Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Linux & Realtek ALC897  [РЕШЕНА]

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Re: Linux & Realtek ALC897

Мнение от Валсо »

Fernando Sucre написа:
ср окт 23, 2024 12:45
Ако не го оправиш в Alsamixer, всичко друго е забавление за идиоти. Защото тои стои най-близо до драйвъра, всички ГУИ-та правят софтуерен микс през Пипер Жицата и т.н.
Преди малко и в алсамиксера пипах и успях да му задам 6 канала, които успешно ги даунмиксва до 2.1, но за да стане това трябваше да пипна някои неща след "помощ от публиката" в нета:

Код: Избери всички

/etc/pulse/daemon.conf
enable-lfe-remixing = yes
default-sample-channels = 3
default-channel-map = front-left,front-right,lfe
remixing-produce-lfe = yes
remixing-consume-lfe = yes
и в долния файл [Mapping analog-stereo] го промених така:

Код: Избери всички

/usr/share/pulseaudio/alsa-mixer/profile-sets/default.conf
device-strings = surround21:%f
channel-map = front-left,front-right,lfe
paths-output = analog-output analog-output-lineout analog-output-speaker
paths-input = analog-input-front-mic analog-input-rear-mic analog-input-internal-mic analog-input-dock-mic analog-input analog-input-mic analog-input-linein analog-input-aux analog-input-video analog-input-tvtuner analog-input-fm analog-input-mic-line analog-input-headphone-mic analog-input-headset-mic
priority = 1
direction = output
Задраскания текст не съм го барал, само незадраскания. После малко увелих силата на баса от хардуерното копче на субуфера. И за Audacious стана... 95% перфектно. За SMPlayer, както казах по-рано, допълнителни настройки (поне засега) не се налагат. Само за игрите не съм сигурен как ще звучи, най-вероятно звукът от игрите ще си остане като от евтини колонки, защото игрите не минават през плъгините на audacious, а за тях няма и еквалайзер. Има един системен еквалайзер, но профилите му са отврат, а и се прилага само за цялата система. Което означава, че ако пусна игра и този еквалайзер, не мога да си пусна музика, защото става един отвратителен буламач. Отделно от това цялата система започва да лагва, докато този еквалайзер работи. Не лагва с прекалено много - с около 100-150 мс, но достатъчно, за да се усети разлика.
Прочетено: 1686 пъти
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от beggginer »

beggginer написа:
ср окт 23, 2024 15:18
Използвай enable-lfe-remixing = yes в /etc/pulse/daemon.conf
default-sample-channels = 3
default-channel-map = front-left,front-right,lfe

пак там.

@Валсо за публика ли ме имаш :lol: :salute: аплауси

Иначе, аз ако бях на твое място, с такъв досаден аудио проблем, бих писал на Торвалдс да си оправи бакиите в следващото издание на кърнела, а дотогава протестно, бих инсталирал Windows 11
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

beggginer написа:
нед окт 27, 2024 02:22
Валсо за публика ли ме имаш :lol: :salute: аплауси

Иначе, аз ако бях на твое място, с такъв досаден аудио проблем, бих писал на Торвалдс да си оправи бакиите в следващото издание на кърнела, а дотогава протестно, бих инсталирал Windows 11
Не си само ти. Също и целият сайт superuser, но най-вече тази статия:
https://www.maketecheasier.com/fix-subw ... -in-linux/

А Говно 11 - абсурд! Надела ще трябва да ми плати 1 милион долара, за да ме навие да го инсталирам. За да инсталирам каквото и да е говно, ще трябва да преформатирам почти всичките дялове в New Trojan FileSystem, което също няма как да стане, защо 2 от тях са пълни с данни, които съм свалял с дни и няма къде да ги преместя, за да форматирам дяловете им. Отделно пък и не ми се ще да давам достъп на говното до другите дялове, за да шпионира. А като са XFS, не ги чете и си стои в неговата локва.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Мнение от Fernando Sucre »

