Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Размисли на глас

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Re: Размисли на глас

Мнение от Shaker »

@vpvelev
Да, има Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu и т.н., но те се поддържат от общността, а не от Canonical. Те нямат официална поддръжка от тях :tard:
Погледни и сайтът на Ubuntu. Там тези дистрибуции са натикани в ъгъла като линкове.
Прочетено: 22954 пъти
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Мнение от Тамболианеца »

Ай ся, мисля че пресилвате нещата с Gnome 'тиранията'.
Който търси - намира, това ще ви кажа пък аз.
Аз пък съм започнал с KDE, но впоследствие пораснах.
Моля, не превъзнасяйте KDE, преди да сте пробвали всичко друго.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

vpvelev написа:
съб мар 28, 2020 20:26
Моля ви, кажете най-после кое е лошото и кошмара в Gnome 3?
Ако това което ще кажете е вярно, да мигрирам и аз към друга графична среда.
Тежко е. На слаби/стари машини няма смисъл да се ползва/пробва.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Въпросът е да има свобода на избор. Всеки си любима графична среда. Постави се на мястото на някой Windows мигрант. Като види GNOME Shell и ще бяга с 300 към Windows.
Първият ми досег с Linux беше с Ubuntu 5.10 и GNOME 2 беше шок за мен с тези два панела. После му хванах цаката и свикнах. След това един познат линуксджия ми даде диск с openSUSE.
Повярвай ми, направо се влюбих в KDE 3. Всичко беше толкова лесно, че тогава си използвах само него. Тогава масово бяха гномаджии и плюеха по KDE без причина. И си казвах тогава, защо плюят по тази графична среда, след като предлага повече възможности от GNOME. Плювните бяха следните:
- KDE било тежко;
- Липса на персонализация;
- Щяло да стане платено заради Trolltech;
- GTK било по-добро без обосновка.

Всички тези плювни са си най-обикновени лъжи. За съжаление написани от хора, които разбират от Linux.
Ta след това пробвах XFCE. Тази среда повече ми хареса от GNOME 2. След това Mate, Deepin, Cinnamon, IceWm, LXDE, LXqt. Даже и GNOME 3 съм разцъквал много пъти.
Накрая осъзнах, че вместо да си губя времето да разъквам графични среди, то по-добре да си карам на една-две и да си върша работата. Средите на които може да си вършиш работа са: KDE, XFCE, Cinnamon и частично Deepin. Останалите са за хора без работа, които ей така за хобито си ги използват, мислейки си че са много леки.
Намразих GNOME поради следните причини:
- GNOME троловете;
- Натрапването му от големите компании, правейки мечешка услуга на Microsoft;
- Корпоративна среда, която не се съобразява с оснаталите среди и си прави собствени "стандарти".
Та и аз започнах от GNOME 2, но в последствие пораснах. Отдавна съм на светлата страна и не допринасям за развитието на Microsoft, използвайки GNOME ;)
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Мнение от Тамболианеца »

Causa perduta.
Отказвам се да дискутирам повече Gnome3 срещу тая KDE глутница тука.
:баси якото:
Потребителски аватар
vpvelev
Редовен потребител
Редовен потребител
Регистриран: нед май 12, 2019 17:38

Мнение от vpvelev »

Ами, добре. Нека и аз да се оплача.
Януари пробвах новата тогава плазма с Arco. Като обикалях из нета с google-chrome и изведнъж компютъра замръзна. Нито клавиатура, нито мишка работи. Ако кажете, че е от хардуера вижте го в подписа ми какъв е. Ако с такъв хардуер плазма забива...
Помислих, че е от хрома. Отворих "делфина" и нарочно отварях и обикалях из директории и.... компютъра (всичко) отново заби. Тогава реших с по-независимо приложение - LibreOffice. Започнах да пиша нещо и пак заби след известно време.
И пак не се усъмних в КДЕ(Плазмата).
Сложих Манжаро с Плазма - същата работа. Ще кажете - "ти пък точно Манжаро ли избра". И аз така си казах.
И сложих дистрибуцията, която я хвалят, че имала най-добра подръжка на КДЕ(Плазма) - OpenSUSE.
Да, ама - не! Същото замръзване. И то беше скоро, няма месец.
Пак ще кажете от компютъра ми е.
Добре, но защо на същия компютър Гноме 3 не замръзва?
За мен замръзването е най-големия и недопустим бъг. Ако има такива бъгове, какво да говорим за останалите.
А и такива имаше. През час ставаше нещо с някоя програма и все ми излизаше прозореца с предложение на информирам за ситуацията.
Не съм сигурен напълно, но по спомен в Плазма имаше опция за телеметрия! Да ти подобряват и те качеството както при Уина.
Как така с Гноме 3 един бъг не се е появил досега?
И въобще не е тежка. При начално влизане без програми отворени, заеманата РАМ е около 800-900МБ.
Аз нарочно веднъж отворих 20 и повече програми и почти да напълня 16ГБ РАМ, която имам. Пуснах плеъра да пее, ютуба 2-3 таба да свирят и те и пишех документ и как веднъж тъпата Гноме 3 не замръзна! Понякога се чустваше забавяне, но не ЗАМРЪЗНА компютъра заедно с мишката и клавиатурата.
Това е.

