Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Всичко за: Ubuntu

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Zeroadhesion
       
Мнения: 17572
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33
Репутация: 17242
пол: Мъж

Всичко за: Ubuntu

Мнение от Zeroadhesion » пет юни 13, 2008 16:45

Изображение
История и произход:
Ubuntu е дистрибуция на операционната система Linux. Проектът използва за база Debian GNU/Linux и се ръководи от идеите въплатени във философията на Ubuntu, че софтуерът трябва да е безплатен, че всеки трябва да има възможност да използва софтуерните инструменти на родния си език и че хората трябва да имат свободата да настройват и променят софтуера си по какъвто начин сметнат за добре. Компанията спонсорираща проекта е Canonical Ltd.

Характеристики:
Сайт на проекта......: ubuntu.com
Текуща версия.......: 10.10
Версия на Kernel.....: 2.6.35
Версия на Xorg........: 7.5
Версия на Gnome.....: 2.32
Пакетна система......: dpkg

Screenshot:
Изображение

Download:
Ubuntu 10.10 Desktop (Live CD+Install) x86
Ubuntu 10.10 Alternate Install (Install in text mode only) x86
Ubuntu 10.10 Desktop (Live CD+Install) amd64
Ubuntu 10.10 Alternate Install (Install in text mode only) amd64
Ubuntu 10.10 Netbook (Live CD+Install) x86

Въпроси и отговори:
Въпрос: Как да си пусна интернета?
Отговор:
* Ако сте с PPPoE връзка и нямате нужда да въвеждате Service Name най-удачният вариант е командата: sudo pppoeconf. Това е съвсем улеснено приложение, което ще настрои PPPoE връзката ви автоматично след като ви зададе няколко въпроса. Ако вашият ISP изисква и Service Name освен юзър и парола тогава става с идея по-трудно, а и вече почти всеки интернет доставчик има във форумa/сайта си обяснение как стават настройките и ще пропусна да ги разглеждам тук.
* Ако сте с директен (LAN) достъп до интернет, стъпките за настройка са следните:
1. Десен клик на NetworkManager иконата в системния трей (горе в дясно)
2. Кликнете на Edit Connections.
3. Килкнете на таб Wired.
4. Изберете връзката и натиснете Edit.
5. Кликнете на таб IPv4.
6. Изберете Manual от падащото меню.
7. Въведете стойностите и натиснете ОК.
* Ако сте с dhcp връзка, убунту би трябвало да ви я настрои автоматично.

Въпрос: Как се инсталират програми?
Отговор: Едно просто sudo apt-get install <име на програмата> Ви предоставя достъп до доста широк набор от софтуер.
Също така може да се използва и графичния мениджър на пакети - Synaptic. Имате достъп до него чрез System=>Administration=>Synaptic Package Manager.

Въпрос: Как да си инсталирам драйвър за видео картата?
Отговор: За ATi и nVidia има готови драйвъри с 3D поддръжка през опцията Hardware Drivers. Имате достъп до нея чрез: System=>Administration=>Hardware Drivers. След успешно инсталиране на драйвърите и рестарт, ще забележите доста голяма разлика в бързината на графичната среда.

Въпрос: Какво означава Хранилище и как да си настройвам хранилищата?
Отговор: Хранилището е сървър, на който са качени много програми, които ви помагат да изградите своят Ubuntu Desktop по ваш вкус и предпочитания. В официалните хранилища на Ubuntu има почти всичко нужно за безпроблемна десктоп работа. (Освен приложения със затворен код като Skype, Opera и т.н., тях може да си ги добавите от сайта на производителя.) Настройката на хранилищата е достъпна от: System=>Administration=>Software Sources. Достъпът до хранилищата се извършва чрез гореописаният начин "Как се инсталират програми?"

Въпрос: Как да инсталирам Adobe Flash Player?
Отговор: Пишем в конзолата: sudo apt-get install flashplugin-nonfree

Въпрос: Как да си пусна музика (mp3)?
Отговор: По Default има инсталиран mp3 плеър и органайзер Rhythmbox. Ако искате да слушате mp3 с него ще трябва да си инсталирате допълнително кодеци за mp3, което става с командата: sudo apt-get install gstreamer0.10-plugins-ugly. Ако искате пък Winamp-подобен mp3 плейър то тогава за вас е Audacious. Инсталира се чрез командата: sudo apt-get install audacious. Audacious идва с директна поддръжка за mp3 и не е нужно допълнително инсталиране на кодеци. Ако предпочетете Audacious пред Rhythmbox може да премахнете спокойно Rhythmbox чрез командата: sudo apt-get remove rhythmbox.

