Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Linux игри - подкарване и инсталиране

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 229657
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 170716
Местоположение: Somewhere In Time

Linux игри - подкарване и инсталиране

Мнение от Mozo » нед май 07, 2017 15:44

В повечето случаи, за да играете някоя Linux игра е достатъчно просто да я стартирате, а разработчиците са се погрижили с нея да има всичко необходимо. Въпреки това понякога се налага да се инсталират някои библиотеки. При Arch-базираните дистрибуции е достатъчно да инсталирате Steam и да го стартирате поне веднъж, за да може играта да използва необходимите библиотеки. Това обаче не важи за другите дистрибуции, където ръчно трябва да се намерят библиотеките и да се инсталират. Друго важно условие е стартиращият файл да е изпълним. Всичко това ще ви покажа в този материал.

Забележка:
Инсталирането на Steam не важи за игри, които се играят посредством Wine. Ако използвате готови рилийзи, просто стартиращият файл трябва да бъде направен изпълним.

Инсталиране на Steam при Ubuntu/Mint и всички Ubuntu-базирани дистрибуции:

Можете да инсталирате Steam от вашия софтуерен център, Synaptic или от терминал със:

Код: Избери всички

sudo apt-get install steam
Инсталиране на Steam при Arch и Arch-базираните дистрибуции:

Steam може да бъде инсталиран от Pamac, Octopi или друг фронтенд на pacman, който използвате или от терминал:

Код: Избери всички

sudo pacman -S steam steam-native-runtime
За да се направи един файл изпълним просто трябва да натиснете с десен бутон на него, да изберете Properties, след това Permissions и да сложите чавка на "Is executable":

Изображение

При различните графични среди има леки разлики, но принципът е един и същ при всички.

Файлът може да бъде направен изпълним и през терминал:

Код: Избери всички

chmod +x /път/до/файла/файл
Ето два клипа на Linux Mint Cinnamon и Arch Linux с KDE, за да видите колко лесно става, показано е и как да си оправите звука, ако такъв ви липсва при игрите в Wine:
В клиповете съм показал най-различни начини за стартиране на скриптовете, а това вие кой начин ще изберете е въпрос на лична преценка. Всеки един потребител може да стартира файл с дабъл клик, няма нищо сложно. Съжалявам, че първото клипче няма звук, но съм объркал изходите :mrgreen:

За играене на версиите игрите за Linux от GOG:

Трябва просто да направите инсталационния файл изпълним, да го стартирате и да следвате стъпките на инсталатора. След приключване на инсталацията ще имате шорткът на десктопа, откъдето ще стартирате играта.

За стартиране на терминал в определена директория:

Понякога може да ви се наложи да отворите терминал в определена директория, за да изпълните команда или да стартиране скрипт. Това се прави с цел да не пишете целия път дотам. Както се вижда в по-горните клипчета, при Mint Cinnamon от опциите на файловия мениджър се изкарва бутон, който като се натисне изкарва терминал от тази директория, от която е стартиран.

Ако ви е нужно например да отворите терминал в директорията на някоя Wine игра, която сте дръпнали от тракърите, просто си браузвате с мишка до там, докъдето искате, натискате бутона за терминала и той се отваря в тази директория, което автоматично премахва нуждата да пишете целия път до него.

При Mint Cinnamon бутонът за отваряне на терминал в текуща директория се добавя много лесно в лентата. Отворете файловия си мениджър->Edit->Preferences->Toolbar и слагате чавка на "Show open in terminal button" (при другите подобни среди начинът на добавяне е сходен). Готово, вече имате бутон за отваряне на терминал в текущата директория:

Изображение

Резултат:

Изображение

Друг начин е когато сте в директорията просто цъкате някъде на празно пространство с десен бутон и избирате "Open in Terminal":

Изображение

При KDE терминал в текущата директория се отваря просто с натискането на F4 или десен бутон някъде на празно място->Open Terminal Here.

Изображение

Преимуществото от отваряне на терминал в текущата директория е, че ако ви се налага да стартирате например скрипта start от терминал, сега може да напишете просто:
Вместо да пишете целия път до него:

Код: Избери всички

cd /media/sdb1/MEC/ && ./start
Разбира се, винаги можете да стартирате с дабъл клик, но понякога се налага стартирането от терминал, за да се наблюдават различни процеси или да се гледа за евентуални грешки.

