Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Re: Линукс лафче

Мнение от Shaker »

Лично не съм пробвал KDE 1, но като гледах клипа и направо шрифтовете ми бодяха очите (то и авторът на клипа също го спомена). Гледам коментари, че на CRT монитори са се виждали нормално. Лично на мен първата версия GNOME много повече ми харесва от KDE 1.
Когато започнах с Linux изобщо, тогава версията на KDE беше 3.4 и по спомен шрифтовете се виждаха нормално на CRT монитор :)
За времето си и двете среди са смазвали тогавашните нефункционални Windows 95/98/ME/2000. Жалко, че съм бил прекалено малък за тогава и не сме имали компютър, за да ги пробвам KDE 1 и GNOME 1 (знам, че на виртуална машина и сега мога, но не е същото).
Прочетено: 542565 пъти
Потребителски аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юни 14, 2015 07:02

Мнение от bvbfan »

Shaker написа:
пет май 30, 2025 18:08
Когато започнах с Linux изобщо, тогава версията на KDE беше 3.4 и по спомен шрифтовете се виждаха нормално на CRT монитор :)
Аз си спомням, че видях КДЕ 3.5, мисля, и реших, че визуално много прилича на Вин 95/98 и не го инсталирах, но после 4-ката от началото я ползвах.
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows. :)
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Още един минус на ментата: не можеш да даунгрейдваш пакети, защото в хранилището, откъдето идват, винаги има само най-новата и нямаш избор. Явно и в ментата извиват ръце, но по друг начин.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Чудя ти се с тези бегли твои познания за Linux кой ти се връзва в TG групата.
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Shaker написа:
пет май 30, 2025 18:08
За времето си и двете среди са смазвали тогавашните нефункционални Windows 95/98/ME/2000. Жалко, че съм бил прекалено малък за тогава и не сме имали компютър, за да ги пробвам KDE 1 и GNOME 1 (знам, че на виртуална машина и сега мога, но не е същото).
Чак смазвали е много силно казано. И аз не съм ги ползвал. Това -да, бях патриотично настроен. https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Tilix
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
пет май 30, 2025 20:29
За ментата нищо не знам, да. Ама да не забравяме, че и ти не знаеш толкова много, колкото си мислиш и колкото тръбиш. Или си забравил за оная японска игра на живот, дето гуруто Мозо ми разправяше, че нямало да стигна до менюто даже, пък аз го подминах и играх час и нещо? Че после даже ме и питаше как съм я подкарал - аз, дето "нищо не знам за линукс". :lol: Или пък да ти припомня 10 години по-назад, дето никой голям линукс "разбирач" не можа да ми каже защо хард дискът излизаше read-only "Picture CD"? И в крайна сметка сам си открих и оправих проблема, понеже линукс разбирачите знаете всичко само на гръмки думи, ама реално знаете не повече от мен. :lol:
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Хайде да поразсъждаваме - как може да се даунгредне омразния apt?.... Дали да питам Патока или ИИ, или пък ИИ-то на Патока? ;)

Лично аз предпочитам да даугрейдвам пакет по пакет от Синаптик и чак после да задам приоритет, ако трябва. Защото ако се задържа - трябва и за apt, и за dpkg.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

бат-начо написа:
пет май 30, 2025 21:55
Хайде да поразсъждаваме - как може да се даунгредне омразния apt?.... Дали да питам Патока или ИИ, или пък ИИ-то на Патока? ;)

Лично аз предпочитам да даугрейдвам пакет по пакет от Синаптик и чак после да задам приоритет, ако трябва. Защото ако се задържа - трябва и за apt, и за dpkg.
Не апт. Исках да даунгрейдна Лисицата, ама само издухах супата. Единственият начин, за който се сещам е да я деинсталирам и после да я сваля в tarball вариант, за който системата няма да знае, че съществува.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа:
пет май 30, 2025 21:26
Mozo написа:
За ментата нищо не знам, да. Ама да не забравяме, че и ти не знаеш толкова много, колкото си мислиш и колкото тръбиш. Или си забравил за оная японска игра на живот, дето гуруто Мозо ми разправяше, че нямало да стигна до менюто даже, пък аз го подминах и играх час и нещо? Че после даже ме и питаше как съм я подкарал - аз, дето "нищо не знам за линукс". :lol: Или пък да ти припомня 10 години по-назад, дето никой голям линукс "разбирач" не можа да ми каже защо хард дискът излизаше read-only "Picture CD"? И в крайна сметка сам си открих и оправих проблема, понеже линукс разбирачите знаете всичко само на гръмки думи, ама реално знаете не повече от мен. :lol:
Нацвъкал си тякакъв префикс и ти не знаеш как и е по случайност. На мен ми трябва начинът да е 100% пресъздаваем. Че при мен и с твоя префикс не тръгна, но това е друга тема. А за онзи случай с Picture CD, за който тръбиш от 10 години, беше супер нишов и дори и Клем сигурно нямаше да ти отговори. Това, че някой разбира от Linux, не означава, че знае всички бъгове на всяка една среда, нещо си се объркал.

