Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Всичко за Дебиан

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
hot_bastard
Начинаещ
Регистриран: нед ное 03, 2019 19:31

Re: Всичко за Дебиан

Мнение от hot_bastard »

petie написа:
вт ное 05, 2019 22:57
Тамболианеца написа:
вт ное 05, 2019 10:01
Новото предложение за начална страница на Debian
https://debian-newhomepage.larjona.net/

От зле по-зле за начална страница.
И кой ще ги чете ония 80% излишни неща от новата им 1-ва страница?
Този бутон Download пък ми се вижда малък, трябваше поне половина страница да бъде.
А не си оправиха основния проблем - доста линкове от сайта им продължават да се дублират като различни пътища до крайни страници, а други страници просто нямат път до тях - само през директен линк, ако го знаеш или си го намерил през Гугъл. WTF ?!
Велико дистро със смотан сайт - тва е положението.
Че тоя сайт не бачка хм...............
Офтопик:
Нема страшно, като го стабилизират ще проработи ;) просто още не е достатъчно тестван, но до няколко месеца ще е готов. Тоест промени нема да се правят и сайта ще си остане така както е сега, просто трябва кода да отлежи, защото добрия дебианец знае, че кода е като виното и с времето става по-добър.
Ясни са причините защо изглежда толкова стар. Всъщност думата "стар" не е подходяща и само незапознат с идеологията и философията на проекта трол може да я употреби. Сега ще обясня накратко:
Първо, ХТМЛ 5 още не е стабилен и само глупаци рискуват да счупят сайта си с такива Bleeding edge технологии. Може нещо да бъгяса и някой нърд от сектата "свидетели на ГНУ" да не успее да свали предишната стабилна версия на Дебианчето. Предишната, защото е умен нърд който е чел социалния контракт на Дебиан и знае, че актуалната стабилна все още не е достатъчно тествана и стабилизирана, заради което в близката година-две не се препоръчва ползването й освен в строго изолирана виртуална машина, за да се запознаеш какво те очаква в близкото бъдеще, освен ако в последния момент не изкочат критични бъгове и окончателното стабилизиране не се отложи за четвъртото десетилетие на века.
Второ, нема и Джаваскрипт. Този език го има от 90те години и преди няколко месеца, на дебианската конференция, с 501 гласа за и 499 гласа против беше взето противоречивото и разделящо общността решение да се обяви за стабилна, но за радост на противниците, това не дава право на Дебиан да я ползва защото не е свободна :!: разработчиците на проекта нема да рискуват да бъдат ошамарени от Ричард Столман, ако отвори новия сайт през конзолния браузър на ИБМ Тинкпада си от 2001 година с къстъмизирана версия на Парабола линукс, погледне сорса и види, че има Джаваскрипт. Освен това рискуват с Джаваскрипт да украсят сайта, да го направят приятен за окото, с анимации, ефекти, падащи менюта, което е в твърд разрез с философията на проекта и разработчиците на Дебиан изтръпват само при мисълта, че нещо тяхно може да изглежда красиво, най-твърдите хардлайнери в проекта обмислят посещение при екзорсист само ако подобна мисъл им мине през главата. Ако на някой не му харесва, той трябва да форкне сайта, да напише Джаваскрипт функционалност и да си го ползва сам, в краен случай може да направи няколко скрийншота и да ги качи по сайтовете, за да се похвали, като изцяло на неговата съвест остава терзанието защо ползва несвободни технологии.
Прочетено: 60662 пъти
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Мда, досущ като Майкрософт - сакън да не направят приятен изгледа на интерфейса, махат прозрачности, правят всичко плоско, докато шелът се превърна в един бял лист, с някакви точки и чертички по него. А, да, да не забравим приятния жълт цвят на папките с цвят на пикня. Явно е тенденция.
Изображение
hot_bastard
Начинаещ

Мнение от hot_bastard »

Може някой дебианец да е минал на тъмната страна и да е поел управлението в Майкрософт, но все още не се е преборил с набиваните с години мантри и философии на свободния проект, и затова е наредил да правят подобни грозотии. Сигурно затова Микромеките заобичаха Линукс.
Впрочем, мързи ме да търся видео от една дебианска сбирка, където дебилианец обясняваше пред ентусиазираната тълпа от нърдове, как Гугъл е зло и трябва да се изкорени, а буквално на стената зад него имаше лого на Гугъл, защото те са спонсори на събитието :mrgreen: ето така се троли :evil4:
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Мнение от Тамболианеца »

