Бях затруднена в откриването на произхода на това ястие. Но от всичко, което прочетох за него, става ясно, че е американско, въпреки, че може да се срещнат и италиански варианти, в които кюфтенцата са много по-малки. Каквото и да е, това тук е отлична версия, в която включих запържена салвия за по-интензивен аромат и любимата ми мащерка. Лимоновата кора в сместа за кюфтенцата е забележителен момент от крайния вкус в комбинацията с доматения сос и пастата.
И при най-лекия вариант на ястието трябва да се направят три стъпки – приготвяне на кюфтенцата, приготвяне на соса и сваряване на пастата. Със сигурност това ястие не е от онези, които могат да се приготвят навреме за вечеря през седмицата, но си заслужават времето от късния неделен следобед, до момента когато ще бъдат сервирани горещи и допълнително поръсения пармезан ще се разтопи от горещината на пастата. Наливам си вино и това е всичко, което искам в края на една неделя.
Посочените дози са за 4-6 порции.
За кюфтенцата (около 30 броя):
4 супени лъжици зехтин
1 глава лук, ситно нарязана
2 скилидки чесън, ситно нарязани
2 супени лъжици ситно нарязана прясна салвия
2 филии стар хляб, накиснати в прясно мляко или вода
1 яйце
30 г прясно настърган пармезан
1 стрък мащерка, ситно нарязана
1 чаена лъжица настъргана лимонова кора
600 г кайма смес (60% свинско и 40% телешко)
сол и прясно смлян черен пипер
За доматения сос:
2 супени лъжици зехтин
1 глава лук, ситно нарязана
2 скилидки чесън, ситно нарязани
800 г нарязани домати от консерва
400 мл вода
1 чаена лъжица захар
сол и прясно смлян черен пипер
За спагетите и за сервиране:
500 г спагети
допълнително прясно настърган пармезан
За кюфтенцата в тиган се загряват две супени лъжици от зехтина и в него се сотира лукът за 3-4 минути докато омекне. Добавя се чесънът и салвията, и се разбъркват за 1-2 минути. Тиганът се отстранява от огъня и сместа се оставя да се охлади.
Хлябът се накисва в прясно мляко или вода. Отцежда се добре и се натрошава с пръсти.
В купата се смесват каймата, сотираните лук, чесън и салвия, хлябът и всички останали съставки за кюфтенцата. Посоляват се със сол и прясно смлян черен пипер на вкус. Омесват се добре.
Оформят се кюфтенца с големина на орех.
В тиган се загрява останалия зехтин и кюфтенцата се запържват на порции от всички страни. Тиганът се разклаща енергично или кюфтенцата се обръщат внимателно с лъжица докато се запекат навсякъде. Изваждат се от тигана и се оставят настрана.
За соса в тенджера се нагрява зехтинът, изсипва се лукът и се сотира за 3-4 минути. Добавя се чесънът и се разбърква 1-2 минути. Към тях се изсипват доматите и водата. Посолява се със сол и прясно смлян черен пипер на вкус.
Сосът се вари на умерен огън без капак докато започне да се сгъстява – 25 минути.
Тогава в соса се изсипват кюфтенцата и се варят на слаб огън, покрити с капак за 10-15 минути или докато станат напълно готови.
Спагетите се сваряват според упътването на опаковката. Отцеждат се и се добавят към соса с кюфтенцата. Разбъркват се хубаво, така че спагетите да се покрият със сос. Сервират се веднага, поръсени с пармезан./kulinarno-joana.com
Бон Апети