Някои игри са само с 32-битова архитектура и за Ubuntu-базираните дистрибуции (Mint, Zorin, Neon и пр. трябва да се добави и тази архитектура:

Код: Избери всички

sudo dpkg --add-architecture i386
Натискате ентър. След това:

Код: Избери всички

sudo apt-get update
Отнвово натискате ентър и накрая:

Код: Избери всички

sudo apt-get install libc6:i386 libasound2:i386 libasound2-data:i386 libasound2-plugins:i386 libgtk2.0-0:i386 libsdl2-2.0-0:i386 libsdl2-image-2.0-0:i386 libfreetype6:i386 libcurl3:i386
Това се прави еднократно и след това поне 95% от игрите ще ви тръгват безпроблемно. Разбира се, може да инсталирате библиотеките с графична среда и мишка, но ще отнеме много повече време, отколкото просто да копирате командите.
При Arch базираните дистрибуции в голямата част от случаите е напълно достатъчно да се инсталира Steam, плюс пакета steam-native-runtime.

Инсталирането на по-горните пакети например е абсолютно задължително при Ubuntu базираните дистрибуции, за да може да бъде играно GOG изданието на The Witcher 2: Assassins Of Kings Enhanced Edition. Въпреки че е инсталиран Steam, трябва да се изпълнят и тези стъпки, за да може играта да стартира безпроблемно. При Arch базираните дистрибуции Steam, steam-native-runtime и lib32-sdl2_image са достатъчни.

Ако все пак играта не тръгва, то има някакъв проблем, който се установява много лесно като просто стартирате изпълнимия файл от конзола и наблюдавате какви грешки изкарва:
За тази цел трябва да сте в директорията на играта. Най-лесно това става като отворите терминал от същата директория, както това например става в графичната среда KDE, с натискането на F4.

Друг полезен вариант е да намерите бинарния файл и да изпълните:
Тази команда ще покаже кои библиотеки липсват и съответно да знаете кои да инсталирате.

Ако играта е под формата на ISO:

Има различни начини за зареждане/маунтване на имиджи/образи под Linux. Най-известните програми за тази цел са Acetone ISO, gCDemu и Furuis ISO Mount. С тези програми се работи много лесно, почти по същия начин като с Daemon Tools.

При проблеми с Wine игрите:

Ако имате проблем с подкарването на игрите с Wine при Ubuntu/Mint и подобни, инсталирайте следните пакети:

Код: Избери всички

sudo add-apt-repository ppa:wine/wine-builds
sudo apt-get update
sudo apt-get install --install-recommends wine-staging
sudo apt-get install winehq-staging
Подкарване на игра от NTFS дял:

Противно на всички твърдения, Linux игрите работят абсолютно безпроблемно от NTFS дялове и нямат никакви проблеми с правата. За тази цел просто трябва да добавите необходимите флагове в fstab, като преди това сте ги описали в него. Следният начин има и още една полза - всички стартиращи файлове автоматично ще стават изпълними и няма да има нужда да ги правите поотделно всеки път. Всяка една папка също автоматично става ваша и няма нужда да променяте нищо. Придобивате пълни административни права върху въпросния дял. Това става много лесно, по следния начин:

Свалете скрипта diskmounter от тук, разархивирайте го и го сложете в home. Отворете терминал и изпълнете:

Код: Избери всички

sudo bash diskmounter
Отговорете на въпросите с Y и след това рестартирайте компютъра. Можете да изтриете скрипта или да си го запазите за в бъдеще.

Сега остава просто да отворим файла fstab и да добавим нужните атрибути, за да могат игрите да работят безпроблемно от NTFS. Отваряме файла с някакъв текстови редактор, например kate:

Код: Избери всички

sudo kate /etc/fstab
Вие заменете текстовия редактор с този, който използвате.

Ще ви се отвори файлът fstab, в който трябва да намерите вашия NTFS дял. Можете да го намерите с командата:

Код: Избери всички

sudo fdisk -l
или
Тези команди ще ви покажат под каква буква и число се инициализира вашият NTFS дял. Например да речем, че е sdb1.

