Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Plasma 6 - споделяне на впечатления и проблеми

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Re: Plasma 6 - споделяне на впечатления и проблеми

Мнение от Fernando Sucre »

Shaker написа:
нед ное 03, 2024 13:32
.....
Нали за това вече си имат инсайдъри. Тестват разни компилации напълно безплатно и репортват на Microsoft по съответните канали. Тази корпорация има огромен ресурс да си оправят бъговете, но не ги оправят, а мажат с нови и нови такива. Виждаме почти всеки ден новини, как след нов ъпгрейд е пълен потрес в Windows
Нека да направим аналогията с KDE. Тази среда с всичките ѝ приложения се разработва от доброволци, а не от платени индийци като при Windows. Ресурсът е малък, а за огромно съжаление и бюджетът им е зле и излизат на дефицит :sad:
Така е, нямат ресурс, но проблемът е най-вече технически. Тоест, ако искам да пробвам алфа/бета/арси, няма никакъв разумен начин да го направя. Причината е че новите им версии са потенциално обвързани с нови библиотеки, които ги има само на ролинг дистрибуции и то евентуално. Така просто няма как да се тества бета версия от простосмъртни хора, които не искат да компилират няколко часа и да ползват точно определени дистрибуции на които това може да се случи.
Така че факта, че издават някакво дистро, което поне може да се зареди и предоставя нещо, което би трябвало да репрезентира последната версия е много добра новина!

Ако не ми вярвате, опитайте да намерите каквато и да било опитна версия на сайта на KDE. Няма такива.

За сравнение на никоя друга ОС не се изисква последната версия на всичко, за да може алфите да бъдат тествани. Просто няма такива. Искаш алфа - може да си я свалиш и на нормалната стабилна версия на ОС и да я тестваш.

Очевидно не говоря за много специфични случаи, супер обвързани с нещата около ядрото и т.н. Там може да се изисква някаква опитна версия на ОС. Но KDE не е такава програма/среда, която да изисква подобни неща.
Прочетено: 22634 пъти
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Мнение от Shaker »

Тук не бих се съгласил.
KDE не пускат алфа или RC, но могат да се тестват ранните компилации в openSUSE и KDE Neon. Бетите могат да се тестват в Арч,Федора (тук не съм сигурен), както и в горните дистрибуции. Самият @p4p тества ранни алфа версии на KDE с openSUSE.
Можеш да пробваш, може да докладваш, но това не е гаранция, че ще оправят някакви неща.
Но едно нещо е факт. KDE 6 e по-зле от KDE 5. С последните релийзи чистят някакви бъгове, но не могат да я стабилизират. Излезе ли нова версия на Qt, шоуто е пълно...
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Shaker написа:
пон ное 04, 2024 21:56
Тук не бих се съгласил.
KDE не пускат алфа или RC, но могат да се тестват ранните компилации в openSUSE и KDE Neon. Бетите могат да се тестват в Арч,Федора (тук не съм сигурен), както и в горните дистрибуции. Самият @p4p тества ранни алфа версии на KDE с openSUSE.
Можеш да пробваш, може да докладваш, но това не е гаранция, че ще оправят някакви неща.
Но едно нещо е факт. KDE 6 e по-зле от KDE 5. С последните релийзи чистят някакви бъгове, но не могат да я стабилизират. Излезе ли нова версия на Qt, шоуто е пълно...
Да, начина им на разработване е паралелно с разработване на дистрибуциите. Исторически така са правили, но вярвам че е време да изоставят този подход. Защо? Защото едно стабилно издание изисква 6-7 вътрешни версии, преди да се публикува окончателната версия. А истината е че почти няма шанс да убедиш повечето доброволци да минат на Arch/openSUSE/Fedora. Колкото и страхотен да е един Arch, хората не искат да се занимават с друга дистрибуция, която може и да не познават. А както се вижда от Steam, хората искат да си ползват дистрибуцията, която са си харесали и почти няма шанс да ги навиеш да си я сменят, заради който и да е проект.