Въпрос: Как да си настроя клавиатурната подредба?
Отговор: Лесно. System=>Preferences=>Keyboard=>Layouts=>Add. На Layouts избираме Bulgaria, на Variants според нуждите ни - ако искаме да пишем на БДС оставяме Default, aко искаме Фонетика избираме Phonetic. Натискаме Add и готово. С коя клавишна комбинация да сменяме между езиците може да си настроим от: System=>Preferences=>Keyboard=>Layouts=>Layout Options=>Layout switching.

Въпрос: Как да си инсталирам Windows-ки шрифтове?
Отговор: Широкоизвестно е, че по Default Firefox-a в Ubuntu не показва много приятно сайтовете на кирилица. Това естествено има решение чрез инсталиране на Windows-ките шрифтове. За да направим това изпълняваме следната команда: sudo apt-get install msttcorefonts. Рестартираме Firefox и проблемът е решен.

Въпрос: Как да гледам филми със субтитри?
Отговор: По Default в Ubuntu за видео плейър е Totem. Но не препоръчвам гледане на филми с него, защото субтитрите се показват не много приятно върху самата картина, а не в долната черна лента. Поради тази причина препоръчвам MPlayer+няколко настройки. Ето как става. Пишете в конзолата: sudo apt-get install mplayer. Вече имате инсталиран MPlayer и сега само остава да го настроим. Стартираме го от Applications=>Sound & Video=>MPlayer Movie Player. Натискаме с десен бутон някъде по плеъра и след това Preferences. На Audio маркирате Alsa. Прескачате на таб Video и там маркирате gl. След това в таб-а Subtitles & OSD в секция Subtitle има падащо меню Encoding. Там му избирате стойност Cyrillic Windows (CP1251). Сега отиваме на таб Font, за да нагласим шрифта, с който да се показват субтитрите. (Предполага се, че сте си инсталирали msttcorefonts от горния въпрос Как да си инсталирам Windows-ки шрифтове?). Срещу Font: имаме бяло поле и в него пействаме ето това: /usr/share/fonts/truetype/msttcorefonts/Arial.ttf. На падащото меню Encoding го слагаме на Unicode. Text scale е за големина на субтитрите и аз специално си я правя ~3.30. Това е. Натискаме ОК и си пускаме някой филм. Ако сте избрали MPlayer може по ваше желание да премахнете Totem със следната команда: sudo apt-get remove totem-common

Въпрос: Как да си инсталирам Skype?
Отговор: От Skype са се потрудили да направят пакети за по-известните линукс дистрибуции, с това число и Ubuntu. Пакета за Ubuntu се дърпа от тук. След като се дръпне просто кликвате два пъти върху пакета, който се е изтеглил и от там нататък Ubuntu ще се погрижи да намери нужните за подкарване на Skype библиотеки чрез GDebi.

Въпрос: Как да направя да влиза автоматично с моят юзър?
Отговор: Ще трябва да влезем в настройките на Login Manager-a. System=>Administration=>Login Window. Отиваме на таб Security, слагаме отметка на Enable Automatic Login и след това на падащото меню User избираме нашият юзър.

Въпрос: Не мога да разархивирам .rar?
Отговор: Отваряме конзолата и пишем следната команда, за да инсталираме нужния Decompressor: sudo apt-get install unrar. За 7-zip архиви съответно е sudo apt-get install p7zip. .Zip архивите се поддържат по Default, но ако има проблем и с тяхното разархивиране командата е sudo apt-get install unzip. Съответно който и архив да е се разархивира като се натисне с десен бутон въргу него и се избере опцията Extract Here

Въпрос: Как да си включа/изключа Compiz-Fusion (десктоп ефектите)?
Отговор: След като си инсталирате успешно драйвърите за видео картата той се пуска по Default на "Normal". Ако искаме да го изключим поради различни причини или пък да му увеличим ефектите и да го ползваме в пълна сила се запътваме към: System=>Preferences=>Appearance. Отиваме на таб Visual Effects и ако искаме да го изключим избираме опцията "None". Ако пък искаме да му се насладим максимално избираме опцията "Extra".