Намирате реда за sdb1 в fstab, който отворихме преди малко и трябва да се добавят следните флагове:

Код: Избери всички

ntfs-3g defaults,auto,uid=1000,gid=1000,umask=002 0 0
Редът трябва да изглежда така:

Код: Избери всички

/dev/sdb1 /media/sdb1 ntfs-3g defaults,auto,uid=1000,gid=1000,umask=002 0 0
Спокойно можете да копирате реда и да го използвате при вас, като само замените sdb1 с вашия дял. Запазвате промените, рестартирате и сте готови.

Понякога се случва да имате инсталирани библиотеките, но играта да ги търси на друго място. Тогава трябва да се укаже пътят до тях, за да знае играта къде да ги търси. Да кажем, че играта не намира библиотеката libasound.

Пускате търсене, за да видите къде се намира при вас тази библиотека, като най-удобно е в терминал:

Код: Избери всички

locate libasound
В терминал ви излиза, че библиотеката се намира в /usr/lib/libasound.so. В такъв случай, преди да стартирате играта просто изпълнете в терминал:

Код: Избери всички

LD_LIBRARY_PATH=/usr/lib/libasound.so
За да не го пишете/копирате всеки път, можете да добавите командата към скрипта, от който се стартира играта или ако е бинарен файл, да напишете скрипт с тази команда, плюс пътя до бинарния файл, което е много лесно:

Код: Избери всички

#!/bin/sh
LD_LIBRARY_PATH=/usr/lib/libasound.so && ./път/до/бинарния_файл
Правите файла изпълним и стартирате.

Понякога се случва също играта да търси библиотека, която вие имате, но тя просто е по-нова/по-стара или е същата, но е с различно име. В такъв случай се процедира по следния начин:

Пускате отново търсене за библиотеката, която играта търси, за да видите къде се намира тя. Като за пример ще дадем, че играта търси libcurl.so.4, но вие имате libcurl.so.4.2.0:

Код: Избери всички

locate libcurl.so.4
Виждате къде се намира, обикновено в /usr/lib/steam/. Тогава просто правите сим линк на библиотеката в терминал:

Код: Избери всички

sudo ln -s /usr/lib/steam/libcurl.so.4.2.0 /usr/lib/steam/libcurl.so.4
По този начин се създава софт линк към същата библиотека, но с различно име, за да може играта да намери точното име, по което я търси.

Отстраняване на проблеми от следното естество, например при Total War: WARHAMMER:

Код: Избери всички

ibGL error: unable to load driver: radeonsi_dri.so
libGL error: driver pointer missing
libGL error: failed to load driver: radeonsi
libGL error: unable to load driver: swrast_dri.so
libGL error: failed to load driver: swrast
Тези грешки се оправят лесно с командата:

Код: Избери всички

export LD_PRELOAD='/usr/$LIB/libstdc++.so.6'
или

Код: Избери всички

export LD_LIBRARY_PATH 
За задоволяване на зависимостите на игрите, портнати от Feral Interactive:

Код: Избери всички

sudo apt-get install zenity libfontconfig1 libuuid1 libfontconfig1 libpangocairo-1.0-0 libcairo2 libpango-1.0-0 libnss3 libnspr4 libxcomposite1 libxtst6 libcups2 libcap2 libsdl2-2.0-0 libsdl2-image-2.0-0 openssl
(Това не е необходимо, ако имате инсталиран Steam. Необходимо е само, ако поради някаква причина не желаете да го инсталирате.)

Ако при портовете на Feral ви дава грешка, че не намира libcrypt, openssl и пр., то инсталирайте openssl-compat за вашата дистрибуция, а след това стартирайте играта от директорията така:

Код: Избери всички

LD_PRELOAD='/usr/lib64/openssl-1.0-compat/libssl.so.1.0.0 /usr/lib64/openssl-1.0-compat/libcrypto.so.1.0.0' /игра.sh
За да не пишете или копирате всеки път тази дълга команда, можете да преправите стартиращия скрипт.

За подкарване на звука при стари игри, които използват PulseAudio, четете тук.

