Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс Минт 22 Канела

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Линукс Минт 22 Канела

Мнение от бат-начо »

Както някой беше казал, че му крашва когато иска да настрои клавиатурата - моят дървен начин за справяне е да се направи системата от "езици" на English, United States , да се излезе от сесията, да се влезе и да се настрои (сега няма да крашне /по информация от Валсо/, пък и проверено при мен) и пак да се върне на БГ :lol: и пак да се излезе-влезе.

Когато се редактира стартер от менюто с десен бутон от "свойства", ако само е отворено за преглед, хей така - от любопитство, бутона "добре" задължително го копира в ~/.local/share/applications/ . Добре е да се знае. Възможно е и преди да е било така, аз съм новак още.
spoiler:
Като цяло това не е проблем, с изключение ако се копира там baobab/Анализатор на използването на диска/ (както и други, инсталирани по-късно, които имат асосоциация за файлове), защото се генерира автоматично и mimeinfo.cache :lol: в което, перефразирано, се казва, че baobab e файловия мениджър и няма информация (там) за друг файлов мениджър, точно в този момент. Което би могло да води до проблеми по-късно с други програми, при посочване за отваряне на някоя папка. Затова моето предложение е - да се форсира създаването на "правилен" стартер за boabab. Една команда е

Код: Избери всички

cp -v /usr/share/applications/org.gnome.baobab.desktop ~/.local/share/applications/ && \
sed -i 's/Mime/# Mime/g' ~/.local/share/applications/org.gnome.baobab.desktop && \
update-desktop-database ~/.local/share/applications/
После, дори и да се променя стартера, то се променя променения вече, без да се "пипа" mime-асоциацията.
Последна промяна от бат-начо на вт юли 02, 2024 17:16, променено общо 3 пъти.
Прочетено: 4997 пъти
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Re: Линукс Минт 22 Канела

Мнение от Валсо »

бат-начо написа:
вт юли 02, 2024 16:42
Както някой беше казал, че му крашва когато иска да настрои клавиатурата - моят дървен начин за справяне е да се направи системата от "езици" на English, United States , да се излезе от сесията, да се влезе и да се настрои (сега няма да крашне /по информация от Валсо/, пък и проверено при мен) и пак да се върне на БГ :lol: и пак да се излезе-влезе.

Когато се редактира стартер от менюто с десен бутон от "свойства", ако само е отворено за преглед, хей така - от любопитство, бутона "добре" задължително го копира в ~/.local/share/applications/ . Добре е да се знае. Възможно е и преди да е било така, аз съм новак още.
Нещо не си ми разбрал информацията. Аз не излизам от сесията, а в терминала задавам даденият прозорец да тръгне на английски:

LANG=en_US.UTF-8 cinnamon-settings keyboard
Само и единствено прозорецът тръгва на английски, всичко останало си остава на български.

Общите настройки на Канелата (не само клавиатурата) на английски - отново без излизане от сесията:

LANG=en_US.UTF-8 cinnamon-settings
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Да, ще помня команди ;)
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

бат-начо написа:
вт юли 02, 2024 17:15
Да, ще помня команди ;)
:toothy10: :toothy10: :toothy10:

Ти да не мислиш, че аз помня? Както съм казвал и преди - Арч е правен от мързеливи хора за мързеливи (ако не броиш процеса по инсталация). Сложил съм командите в bash скриптове и после съм направил .desktop файлове, сочещи към съответния скрипт, както се вижда от тези снимки. Наложи се да ги сложа в скриптове, защото тези команди не искат да тръгват, написани директно в .desktop файловете.
И когато ми потрябват тези настройки, просто отварям менюто, влизам в категория "Администрация на системата" и цъкам на съответния десктоп файл, правя си настройките и готово.

Изображение

Изображение

Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Трябва да е еднократно изпълнено. Пробвах със стартер - не е добра идея.

:toothy10: На някой ще му спирам пиенето - къде е алт+шифт, къде е алт+спейс. :toothy10:

Дали ще е

Exec=env LANG=C.UTF-8 cinnamon-settings keyboard
или

Exec=env LANG=us_US.UTF-8 cinnamon-settings keyboard
или

Exec=sh -c "LANG=us_US.UTF-8 cinnamon-settings keyboard"
ще работи.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Но има малък проблем така - по незнайни причини контролният център не стартира промененият стартер, а некъв друг. Т.е. - избран през старт-менюто - няма проблем, няма да крашне, а през всичките настройки - да.

И ключа за бараката е да се промени (ако е толкова нужно, де) и стартера cinnamon-settings.desktop. Но да "гърмиш" за всички настройки

Exec=env WEBKIT_DISABLE_COMPOSITING_MODE=1 LANG=C.UTF cinnamon-settings
е малко пресилено.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

бат-начо написа:
вт юли 02, 2024 18:25
Пробвах със стартер - не е добра идея.
А ти защо мислиш съм сложил командите в bash script? Както вече казах, написани директно в стартера не тръгват.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Е, това е Мента, и тръгват.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

И е добре да се погледне тук . Oнова което бях казал за redshift в новите времена :toothy10: излезе вярно (не точно така както го бях казал/формулирал, де)

Redshift

Mozilla retired its location service: https://github.com/mozilla/ichnaea/issues/2065.

This service was used by Geoclue to give Redshift the geographical coordinates of the computer and determine local sunset and sunrise times.