Ами то няма гаранция - факт е че бъга с ISO-тата в 99% щеше да се промъкне към финала. Но просто е по-готино, ако могат повече доброволци да тестват, преди окончателното издание. И мисля че с Neon-а и тази новата им дистрибуция, това е далеч по-възможно и удобно. Иначе трябва да си член на разработчиците на openSUSE, да кажем, за да получиш такава възможност. А това е нищожен сред нищожните шанс, да искаш да се занимаваш и с дистрибуция, освен с KDE. :усмивка1:

Не бих казал че миграцията е чак толкова лоша. Да, ако бяха работили по въпроса с миграциите и стратегиите за миграция, щеше да е малко разочароващо. Но факта че нищо не са правили, говори за очаквано повторение на минали сценарии и то си се повтори. Също така искам да кажа, че положиха епични усилия да оправят нещата бързо - не се получи съвсем, но все пак оценявам усилията им.
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Мнение от Shaker »

Имаш готово ISO с ранните компилации на KDE. Справка openSUSE Krypton:
https://download.opensuse.org/repositor ... pton.*.iso
Доброволците в openSUSE са машини с тяхната поддръжка на KDE там.. Пичовете правят и невъзможносто да поддържат стотиците пакети на KDE up-to-date всеки ден. Там можеш да видиш неща преди още Нейт да ги е споделил в блога си. @p4p точно това прави и споделя.
Бета версиите могат да се тестват почти навсякъде с допълнителни хранилища, дори и в Arch.
KDE Neon не искам да коментирам, че там на ниво ISO е всичко строшено и си е цял късмет, ако успееш да инсталираш Unstable Edition.
Дадох ти насоки. Можеш да станеш доброволец и да тестваш, стига да искаш :съгласен:

Всеки може да тества ранните компилации на KDE, стига да иска. По този начин може да отварят бъгове и да се оправят преди стабилен релийз, но ресурсът им е малък и не могат да смогнат.
Нейт Греъм беше споменал някъде, колко човека са фокусирани върху разработката:
Plasma (Plasma Desktop, Kwin...) - 3 разработчика
Gear (проложенията) - 0-3 раработчика
Останалите са доброволци, които я ги има, я ги няма. Те не могат да бъдат фокусирани върху продукта, ами създават някакви други неща, които са част от KDE проекта. При такъв ресурс е мега трудно и почти невъзможно да поддържат милиони редове код!