За всичко друго не се притеснявайте да питате, ще помагаме с каквото можем.
Прочетено: 56071 пъти
Изображение

whiskeyjack1
Регистриран
Мнения: 2
Регистриран: нед май 21, 2017 20:41
Репутация: 0
пол: Мъж

Re: Въпроси и отговори за игрите при Linux, подкарване и инсталиране

Мнение от whiskeyjack1 » нед май 21, 2017 20:44

Вчера инсталирах LinuxMint18.1 Cinnamon и се опитах да инсталирам Total war Warhammer, но когато се опитам да заредя файла за стартиране на играта получавам следния error

openssl: /home/whiskeyjack/Documents/Warhammer/Total War WARHAMMER/steam-runtime/amd64/lib/x86_64-linux-gnu/libssl.so.1.0.0: version `OPENSSL_1.0.2' not found (required by openssl)
openssl: /home/whiskeyjack/Documents/Warhammer/Total War WARHAMMER/steam-runtime/amd64/lib/x86_64-linux-gnu/libcrypto.so.1.0.0: version `OPENSSL_1.0.2' not found (required by openssl)
openssl: /home/whiskeyjack/Documents/Warhammer/Total War WARHAMMER/steam-runtime/amd64/lib/x86_64-linux-gnu/libcrypto.so.1.0.0: version `OPENSSL_1.0.2g' not found (required by openssl)
grep: symbol lookup error: grep: undefined symbol: pcre_jit_stack_alloc
/bin/bash: /home/whiskeyjack/Documents/Warhammer/Total War WARHAMMER/steam-runtime/amd64/lib/x86_64-linux-gnu/libtinfo.so.5: no version information available (required by /bin/bash)
grep: symbol lookup error: grep: undefined symbol: pcre_jit_stack_alloc
TotalWarhammer: crash reporter initialised with path "/home/whiskeyjack/.local/share/feral-interactive/Total War Warhammer/crashes"
libGL error: unable to load driver: radeonsi_dri.so
libGL error: driver pointer missing
libGL error: failed to load driver: radeonsi
libGL error: unable to load driver: swrast_dri.so
libGL error: failed to load driver: swrast

Опитах се да го оправя използвайки кодовт дадени в темата, но не успях. Може ли по-подробно обяснение?

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 229657
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 170716
Местоположение: Somewhere In Time

Re: Въпроси и отговори за игрите при Linux, подкарване и инсталиране

Мнение от Mozo » пон май 22, 2017 02:40

Steam инсталирал ли си? За всеки случай инсталирай тези пакети:

Код: Избери всички

sudo apt install zenity libfontconfig1 libuuid1 libfontconfig1 libpangocairo-1.0-0 libcairo2 libpango-1.0-0 libnss3 libnspr4 libxcomposite1 libxtst6 libcups2 libcap2 libsdl2-2.0-0 libsdl2-image-2.0-0 openssl
Някои може да ги имаш, други не, не е проблем, просто ще се реинсталират.

Нали стартираш от start.sh, а не директно от бинарито или от TotalWarhammer.sh?

Сега отвори файловия мениджър->Preferences->Toolbar и сложи чавка на Show open in terminal button. Ще ти се появи горе вдясно нов бутон, който ще ти отваря терминал в текущата директория. Влизаш например в играта, цъкаш на тоя бутон и терминалът ще е отворен директно от тази директория.

Намери къде е бинарният файл на играта, а не стартовия скрипт, отвори терминала там и изпълни:

Код: Избери всички

./TotalWarhammer
И виж какво ще ти даде.

Относно тази грешка:

Код: Избери всички

ibGL error: unable to load driver: radeonsi_dri.so
libGL error: driver pointer missing
libGL error: failed to load driver: radeonsi
libGL error: unable to load driver: swrast_dri.so
libGL error: failed to load driver: swrast
преди да стартираш играта просто изпълни:

Код: Избери всички

export LD_PRELOAD='/usr/$LIB/libstdc++.so.6'
Ако нищо от горното не помогне, пробвай така:

Код: Избери всички

find  steam-runtime ( -name "libgcc_s.so*" -o -name "libstdc++.so*" -o -name "libxcb.so*" -o -name "libgpg-error.so*" ) -print -delete
И след това стартираш играта.

