biliana написа:Да си призная не бих казала, че много си играят, главно аз съм примера.
А това, което бях започнала да казвам е тези няколко примера.:
На детска площадка сме, едно момче удря с голяма пръчка по къщичката(изпочупена по същият начин)
Боби отива да си играе там и му казва"Не удряй, че ще се счупи(3-4 пъти), детето неспира, тогава го удари след като детето му посегна с пръчката.
2.Играе си в групата, леличката отива и казва не си реди така кубчетата, той пак си играе,
тогава тя го ритва, а той и казва тъпак, не е карасиво знам.....но го изритва
3.Учителка, която не му говори една седмица, а м/у временно го е нарекла тъпанар.
......защо когато е навън с деца дой си играе, без да става каквото и дае, обгрижва малките, а там....
мразя клюкарството, но излезна че това е много хубаво според възпитателките......ако изкажеш някой много те харесват, когато казваш мнение си лош.
п.п. Реба ме е изпреварила, но наистина дава добри съвети.
Не искам да го защитавам, но вече една година той отива с рев на градина, обичаше да ходи, а сега е ад!
Всеки реагира различно в дадени ситуации. Не знам за другите, но ще ти кажа как аз постъпвам в такива. Може да не е правилно но при мен дава резултат.
За детската площадка: Първо ще му се скарам и ще го накарам да разбере, че не трябва да отговаря с бой (това ще му го повтарям непрекъснато докато не ме разбере). После ще отида при майката на другото и ще и направя забележка да си наглежда детето, без да ме интересува как ще реагира (просто в словесен двубой няма шанс да ме надговори

).
За детската градина същото: Ще му кажа, че той трябва да слуша леличките и учителките, а на тях със сигурност ще им вдигна скандал, защото тяхна работа е да намерят правилен подход към детето. В края на краищата, нали точно за това са учили, да се справят с малки деца, на които тепърва им се изграждат навиците.
Не знам, дали причината е, че баща му не е при него непрекъснато. На някои това наистина им влияе. Но моят син до 10-та та си година почти не виждаше баща си, който също непрекъснато пътуваше или си намираше по-приятни занимания от това да се занимава с нас.

Но резултата при нас е това, че сега когато е на 20 години той ме слуша мен, а баща му си носи последствията от това, че не е бил с него.
Ще ти дам пример с племенницата ми която сега ще е ученичка и страшно много я обичам и и се радвам. Според
мойто и на другите мнение е много разглезена, но майка и продължава да прави всичко което иска. Но при мен номерата и не вървят. Когато започне да мрънка и да се налага (много обича да се цупи и да реве когато не стане нейното) и казвам много строго и ядосано, че аз не съм майка и, и баща и, и ще прави нещата така както аз кажа. Това и го казвам и пред родителите и, много често и пред тях съм и казвала, че ще я напляскам ако не слуша. Мога да ти кажа, че въпреки, че не и позволявам да си прави каквото иска, тя ме обича и направо ми стопля сърцето като ми каже " Ти си ми любимата леля"

. Голяма манипулаторка е!
Пак повтарям, не знам дали правилно постъпвам, но при мен дава чудесни резултати.