Мисля, че вие не си признавате проблемите с КДЕ(Плазма).
ASRock B450M Pro4-F, AMD Ryzen 5 5600, Zotac GeForce GTX 1660 Ti AMP 6GB, 2xKingston HyperX KHX3200C18D4/16G (16-18-18-32), RAIDMAX RX-835AP-S SCORPIO 80 Plus Bronze 835W, Segotep Case ATX GANK-II-BK - USB3.0/3x120mm
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Ето, затова ти казвам, че е тежка - ти има 4 пъти повече РАМ от мен. Пък аз си викам, че ми стига.
Всяка среда си има недостатъци, аз не съм краен фен на никоя, но нагаждам машината "да става", като ползвам графична среда която ще помогне за това.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

@vpvelev
KDE има много трески за дялане. Бъговете са страшно много, но това не ми пречи на работата с тази графична среда.
За съжаление, този проблем го нямам и с нищо не мога да съдействам. Иначе да - такива забивания са недопустими и те блокират. И аз бих се ядосал и бих минал на друга графична среда. Навежда ме мисълта да е NVIDIA, ама аз използвам RTX 2060 :-k
Потребителски аватар
vpvelev
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от vpvelev »

Shaker написа:
нед мар 29, 2020 20:39
.......
Навежда ме мисълта да е NVIDIA, ама аз използвам RTX 2060 :-k
Дето се вика - "ами ние с гайдите, какво да кажем"? Нямам възможност за по-яка карта, ама мисля че и моята не е слаба (6GB DDR6).
Само това остава - КДЕ(Плазма) като Уин 10 да искат да имаме върхови процесори и видеокарти, за да работят без сривове.
ASRock B450M Pro4-F, AMD Ryzen 5 5600, Zotac GeForce GTX 1660 Ti AMP 6GB, 2xKingston HyperX KHX3200C18D4/16G (16-18-18-32), RAIDMAX RX-835AP-S SCORPIO 80 Plus Bronze 835W, Segotep Case ATX GANK-II-BK - USB3.0/3x120mm
Потребителски аватар
vpvelev
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от vpvelev »

бат-начо написа:
нед мар 29, 2020 20:38
Ето, затова ти казвам, че е тежка - ти има 4 пъти повече РАМ от мен. Пък аз си викам, че ми стига.
Всяка среда си има недостатъци, аз не съм краен фен на никоя, но нагаждам машината "да става", като ползвам графична среда която ще помогне за това.

Бат Начо, аз затова се ядосвам. Мислех че си взех що-годе добър компютър в сравнение с стария ми DELL Optiplex от 2008 година, а какво излиза - замръзвания. И то само с КДЕ(Плазма).
Това ми напомня и за онази статия дето човека бил с 24 ядрен процесор и на Уин 10 едвам му се движела мишката с големи лагове.
Плазма сякаш се съревновава с Уин 10 по бъгове, но защото ползвам и него ще кажа че той е много по-стабилен, даже и да съм с инсайдерска версия. Но това е за друга тема.
Последна промяна от vpvelev на нед мар 29, 2020 21:06, променено общо 2 пъти.
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Твоята не е слаба. Плюс това сигурно е по-добра от моята, защото моята видеокарта е на лаптоп. Но това няма никакво значение. На предишният ми лаптоп с доста скромни параметри, KDE летеше.
Проблемът не е в конфигурацията ти, той е сигурно в KDE, но защо така се получава при теб, а при другите - не, нямам си и на идея. Доста покъртителен бъг е това...
Последна промяна от Shaker на нед мар 29, 2020 21:06, променено общо 1 път.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Тамболианеца написа:
нед мар 29, 2020 18:46
Ай ся, мисля че пресилвате нещата с Gnome 'тиранията'.
Който търси - намира, това ще ви кажа пък аз.
Аз пък съм започнал с KDE, но впоследствие пораснах.
Моля, не превъзнасяйте KDE, преди да сте пробвали всичко друго.
Аз започнах с GNOME 2, пробвал всичко де що има на "пазара". Като KDE няма, сори :evil3:

