ч. соев сос
* 4 стръка пресен лук
* 2 скилидки чесън, нарязани
* 2 с.л. кафява захар
* 1 с.л. сос Уорчестър
* 1 ч.л. свеж джинджифил, настърган


Смесете всички съставки в тенджерка и кипнете за 10 минути. След като поизстине мариновайте пилешкото за поне 3-4 часа.

За риба и морски продукти

Марината за филе или цяла риба
(за 4 порции)


* 150 мл бяло вино
* 4 с.л. зехтин
* 2 с.л. горчица
* 1 ч.л. мед
* 1 стрък розмарин
* 1 стрък мащерка
* 4 дафинови листа
* зелен пипер


Слагате по един дафинов лист върху всяка риба, разпределяте останалите подправки равномерно върфу тях. Медът смесвате с горчицата, зехтина и бялото вино и изсипвате върху рибата. Мариновате един час.

За зеленчуци

Марината за зеленчуци във фолио
(за 500 гр зеленчуци)


* 100 мл зехтин
* 2 скилидки чесън
* подправки според зеленчуците (например розмарин, босилек или мащерка)
* черен пипер
* червен пипер


шиш със зеленчуци Вземате алуминиево фолио и прегъвате на две. Зеленчуците поставяте върху лъскавата част. Поръсвате с чесъна нарязан на парченца, както и с останалите подправки. Накрая разпределяте зехтина, затваряте фолиото във вид на пакет, така че да не може да излезе никаква течност от него и мариновата за около 1 час.

Марината за картофени шишчета
(за 6 шишчета)


* 300 гр малки картофки
* 1 жълта и 1 червена чушка
* 1 тиквичка

Марината

* 6 с.л. зехтин
* 50 гр сушени домати ( в олио)
* 1 скилидка чесън
* 1 стрък розмарин
* малко пресен босилек
* няколко листа градински чай
* шарен пипер


Измивате картофчетата и леко ги сварявате. Нарязвате чушките и тиквичката на подходящи парчета. Нанизвате зеленчуците на дървени шишчета. За маринатата нарязвате на парченца изсушените домати, чесънът се нарязва на едро, както и подправките. Всички съставки се смесват със зехтина, овкусяват се с пипера, а шишчетата се маринират за 1 час. След това отиват на грила за 10 - 15 минути.
Прочетено: 24493 пъти
Капката дълбае камъка не със сила , а с постоянството си.........Изображение
Kotkata68
Глобална котка-идиотка
Глобална котка-идиотка
Мнения: 29946
Регистриран: пет ное 30, 2007 12:06
Репутация: 58101
пол: Жена

Re: Барбекюто - стъпка първа - мариноване

Мнение от Kotkata68 »

Мерси Пъстроочке, специално на мен това ми е необходимо. :hello1: :hello1: :hello1: Така и не се научих да правя скара. 8-[

Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!

Потребителски аватар
пъстрооката
VIP
VIP
Мнения: 15077
Регистриран: ср сеп 24, 2008 14:46
Репутация: 1000
пол: Жена
Местоположение: Враца

Re: Барбекюто - стъпка първа - мариноване

Мнение от пъстрооката »

Kotkata68 написа:Мерси Пъстроочке, специално на мен това ми е необходимо. :hello1: :hello1: :hello1: Така и не се научих да правя скара. 8-[
Споко, не си казала и не си го направила..... PDT_Love_18 PDT_Love_18 PDT_Love_18
Капката дълбае камъка не със сила , а с постоянството си.........Изображение
Потребителски аватар
videania
Доктор
Доктор
Мнения: 6723
Регистриран: нед дек 21, 2008 17:45
Репутация: 1095
пол: Жена
Местоположение: София

Re: Барбекюто - стъпка първа - мариноване

Мнение от videania »

Благодарности,пъстроока многознайке,ще направя изненада с някоя от твоите-маринати-!Благодаря и за някои основни неща,които не знаех и #-o ,за соленето на месото за барбекю,за мариноването в наилонов плик-удобно,особено на излет!и за марината с кисело мляко! :clap: PDT_Love_18
Изображение

Ако животът беше лесен, нямаше да започва с плач.

http://www.vbox7.com/play:822742e3
Нова тема Отговори

  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Ястия с месо”