@Мозо,
Наистина ли трябва да търпим трол да оспамва темата за Дебиан, както и директно обижда потребителите на Дебиан дистрото на 'дебили'?
Днес ще му е тази тема, утре - друга...
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Мда, hot_bastard, ограничавай подобни изказвания, ако нямаш да кажеш нещо полезно вместо да хейтиш. Пусни си една тема за хейт и си ги плещи колкото искаш :съгласен:
Изображение
Потребителски аватар
petie
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: съб май 18, 2019 22:35

Мнение от petie »

Валсо написа:
ср ное 06, 2019 05:00
petie написа:
вт ное 05, 2019 22:57
Че тоя сайт не бачка хм...............
Работи си прекрасно.

Изображение
Бачка само тая страница и нищо друго нито уики нит админ книгата
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

petie написа:
ср ное 06, 2019 21:32
Като цъкнеш на "More...", там има линк за уикито. А на самата кандидат-за-нова страница не видях някъде да има линк, за да проверя дали ще зареди.
Потребителски аватар
petie
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от petie »

Валсо написа:
чет ное 07, 2019 06:57
petie написа:
ср ное 06, 2019 21:32
Като цъкнеш на "More...", там има линк за уикито. А на самата кандидат-за-нова страница не видях някъде да има линк, за да проверя дали ще зареди.

Само това да му е кусура.......
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Оказва се, че "новото лице" на pk-update-icon е package-update-indicator.
Офтопик:
Общо взето ще е интересно на @p4p когато се появи.
Ей тук обсъждат девуанци "това, което ме мъчи" - конки, решението от Пойнт Линукс ли да е или package-update-indicator (третото не съм го пробвал, все още).
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
petie
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от petie »

бат-начо написа:
чет ное 07, 2019 21:49
Офтопик:
Ей тук обсъждат девуанци "това, което ме мъчи" - конки, решението от Пойнт Линукс ли да е или package-update-indicator (третото не съм го пробвал, все още).
Нещо не ме кефи тва
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Вероятно на Пойнта ще ти допадне повече - имаш индикация, цъкаш на нея, отваря Синаптик със отбелязани кои ще са промените. На Бъстър не знам дали работи/докъде са Пойнта с версиите. Пробвал съм го преди време.
Не мога да сложа Дебиан на някой, който няма да може да си обновява системата лесно, въпреки че бих искал. Не искам и да го уча на повече, отколкото той иска.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
petie
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от petie »

бат-начо написа:
чет ное 07, 2019 22:54
Вероятно на Пойнта ще ти допадне повече - имаш индикация, цъкаш на нея, отваря Синаптик със отбелязани кои ще са промените. На Бъстър не знам дали работи/докъде са Пойнта с версиите. Пробвал съм го преди време.
Не мога да сложа Дебиан на някой, който няма да може да си обновява системата лесно, въпреки че бих искал. Не искам и да го уча на повече, отколкото той иска.
Мисля че ако му променят малко иконата ще е по добре, може да пробваш нещо с cron да стартира проверка за обновление
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Що "се хабя" да давам линкове :toothy10: ... това и правят - cron с време, с настройване на периода за проверка, избор на икона по избор, дето дава "оповестяването". Има тънкост оповестяването да стане Българистански (ако е от Пойнта, Питонь е, иска "подобрения, със спазване на неговите правила", gksu e "отживелица" и т.н. ама може да стане).
Unattended-upgrades да присъства в Дебиан ОС, дето аз ще я инсталирам на приятел/познат - туй няма как да стане, не ми чак толкова голям враг, че да му го причиня.
Селски, Начо Селски.
hot_bastard
Начинаещ

Мнение от hot_bastard »

petie написа:
чет ное 07, 2019 22:09
бат-начо написа:
чет ное 07, 2019 21:49
Офтопик:
Нещо не ме кефи тва
Значи добре са си свършили работата, а именно да накарат потребителя да подмени всичко из основи, за да може да си погледне в монитора без да го е срам.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Не схванах нещо какво се опитваш да кажеш. Тоз, дето ще си избере за ползване Дебиан, ще знае за какво иде реч и тва "недоносче" (нотификацията) няма да си го инсталира, пък ако го има "от въздуха" по някакво недоразумение - ще го махне. Това трябва на хора, на които някой по-знаещ ще им инсталира Дебиан, защото е преценил, че те са за тая дистрибуция и щенията им са за нея, да му е лесно с "поддръжката".
Селски, Начо Селски.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”