Свински пържоли с гъби и кисели краставички на фурна
Необходими Съставки:
- свински врат - 1 кг
кисели краставички - 5 - 6 бр.
гъби - 400 - 500 г пресни
моркови - 1 - 2 бр.
червeно вино - 1 ч.ч.
брашно
сол
черен пипер
чубрица
олио
Месото се нарязва на тънки пържолки и се поръсва с черен пипер. Всяка пържола се овалва в брашно и се изпържва в тигана докато придобие златист цвят.
Нареждаме ги в тава, поръсваме ги с малко сол и се заемаме със зеленчуците. Краставичките и морковите нарязваме на кубчета, а гъбите на филийки.
Слагаме ги в тигана да омекнат. Изцеждаме от излишната мазнина с решетъчна лъжица и ги слагаме върху пържолите. Поръсваме с чубрица.
В същия тиган правим и соса. В останалата мазнина запържваме 2-3 с.л. брашно и добавяме виното, като бъркаме енергично. Добавяме и малко вода, слагаме малко черен пипер и оставяме соса да покъкри.
Поливаме пържолите със соса и печем в загрята фурна до готовност. Месото става на мозък и не е необходимо боравенето с нож.
Източник: gotvach.bg