Въпрос: Как мога да си пускам клипчета(streams) във Firefox?
Отговор: Ако сте с MPlayer най-удачният вариант е да инсталирате Mplaeyr плъгин-а за Firefox чрез следната команда: sudo apt-get install mozilla-mplayer. Ако сте си запазили Totem за Default видео плеър командата за вас е: sudo apt-get install totem-mozilla

Въпрос: Как да редактирам менютата?
Отговор: Десен бутон върху примерно горе в ляво логото на убунту или въргу надписа Applications и след това натискате Edit Menus.

Въпрос: Как да сложа DC++?
Отговор: В линукс има много хубав DC++ клиент и той се нарича linuxdcpp. Можем да го инсталираме чрез командата: sudo apt-get install linuxdcpp

Въпрос: Как да си махна иконите от десктопа?
Отговор: Пишем в конзолата: gconf-editor, след това отиваме на Apps=>Nautilus=>Desktop. Махаме всички отметки и сме готови.

Въпрос: Как да запиша ISO image на CD/DVD?
Отговор: През графичната среда (Gnome) - Най-лесно е с десен бутон на ISO файла и "Write to disk..." Друг вариант е чрез програмата Brasero, с опцията "Burn image". Ако има желаещи да го направят през конзолата, това става със следните команди:
cd /директорията/в/която/се/намира/ISOфайлa/
cdrecord ISOфайла.iso
Прочетено: 21383 пъти
- Телефонът за анонимни сигнали на ДАНС ли е?
- Да, Георги, кажи.

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 231025
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 173856
Местоположение: Somewhere In Time

Re: Всичко за: Ubuntu [BETA]

Мнение от Mozo » пет юни 13, 2008 16:58

Само да спомена, че с карта ATI, никакви проблеми. Дори не се наложи да бутам xorg.conf за херцовете, което е направо супер :съгласен: .
Изображение

Потребителски аватар
akon
Почетен член
Почетен член
Мнения: 1953
Регистриран: вт дек 18, 2007 19:57
Репутация: 140
пол: Мъж

Re: Всичко за: Ubuntu [BETA]

Мнение от akon » пет юни 13, 2008 17:13

Което ме подсеща че трябва да си дръпна бетата и после тази през ъпдейт мейнджъра :sad:

Потребителски аватар
cleaver
Ентусиаст
Ентусиаст
Мнения: 479
Регистриран: нед апр 13, 2008 19:42
Репутация: 336
пол: Мъж
Контакти:

Re: Всичко за: Ubuntu [BETA]

Мнение от cleaver » пет юни 13, 2008 18:05

Mozo написа:Само да спомена, че с карта ATI, никакви проблеми. Дори не се наложи да бутам xorg.conf за херцовете, което е направо супер :съгласен: .
Всъщност това се дължи отчасти на драйвера, но в по-голяма степен се дължи на самия X. С всяка следваща версия Xorg става все по-умен и съответно конфигурационният му файл - все по-постен.
xorg.conf във версия 7.3 съдържа само описание на секциите, описание на HID-устройствата (мишка, клавиатура, таблети и прочее глезотии) и нищо друго.
Всичко останало X-ът си го прави сам. Което разбира се не означава, че не можете да вкарвате традиционните опции в xorg.conf. Сървърът все още се съобразява с тях (например името на модула за видеокартата в секция Device), но не се нуждае от тях, за да работи.

Потребителски аватар
Zeroadhesion
       
Мнения: 17572
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33
Репутация: 17242
пол: Мъж

Re: Всичко за: Ubuntu

Мнение от Zeroadhesion » пет юни 13, 2008 22:02

Дали ще се стигне до даден момент, в който файлът xorg.conf ще стане ненужен :-k
При мен е извънредно постен:
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "us"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Driver "nvidia"
Option "NoLogo" "True"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
Defaultdepth 24
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
screen "Default Screen"
EndSection
Section "Module"
Load "glx"
EndSection
- Телефонът за анонимни сигнали на ДАНС ли е?
- Да, Георги, кажи.