Валсо написа:
съб окт 26, 2024 22:32

Задраскания текст не съм го барал, само незадраскания. После малко увелих силата на баса от хардуерното копче на субуфера. И за Audacious стана... 95% перфектно. За SMPlayer, както казах по-рано, допълнителни настройки (поне засега) не се налагат. Само за игрите не съм сигурен как ще звучи, най-вероятно звукът от игрите ще си остане като от евтини колонки, защото игрите не минават през плъгините на audacious, а за тях няма и еквалайзер. Има един системен еквалайзер, но профилите му са отврат, а и се прилага само за цялата система. Което означава, че ако пусна игра и този еквалайзер, не мога да си пусна музика, защото става един отвратителен буламач. Отделно от това цялата система започва да лагва, докато този еквалайзер работи. Не лагва с прекалено много - с около 100-150 мс, но достатъчно, за да се усети разлика.
Принципно не може изцяло да разтовариш централния процесор от аудиото - винаги ще имаш миксер, който трябва да работи там, за да смесва аудиото от различни апликации и да ги слее към един самплинг. Може само да се опиташ, този процесинг да е минимален, за да не ти излизат лагове и артефакти, когато процесора е натоварен.

И да, принципно идеята е да имаш глобален процесинг за всички апликации, въпреки че може и индивидуално. Но ползвателя обиконевено иска глобален, а не индивидуален.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Случи се нещо странно: като сложих 3060-ката, в аудио настройките се появиха два профила: 4.0 и 5.1 съраунд и субуферът работи както трябва. :shock: 2.1 няма, но ако разбера как да го даунмиксна до 2.1 нещата ще си дойдат по местата.

Изображение
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Валсо написа:
пон окт 28, 2024 23:28
Случи се нещо странно: като сложих 3060-ката, в аудио настройките се появиха два профила: 4.0 и 5.1 съраунд и субуферът работи както трябва. :shock: 2.1 няма, но ако разбера как да го даунмиксна до 2.1 нещата ще си дойдат по местата.
.....
Не е странно, то и на видеокартата имаш аудио карта, но е само с цифрови изходи. :усмивка1:
И на мен ми е много чудно що не са оставили „2.1“ в нормалния миксер.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Fernando Sucre написа:
пон окт 28, 2024 23:33
Не е странно, то и на видеокартата имаш аудио карта, но е само с цифрови изходи. :усмивка1:
И на мен ми е много чудно що не са оставили „2.1“ в нормалния миксер.
Да, де, ама тази аудиокарта във видеокартата не се използва по никакъв начин (поне не и директно) - HDMI кабелът отива право в монитора (който монитор НЯМА собствени спийкъри, нищо, че драйвърите на енвидия и за уин, и за линукс си мислят, че има :lol: ). Звукът излиза от вградената в дъното Realtek ALC897 и със стандартен 3.5 мм аудио жак отива директно в субуфера, който от своя страна праща аудиото към колоните. Изцяло отделни линии са, нямат пресечна точка никъде. Така че аудиокартата, която е във видеокартата не се използва по никакъв начин.
Преди малко си писах с един от контрибуторите на линукс кърнела Такаши Иваи (след като Линус го добави към разговора по имейл) и му казах за тази странна случка, та дано това му помогне да разбере какво се случва и да оправят бъга.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Валсо написа:
пон окт 28, 2024 23:57
.....
Да, де, ама тази аудиокарта във видеокартата не се използва по никакъв начин (поне не и директно) - HDMI кабелът отива право в монитора (който монитор НЯМА собствени спийкъри, нищо, че драйвърите на енвидия и за уин, и за линукс си мислят, че има :lol: ). Звукът излиза от вградената в дъното Realtek ALC897 и със стандартен 3.5 мм аудио жак отива директно в субуфера, който от своя страна праща аудиото към колоните. Изцяло отделни линии са, нямат пресечна точка никъде. Така че аудиокартата, която е във видеокартата не се използва по никакъв начин.
Преди малко си писах с един от контрибуторите на линукс кърнела Такаши Иваи (след като Линус го добави към разговора по имейл) и му казах за тази странна случка, та дано това му помогне да разбере какво се случва и да оправят бъга.
Въпроса е че имаш нещо реално и е хубаво системата да предложи интерфейс към него.
Иначе да - с цифровите кабели би трябвало да може да засече, кога се ползва и да я активира само тогава, но тази логика се проваля понякога.
Най-важното - имаш аудио карта - трябва съответния интерфейс да се появи в системата, независимо дали тя после е свързана или не.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Fernando Sucre написа:
вт окт 29, 2024 17:17
Въпроса е че имаш нещо реално и е хубаво системата да предложи интерфейс към него.
Иначе да - с цифровите кабели би трябвало да може да засече, кога се ползва и да я активира само тогава, но тази логика се проваля понякога.
Най-важното - имаш аудио карта - трябва съответния интерфейс да се появи в системата, независимо дали тя после е свързана или не.
Хрумна ми нещо, което дори и в ума ми звучи малко тип X-Files ("някъде там"), ама експертите да кажат дали въобще е възможно: да сложа 1660-ката на втория слот и с HDMI кабел и конвертор (имам ги тези неща) да я ползвам за източник на звук, така че в настройките за звука да си имам всички профили, не само 5.1. НЕ става въпрос за SLI bridge употреба, а единствено за звук.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Валсо написа:
вт окт 29, 2024 18:27
.....
Хрумна ми нещо, което дори и в ума ми звучи малко тип X-Files ("някъде там"), ама експертите да кажат дали въобще е възможно: да сложа 1660-ката на втория слот и с HDMI кабел и конвертор (имам ги тези неща) да я ползвам за източник на звук, така че в настройките за звука да си имам всички профили, не само 5.1. НЕ става въпрос за SLI bridge употреба, а единствено за звук.
Лоша идея. Ще репродуцираш проблема с паметите, само че ще е много по-зле. Ще запушиш част от шините към основната карта. А и софтуерно ще е кофти. ;)
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Значи остава да чакам USB картата да пристигне, която се управлява от C-Media CM108 чип, за който пък на няколко места, вкл. и в linux.org пишеше, че се поддържа от кърнела, така че допълнителни драйвъри не са нужни. А и на много места казват, че е един от най-добрите бюджетни чипове за звук.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Вътре боцни една PCI-E карта и забравяш, аз така карах с един ASUS Xonar DG май беше. От токов удар ми гръмна саунд картата на едно от дъната и взех тази за никви пари, а е читава. Така и го продадох с нея :lol: :lol: :lol:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
ср окт 30, 2024 00:51
Вътре боцни една PCI-E карта и забравяш, аз така карах с един ASUS Xonar DG май беше. От токов удар ми гръмна саунд картата на едно от дъната и взех тази за никви пари, а е читава. Така и го продадох с нея :lol: :lol: :lol:
Ще го видя този Зонар, тъкмо преди няколко дни се чудех тия от АНУС дали имат линукс поддръжка някаква. Ще видим USB картата как ще се представи. Аз съм се разбрал със собственика на магазина да я пробвам и ако работи според очакванията, ще му я платя. Ако не, ще му я върна и ще търся АНУС ДГ.