Имай предвид, че тая игра е такава опърничава. Другите само разархивираш и играеш, но тия тук са си оставили ръцете. При Arch базираните дистрибуции обаче тръгва от раз. При мен на Arch тръгна без да правя абсолютно нищо. Това го казвам само за информация, не казвам да инсталираш Arch :)

Ако не се оправиш, ще я метна играта на един Mint и ще видя какво се дъни и ще напиша подробно ръководство :thumbright:
Изображение

whiskeyjack1
Регистриран
Мнения: 2
Регистриран: нед май 21, 2017 20:41
Репутация: 0
пол: Мъж

Re: Въпроси и отговори за игрите при Linux, подкарване и инсталиране

Мнение от whiskeyjack1 » пон май 22, 2017 23:35

набирам кода ./TotalWarhammer в папката с бинарния файл на играта и получавам следното като грешка

whiskeyjack@whiskeyjack-desktop ~/Documents/Warhammer/Total War WARHAMMER/bin $ ./TotalWarhammer
./TotalWarhammer: error while loading shared libraries: librtmp.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory

и въпреки че въвеждам export LD_PRELOAD='/usr/$LIB/libstdc++.so.6' в терминал отворен в директорията на играта пак ми дава грешката копирана в първия ми отговор, в която пише че не са ъпдейтнати библиотеките

при въвеждане на find steam-runtime ( -name "libgcc_s.so*" -o -name "libstdc++.so*" -o -name "libxcb.so*" -o -name "libgpg-error.so*" ) -print -delete получавам следното съобщение: bash: syntax error near unexpected token `('

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 229657
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 170716
Местоположение: Somewhere In Time

Re: Въпроси и отговори за игрите при Linux, подкарване и инсталиране

Мнение от Mozo » вт май 23, 2017 00:12

Добре, дай тогава пак от изпълнимия скрипт, а не от бинарито:

Код: Избери всички

LD_PRELOAD='/usr/$LIB/libstdc++.so.6 /usr/$LIB/libgcc_s.so.1 /usr/$LIB/libxcb.so.1 /usr/$LIB/libgpg-error.so' TotalWarhammer.sh
Едит:
Засега това не го изпълнявай, виж следващия пост.

Трябва да си вътре в папката на играта през терминала :)
Офтопик:
Баси смотаната игра :sick:
След мъничко се премествам на Минт, хвърлил съм играта на един външен хард и ще видя какво-що. Само че там съм с Nvidia и не знам дали ще изкарва същите грешки, но ще видя.
Изображение

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 229657
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 170716
Местоположение: Somewhere In Time

Re: Въпроси и отговори за игрите при Linux, подкарване и инсталиране

Мнение от Mozo » вт май 23, 2017 00:57

Така, при мен играта тръгна без команди директно от start.sh, с дабъл клик или от терминал, без значение. През скрипта TotalWarhammer.sh тръгва с тази команда, но по принцип не е правена да се стартира от него:

Код: Избери всички

/mozo/.steam/ubuntu12_32/steam-runtime/run.sh ./TotalWarhammer.sh
Струва си да опитаме и по този начин със start.sh, в който уж това трябва да става автоматично, за да сме сигурни, че казваме на играта да използва стийм рънтайма:

Код: Избери всички

/mozo/.steam/ubuntu12_32/steam-runtime/run.sh ./start.sh
Може да опиташ и само с него:

Код: Избери всички

./start.sh
По принцип играта е направена да стартира само от start.sh и очевидно с видео на Nvidia работи и няма ядове.

Обаче не ми дава онези твои грешки, защото не съм с AMD видео карта и няма как да пробвам реално :???:

Значи, какви са ти стъпките:
Първо отвори Synaptic и инсталирай libSDL2_image.

После пробвай с горните команди, но замени mozo с твоя потребител.

Ако никое от горните неща не стане, чак тогава даваш това:

Код: Избери всички

find  steam-runtime  -name "libgcc_s.so*" -o -name "libstdc++.so*" -o -name "libxcb.so*" -o -name "libgpg-error.so*" -print -delete
И пак опитваш с моите команди отгоре.