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 231025
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 173856
Местоположение: Somewhere In Time

Re: Всичко за: Ubuntu

Мнение от Mozo » пет юни 13, 2008 22:04

И аз това се замислих, как старите гурута ще си спомнят с плам в очите за добрите стари времена :) .
Изображение

Потребителски аватар
Zeroadhesion
       
Мнения: 17572
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33
Репутация: 17242
пол: Мъж

Re: Всичко за: Ubuntu

Мнение от Zeroadhesion » пет юни 13, 2008 22:06

Е как и последният Slackware е със същата версия Xorg мисля, но файлът му е къде къде по-обемист :D То повечето са редове за обяснения с # отпред, ама... :усмивка1:
- Телефонът за анонимни сигнали на ДАНС ли е?
- Да, Георги, кажи.

Потребителски аватар
cleaver
Ентусиаст
Ентусиаст
Мнения: 479
Регистриран: нед апр 13, 2008 19:42
Репутация: 336
пол: Мъж
Контакти:

Re: Всичко за: Ubuntu

Мнение от cleaver » пет юни 13, 2008 23:10

Mozo написа:И аз това се замислих, как старите гурута ще си спомнят с плам в очите за добрите стари времена :) .
Предпочитам да не си спомням как се подкарваше 3D ускорение на чип ATI преди няколко месеца. :)

@Zeroadhesion
Можеш ли да ми дадеш да погледна как изглежда xorg.conf на новия Slack, че не съм го виждал? Любопитно ми е. :)

Потребителски аватар
Zeroadhesion
       
Мнения: 17572
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33
Репутация: 17242
пол: Мъж

Re: Всичко за: Ubuntu

Мнение от Zeroadhesion » пет юни 13, 2008 23:48

Този пакет е от 12.1, браузни си вътре, виж го, че тук ще разтегля форума :lol:
http://slackware.bgbits.com/slackware/s ... arch-6.tgz
- Телефонът за анонимни сигнали на ДАНС ли е?
- Да, Георги, кажи.

tolostoi
Пристрастéн
Пристрастéн
Мнения: 740
Регистриран: пон апр 14, 2008 11:00
Репутация: 451
пол: Мъж

Re: Всичко за: Ubuntu

Мнение от tolostoi » съб юни 14, 2008 00:01

"Ако пък искаме да му се насладим максимално избираме опцията "Extra" това мисля го няма в Hardy, ползва се старият изпитан метод, спират се ефектите от менюто "външен вид" инсталират се пакетите compizconfig-settings-manager fusion-icon и се управлява от иконата.

Потребителски аватар
Zeroadhesion
       
Мнения: 17572
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33
Репутация: 17242
пол: Мъж

Re: Всичко за: Ubuntu

Мнение от Zeroadhesion » съб юни 14, 2008 00:06

Еми има опция Extra :усмивка1:
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
- Телефонът за анонимни сигнали на ДАНС ли е?
- Да, Георги, кажи.

tolostoi
Пристрастéн
Пристрастéн
Мнения: 740
Регистриран: пон апр 14, 2008 11:00
Репутация: 451
пол: Мъж

Re: Всичко за: Ubuntu

Мнение от tolostoi » съб юни 14, 2008 00:26

Оф, сори моя е грешката, онова което го няма е custom или каквото беше там, където можеш да си ги настроиш както искаш (в 7.10 го имаше), без да се налага да цъкаш в gconf-editor (това много ми прилича на win на регистъра)

Потребителски аватар
Zeroadhesion
       
Мнения: 17572
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33
Репутация: 17242
пол: Мъж

Re: Всичко за: Ubuntu

Мнение от Zeroadhesion » съб юни 14, 2008 00:52

Сега като ми каза верно има нещо подобно :lol:
- Телефонът за анонимни сигнали на ДАНС ли е?
- Да, Георги, кажи.

bad_d0g
Академик
Академик
Мнения: 7645
Регистриран: нед фев 22, 2009 20:36
Репутация: 9
пол: Мъж
Местоположение: Благоевград

Re: Всичко за: Ubuntu

Мнение от bad_d0g » пон фев 23, 2009 12:12

мерси за урока!

Потребителски аватар
Zeroadhesion
       
Мнения: 17572
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33
Репутация: 17242
пол: Мъж

Re: Всичко за: Ubuntu

Мнение от Zeroadhesion » пон фев 23, 2009 17:28

bad_d0g написа:мерси за урока!
Моля :усмивка1:
- Телефонът за анонимни сигнали на ДАНС ли е?
- Да, Георги, кажи.

Нова тема Отговори

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”