Колкото до релийзите на KDE. Решението им преди 10 години да разделят релийзите (Frameworks, Plasma и Gears) беше огромна грешка. Преди това се следваше линията на GNOME и се пускаха нови релийзи през 6 месеца, а бъгфикс релийзите през 1 месец (4.4.x). Пускаха се алфи, бети и RC на всеки подрелийз (4.x). Сега е пълна манджа с грозде с техните релийзи и неслучайно наричам KDE пакетьорите в openSUSE - герои!
Това се вижда и в момента. Постоянно някакви regression бъгове изкачат от къде ли не, а пък като излезе нова версия на Qt, то тогава става пълен ужас, особено при rolling release дистрибуциите.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Мен тия неща не ме бъркат, защото арча с Клизма 6 ще го пускам само за игри. Щот' то само четеш тази тема и ти се отщява да инсталираш Клизмата. Ама вече и гном си преебаха десктопа и махнаха употребата на метасити (въпреки, че е инсталиран) и сега и там нв флипинг, съответно няма и работещ V-Sync. Така че щем, не щем - Клизма и то само за игри. А ако и там не изкара работещ V-Sync, вече не знам...
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Shaker написа:
вт ное 05, 2024 14:44
Plasma (Plasma Desktop, Kwin...) - 3 разработчика
Gear (проложенията) - 0-3 раработчика
Тъпото е, че това не е поради липса на пари, а на организация. Яко са на плюс от дарения и го споделиха и си го признаха. Око 200К горница или нещо такова беше.
Валсо написа:
вт ное 05, 2024 18:02
Мен тия неща не ме бъркат, защото арча с Клизма 6 ще го пускам само за игри. Щот' то само четеш тази тема и ти се отщява да инсталираш Клизмата. Ама вече и гном си преебаха десктопа и махнаха употребата на метасити (въпреки, че е инсталиран) и сега и там нв флипинг, съответно няма и работещ V-Sync. Така че щем, не щем - Клизма и то само за игри. А ако и там не изкара работещ V-Sync, вече не знам...
За десетнадесети път - не ти трябва Vsync с Plasma. И престани с тази клизма, защото дразниш всички.
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Като я инсталирам, ще видим дали не трябва. :lol:
В краен случай ще търсим дистро с Плазма 5, по възможност арч-базирано, все трябва да има някое.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Няма как хем да е ролинг, хем да е с KDE 5. Да не говорим, че 6 е МНОГО по-добре от 5 - и като ползване, и като производителност.
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
вт ное 05, 2024 19:44
Няма как хем да е ролинг, хем да е с KDE 5. Да не говорим, че 6 е МНОГО по-добре от 5 - и като ползване, и като производителност.
Мен ме интересува оная функция на енвидия да показва FLIP в зелено, а не да е червено BLIT. Пък дали ще е УЕЙланд, ТАЙланд, X или друго - няма значение. Важното е игрите да вървят както трябва. Така че в този ред на мисли - с която плазма имам тези неща, нея ще ползвам, ако ще и плазма 17 да е. :roll: Твоите очи не знам как виждат нещата, но знам моите как ги виждат - пише "BLIT - VSYNC ON", пише 60 кадъра, обаче от време на време се появява едно накъсване (докато продължава да пише 60 кадъра) и от това накъсване очите почват да ме болят след 10-тата му поява. Така че търсенето на десктоп, където флипингът да работи както трябва, не е просто прищявка, а лек за очите ми. За съжаление вече и гном не става по тази точка, защото и тези гадове са махнали метасити, с който флипингът работеше.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Теб само Тринити те оправя.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

бат-начо написа:
вт ное 05, 2024 20:50
Теб само Тринити те оправя.
Това дистро ли е?
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

https://www.trinitydesktop.org/

И не гледай снимките, как изглежда. Може да си сигурен, че няма да има голееееми промени мнооого дълго време.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Валсо написа:
вт ное 05, 2024 18:02
Ами то Плазмата не е само за тебе. :lol:
Mozo написа:
вт ное 05, 2024 19:38
.....
За десетнадесети път - не ти трябва Vsync с Plasma. И престани с тази клизма, защото дразниш всички.
:thumbright:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа:
вт ное 05, 2024 20:45
Mozo написа:
вт ное 05, 2024 19:44
Мен ме интересува оная функция на енвидия да показва FLIP в зелено, а не да е червено BLIT. Пък дали ще е УЕЙланд, ТАЙланд, X или друго - няма значение. Важното е игрите да вървят както трябва. Така че в този ред на мисли - с която плазма имам тези неща, нея ще ползвам, ако ще и плазма 17 да е. :roll: Твоите очи не знам как виждат нещата, но знам моите как ги виждат - пише "BLIT - VSYNC ON", пише 60 кадъра, обаче от време на време се появява едно накъсване (докато продължава да пише 60 кадъра) и от това накъсване очите почват да ме болят след 10-тата му поява. Така че търсенето на десктоп, където флипингът да работи както трябва, не е просто прищявка, а лек за очите ми. За съжаление вече и гном не става по тази точка, защото и тези гадове са махнали метасити, с който флипингът работеше.
Е, ще си пробваш и ще видиш. Под Wayland няма тиъринг и Vsync ти е абсолютно ненужен. Аз съм си на Xorg и също нямам проблеми, но ще пробваш и ще видиш кое е най-добро за теб.
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
ср ное 06, 2024 01:59
Е, ще си пробваш и ще видиш. Под Wayland няма тиъринг и Vsync ти е абсолютно ненужен. Аз съм си на Xorg и също нямам проблеми, но ще пробваш и ще видиш кое е най-добро за теб.
Няма да стигнем дотам, защото Канелата пак закопа Плазмата. :lol:

Изображение

Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”