Необходими продукти
• 1 голяма глава лук
• 500 г спанак (замразен)
• 2-3 скилидки чесън
• олио за пържене
• 500 г смляно месо
• 5 с.л. доматена салса или пюре
• 40 г масло
• 2 с.л. брашно
• сол
• черен пипер
• 500 мл прясно мляко
• 200 г сирене Гауда
• кори за лазаня
Начин на приготвяне
За плънката: Размразява се спанакът, обелват се лукът и чесънът и се нарязват. В сгорещено олио се запържва каймата, добавят се лукът и чесънът, намачква се спанака и се прибавя без да се нарязва. Накрая се слагат салсата и сол и черен пипер на вкус.
За соса: Разтопява се маслото, добавя се брашното и се запържва до златисто. Бавно се добавя прясното мляко, при постоянно разбъркване. Когато сосът заври се прибавя настърганото сирене Гауда и се бърка докато се разтопи. Слагат се сол и черен пипер на вкус.
В намазнена тавичка се реди един слой от предварително приготвените според указанията на опаковката кори за лазаня. След това се изсипва 1/3 от соса, а отгоре се разстила половината от плънката. Отново се слага ред кори, 1/3 от соса и другата половина от плънката. Слага се третия ред кори и се залива с останалия сос. Най-отгоре се поръсва настъргано сирене Гауда (може и кашкавал) – може да се сложи 15-20 минути след началото на печенето за да не загори. Пече се в предварително загрята до 200 С фурна.
Аз замених спанака с лапад според наличностите. Рецептата директно съм си я копирала от интернет в един файл с рецепти и не помня откъде съм я изпладиатствала, но да знаете, че не е мое изобретение. Снимката е на лазанята, която лично аз приготвих - не изглежда перфектно, но пък си облизахме пръстченцата.

Да ви е сладко!