Велев, аз също съм с Plasma и NVIDIA и нямам подобен бъг, едва ли е от средата, но от какво е, няма как да знам :???:
Изображение
Потребителски аватар
germaneca999
Дарител
Дарител
Регистриран: чет фев 01, 2018 16:34

Мнение от germaneca999 »

Аз току-що си "изтъргах" Федора Гном и "нежно поставих" openSUSE Tumbleweed KDE, за да видя при мен как ще е. Е сравнението няма да е точно, защото съм с Радеон. Даже ще инсталирам бенчмарка, който е дал Тамбо, за да тествам дали има разлика в кърнела на Федора и Сусе.
Оптимистът вижда възможност във всяка трудност.
Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
Свободен е този, който не е оковал собствения си мироглед с чужди идеи!
Потребителски аватар
vpvelev
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от vpvelev »

germaneca999 написа:
нед мар 29, 2020 21:18
Аз току-що си "изтъргах" Федора Гном и "нежно поставих" openSUSE Tumbleweed KDE, за да видя при мен как ще е. Е сравнението няма да е точно, защото съм с Радеон. Даже ще инсталирам бенчмарка, който е дал Тамбо, за да тествам дали има разлика в кърнела на Федора и Сусе.
germaneca999, точно това бях инсталирал като теб - openSUSE Tumbleweed KDE. И то по интернет, а не от "лайф" диск. И даже в друг форум се бях изцепил, че истината е ArcoLinux - Gnome3 и openSUSE Tumbleweed KDE.
Но като започна да забива Плазмата и се отказах. Бях много разочарован, защото аз по-начало си харесвам КДЕ. Ако казвате че Гноме 3 е разочарование спрямо Гноме 2, то за мен засега Плазма е разочарование спрямо предишното КДЕ. Аз с къде по=слаба машина преди, когато и КДЕ харчеше бая памет, не съм имал такива проблеми с него.
Но щом казвате че при вас ги няма, значи проблема е при мен. Не съм се отказал още, може пак да пробвам, но не се сещам от какво е. Имам сега само една плочка памет и не мога да сменям. Имам и един стар Радеон освен да сложа него, ама той е с 1ГБ рам само. А и като гледам, че с Гноме 3 няма проблеми се чудя дали си струват пробите.
Потребителски аватар
germaneca999
Дарител
Дарител
Регистриран: чет фев 01, 2018 16:34

Мнение от germaneca999 »

vpvelev написа:
нед мар 29, 2020 21:38
germaneca999 написа:
нед мар 29, 2020 21:18
germaneca999, точно това бях инсталирал като теб - openSUSE Tumbleweed KDE. И то по интернет, а не от "лайф" диск. И даже в друг форум се бях изцепил, че истината е ArcoLinux - Gnome3 и openSUSE Tumbleweed KDE.
Но като започна да забива Плазмата и се отказах. Бях много разочарован, защото аз по-начало си харесвам КДЕ. Ако казвате че Гноме 3 е разочарование спрямо Гноме 2, то за мен засега Плазма е разочарование спрямо предишното КДЕ. Аз с къде по=слаба машина преди, когато и КДЕ харчеше бая памет, не съм имал такива проблеми с него.
Но щом казвате че при вас ги няма, значи проблема е при мен. Не съм се отказал още, може пак да пробвам, но не се сещам от какво е. Имам сега само една плочка памет и не мога да сменям. Имам и един стар Радеон освен да сложа него, ама той е с 1ГБ рам само. А и като гледам, че с Гноме 3 няма проблеми се чудя дали си струват пробите.
Изобщо не си сменяй видеокартата. А иначе и аз го инсталирах по интернет, а не ползвах "лайф диск". Ще видя какво е положението. При мен крайностите са Гном или Плазма. Други среди не ме кефят. Ако успея да си оставя настолната машина само за мен ще си инсталирам Федора Гном и Сусе Плазма на два отделни физически диска и те така...
Оптимистът вижда възможност във всяка трудност.
Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
Свободен е този, който не е оковал собствения си мироглед с чужди идеи!
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”