Redshift can still be installed and used in manual mode by entering these coordinates in its configuration files but it's no longer useful out of the box for casual users.

apt install redshift-gtk

The Linux Mint team will consider developing an alternative. In the meantime, Redshift is no longer part of the default software selection.

Т.е. за да работи
- намираме си локацията някак,
- сваляме си примерния файл с настойката на redshift и
- съдържанието го поставяме в ... ~/.config/redshift.conf (може и с преименуване на сваленото) и променяме
lat=48.1
lon=11.6
да отговарят на нашите (при положение, че не е Wayland сесията, де).
- пускаме профилактично спиране на програмето,

pkill -USR1 redshift
да се свети Арч-викито и
- пускаме redshift-gtk (което трябва да работи вече).

П.П. За Стара Загора съм задал
lat=42.4257769
lon=25.6344644

П.П. 2 Изречението "If the grub2 theme looks too small in your HiDPI monitor, install the "grub2-theme-mint-2k" package" предполага предварителното наличие на другия пакет - grub2-theme-mint, който в не-Дебиан-версията го няма инсталиран "от въздуха" (преди го имаше, мисля).
Както и, мисля, че от 20-нещо-си версия няма настройка за видимост на grub-менюто. И има препратка за тук.

П.П. 3 А колкото е по-нова версията на Ментата, толкова Българските Преводачи си оставят ръцете! Буквално! Щото с тези техните ръце са писани преводите. И те са блееедо копие на гугъл преводача.
Имало било, имало бе!!!, проверка на правописа. Но тия са....... :toothy10: :toothy10: :toothy10: Вий знайте ли кво е това БАЗОВО ЛибреОфис - .... м'да - да не повярваш - така се представя онуй, за базата данни (по време на инсталиране)... Пък аз си мислех, че "базово" значи нещо минимално. Новите нови са за .... (точките се заместват със дума, означаваща възвратно-постъпателно движение на една част от тялото).
И не стига, че са изцвъкали гавра с Българския език, а при увода те приканват с типично булгаристанското "лет'с гоу" - ниемам думиииии!!!!!!!!!!!!!!
Да не говорим, че "уруспиското инсталиране на драйвери" е "начукана грешка" от времето на ГНОМ-2!!!

Да, аз лично ще си сложа poedit и ще си поправя "моето си", ама .... тъпи копелета, ш'знайш и да знайш, де!
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

ЛибреОфис го превеждат индийци с Мухъл преводача. Когато им писах преди време да ги питам как да изключа едни простотии, аз ги питах на английски, обаче ония решили да ми отговорят на "български". Еми... първокласник щеше да го напише по-вярно граматически и пунктуационно.

SoftMaker's FreeOffice (MacOS, Linux, Windows) има И български език на интерфейса, но аз предпочитам да е на английски, защото като ми потрябва някоя функция, която не я знам къде е, по-лесно се намира след търсене в нета.

И заради такива преводачи преди повече от 15 години започнах да си гледам филмите и сериалите на оригинален английски, а дублажи и субтитри на български ги махам от файла.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

В случая говоря за типичните им пакети, тия дето започват с mint*. Уруспията е управление на драйвери. "Управление" е написано неправилно.
"Базовото" се вижда еднократно, по време на инсталиране. :toothy10: Интересното е, че само за него има напън да е преведено от изредените пет либрета, но бие на очи щото е последно.
Грешките са в уводното минтуелкъм. Т.е. искаш всички да ги видят, нали ;)
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Ivaylo Dimov
Ветеран
Ветеран
Регистриран: вт яну 06, 2015 19:42

Мнение от Ivaylo Dimov »

:headbang: Канелата ще си остане недоносче и тва си е .
HP Elitebook 6930P T9600 4 gb ram Arch Mate 64 bit
Seat Toledo 1.8 20V petrol/LPG
Renault Laguna 1995 1.8 mi petrol/LPG

Samsung A5 2017 Rize-Q Android 10 Lenovo Vibe K5 Lineage OS 8.1 Alcatel Pixi 4 9003 6.0.1 Arcas Njoy CianogenMod 12.1
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Е, не могат да се мерят с KDE, но след тях са най-добре. Но не се и доближават, факт.
Изображение
Потребителски аватар
Ivaylo Dimov
Ветеран
Ветеран
Регистриран: вт яну 06, 2015 19:42

Мнение от Ivaylo Dimov »

Като визия се доближават ,като стабилност са на края на опашката в десктоп средите . :toothy10:
HP Elitebook 6930P T9600 4 gb ram Arch Mate 64 bit
Seat Toledo 1.8 20V petrol/LPG
Renault Laguna 1995 1.8 mi petrol/LPG

Samsung A5 2017 Rize-Q Android 10 Lenovo Vibe K5 Lineage OS 8.1 Alcatel Pixi 4 9003 6.0.1 Arcas Njoy CianogenMod 12.1
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

А, що? На мен не ми се е чупила скоро. Иначе за игри още са далеч от истината. На колко по-стари игри се налага да се крие панелът на auto hide, че иначе върви върху играта, а пък други, отново такива с по-ниска резолюция, няма връшане към нормален десктоп, докато играта е активна. От години го влачат това и така и не го оправиха, ама явно е тежкото GNOME наследство. Не напразно на игрова конзола Valve предпочетоха KDE.
Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”