Определено обаче този рилийз има проблем с AMD... На Mint не я бях пробвал, но и тук върви без ядове, ето видео:Може да се направи скрипт с втората команда и шорткътът да редиректва към него, за да не го пишеш това всеки път. Стига да тръгне при теб де... То да тръгне, после лесно, ще ти кажа какво да направиш.
Изображение

Потребителски аватар
sokoban
Ентусиаст
Ентусиаст
Мнения: 387
Регистриран: пон окт 17, 2016 18:29
Репутация: 3720
пол: Мъж

Re: Въпроси и отговори за игрите при Linux, подкарване и инсталиране

Мнение от sokoban » пет юни 09, 2017 23:07

:)


Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 229657
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 170716
Местоположение: Somewhere In Time

Re: Въпроси и отговори за игрите при Linux, подкарване и инсталиране

Мнение от Mozo » пет юни 09, 2017 23:43

То го има нейтив дори, при това от ден първи :clap: :clap: :clap:
Изображение

PhRack
Регистриран
Мнения: 3
Регистриран: нед юни 18, 2017 20:40
Репутация: 0
пол: Мъж

Re: Въпроси и отговори за игрите при Linux, подкарване и инсталиране

Мнение от PhRack » нед юни 18, 2017 20:44

здравейте как да опрая тази грешка

##########################################################################
НЕ СТАРТИРАЙТЕ НИКАКВИ СКРИПТОВЕ СЪС SUDO ИЛИ ОТ ПОТРЕБИТЕЛЯ root!
##########################################################################
:banghead: :banghead: :banghead:

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 229657
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 170716
Местоположение: Somewhere In Time

Re: Въпроси и отговори за игрите при Linux, подкарване и инсталиране

Мнение от Mozo » нед юни 18, 2017 23:20

Здравей, просто не трябва да стартираш с администраторски права. Wine не е направен да се стартира с root потребител. Кажи точно какво правиш, за да можем да ти обясним точно къде бъркаш :)
Изображение

PhRack
Регистриран
Мнения: 3
Регистриран: нед юни 18, 2017 20:40
Репутация: 0
пол: Мъж

Re: Въпроси и отговори за игрите при Linux, подкарване и инсталиране

Мнение от PhRack » пон юни 19, 2017 13:00

става въпрос за играта Project Cars изпълнявам ./start и показва това

./start: line 8: Forbid: command not found
##########################################################################
НЕ СТАРТИРАЙТЕ НИКАКВИ СКРИПТОВЕ СЪС SUDO ИЛИ ОТ ПОТРЕБИТЕЛЯ root!
##########################################################################

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 229657
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 170716
Местоположение: Somewhere In Time

Re: Въпроси и отговори за игрите при Linux, подкарване и инсталиране

Мнение от Mozo » пон юни 19, 2017 14:51

Нали не използваш админ акаунта и се логваш с нормален потребител? Би ли ми казал какво изкарва командата whoami? Няма проблем с играта, лично съм я пробвал, тръгва без грижи :)
Изображение

PhRack
Регистриран
Мнения: 3
Регистриран: нед юни 18, 2017 20:40
Репутация: 0
пол: Мъж

Re: Въпроси и отговори за игрите при Linux, подкарване и инсталиране

Мнение от PhRack » пон юни 19, 2017 14:53

показва root

Потребителски аватар
Nibelung
Философ с чук в ръка
Философ с чук в ръка
Мнения: 19522
Регистриран: пон апр 14, 2008 01:19
Репутация: 48308
пол: Мъж

Re: Въпроси и отговори за игрите при Linux, подкарване и инсталиране

Мнение от Nibelung » пон юни 19, 2017 15:02

Сега, ако кажа мнението си, Мозо ще ме обвини, че гоня новите юзъри :mrgreen:
Ний тука сички парле ву франсе

Изображение

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 229657
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 170716
Местоположение: Somewhere In Time

Re: Въпроси и отговори за игрите при Linux, подкарване и инсталиране

Мнение от Mozo » пон юни 19, 2017 15:06

PhRack написа:показва root
Ето затова ти показва, че стартираш скрипта като root, защото ти всъщност си root. Логни се с нормален потребител и няма да имаш ядове. Никога повече не използвай Linux логнат като root. Когато ти потрябват root права, ще ги придобиваш, но да използваш операционната система с администраторския акаунт е много грешно и неправилно :thumbright:
Изображение

Нова тема Отговори

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”