А аз от токови удари не се притеснявам, защото имам двоен сърдж протектор - един в контакта

Изображение

а в него е включен един разклонител с 6 гнезда от същата марка и също със сърдж протектор:

Изображение

Вече 10 години нищо не ми е гърмяло. Преди да си купя тези протектори за 3 месеца смених 4 дъна, благодарение на пидорите от ЧЕЗ.
Ако още имаш проблеми с токовите удари, мога да ти кажа къде със сигурност ги продават. Преди 10 години двете общо ми струваха 50 лв., ама с тях спестих едно поне 500 лв. :mrgreen:
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Валсо написа:
вт окт 29, 2024 21:49
Значи остава да чакам USB картата да пристигне, която се управлява от C-Media CM108 чип, за който пък на няколко места, вкл. и в linux.org пишеше, че се поддържа от кърнела, така че допълнителни драйвъри не са нужни. А и на много места казват, че е един от най-добрите бюджетни чипове за звук.
Така или иначе, всички които разчитат на сериозен звук ползват външнo USB устройство/карта.

Валсо написа:
ср окт 30, 2024 03:03
.....
Вече 10 години нищо не ми е гърмяло. Преди да си купя тези протектори за 3 месеца смених 4 дъна, благодарение на пидорите от ЧЕЗ.
Ако още имаш проблеми с токовите удари, мога да ти кажа къде със сигурност ги продават. Преди 10 години двете общо ми струваха 50 лв., ама с тях спестих едно поне 500 лв. :mrgreen:
Чудесно. Ако мине през захранването, това говори че не е особено сполучливо. Но щом е на над 10 години модел, не е толкова изненадващо.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Fernando Sucre написа:
ср окт 30, 2024 09:28
Чудесно. Ако мине през захранването, това говори че не е особено сполучливо. Но щом е на над 10 години модел, не е толкова изненадващо.
Говорех за surge протекторите, за които дадох снимки по-горе.
Старото захранване беше Corsair CX750, което снощи зарязах до кофата на улицата.
Новото модулно е RM850e и тежи два пъти повече от старото, а съм чувал, че колкото по-тежко, толкова по-добро. Така че И с това захранване, и със сърдж протекторите се съмнявам да гръмне нещо.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”