И за разлика от теб аз никога не съм казвал, че разбирам :съгласен:
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Валсо написа:
съб май 31, 2025 00:16
Не апт. Исках да даунгрейдна Лисицата, ама само издухах супата. Единственият начин, за който се сещам е да я деинсталирам и после да я сваля в tarball вариант, за който системата няма да знае, че съществува.
Лисицата идва от хранилище на Ментата - кое е точно не знам. И там си го има като deb. Лесно се вижда - има търсене на пакет. (Ето, и от телефона го намерих) http://packages.linuxmint.com/pool/upstream/f/firefox/
Но даунгрейд на нея не бих правил. Бих ползвал оригинала на Мозила или Убунтувския ppa:mozillateam/ppa. И по двата начина щях да ползвам firefox-esr, за да не правя допълнително запинване, което да надцаква Ментовското. Естествено, това се прави от мързел и без никакви специални изисквания за нещо си.
Няма лошо и като теб, но аз не бих го сложил в opt. Защото така или иначе Ментовската Лисица я няма в алернативите, тя.е уеб-браузър на потребителя.
Подозирам, че това е хитър и неоповестен начин да не може случайно да се отвори като администратор рисков уеб адрес.

П.П. Опа - няма точно предната версия там. Е, някои трият кеша на apt, с идея да ползват последното налично винаги и с други минимални идеи. Ако не беше изтрит... или пък е настроен да пази винаги до ръчно изтриване, или пък му е увеличен срока на съхранение преди автоматично изтриване...

А най-страшна е последната отметка за apt в bleachbit as root (package list). Добре е да няма и интернет някак си. Те тогава системата и сама не знае какво има и какво няма.
Последна промяна от бат-начо на съб май 31, 2025 11:12, променено общо 6 пъти.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Колкото до 10 годишните проблеми (само за четене и грешна асоциация) накуп - и до днес не си дал пълно инфо, но знаем че имаш великият бъг, който имаш само ти и затова само ти му знаеш решението.
А пък ако кажеш, че pcmanfm е великият файлов мениджър, дето бъговете му не се оправят от почи толкова години - ще ти повярвам.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
cprog
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 19, 2015 08:19

Мнение от cprog »

Mozo написа:
Дори спрелият часовник показва два пъти вярно време в денонощието, та като нацели това онова и вдига малко акциите :)
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
wannaBe
Начинаещ
Регистриран: пон фев 24, 2025 11:34

Мнение от wannaBe »

Има желание, има и начин, но въпросът е струва ли си и защо...

Конкретно, не бих препоръчал да задържаш пакет на браузер, главно поради причини, свързани със сигурността, отделно че задържането се прави за кратко, докато се отстрани някакъв проблем с новата версия. Такива проблеми в Ubuntu/Mint и то точно с Firefox като правило няма. Обаче, ако я задържиш на стара версия постоянно, според мен е доста вероятно да се появят, рано или късно.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Той има специфични виждания и изисквания. И много жалко, че никога не е виждал рязка смяна на курса в изполваната от него графична среда. Все още е планината а не Архимед.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

бат-начо написа:
съб май 31, 2025 09:04
Валсо написа:
съб май 31, 2025 00:16
Лисицата идва от хранилище на Ментата - кое е точно не знам. И там си го има като deb. Лесно се вижда - има търсене на пакет. (Ето, и от телефона го намерих) http://packages.linuxmint.com/pool/upstream/f/firefox/
Но даунгрейд на нея не бих правил. Бих ползвал оригинала на Мозила или Убунтувския ppa:mozillateam/ppa. И по двата начина щях да ползвам firefox-esr, за да не правя допълнително запинване, което да надцаква Ментовското. Естествено, това се прави от мързел и без никакви специални изисквания за нещо си.
Няма лошо и като теб, но аз не бих го сложил в opt. Защото така или иначе Ментовската Лисица я няма в алернативите, тя.е уеб-браузър на потребителя.
Подозирам, че това е хитър и неоповестен начин да не може случайно да се отвори като администратор рисков уеб адрес.

П.П. Опа - няма точно предната версия там. Е, някои трият кеша на apt, с идея да ползват последното налично винаги и с други минимални идеи. Ако не беше изтрит... или пък е настроен да пази винаги до ръчно изтриване, или пък му е увеличен срока на съхранение преди автоматично изтриване...

А най-страшна е последната отметка за apt в bleachbit as root (package list). Добре е да няма и интернет някак си. Те тогава системата и сама не знае какво има и какво няма.
Ето, това е една от причините да казвам, че pacman е на светлинни години от apt - не само бързината, но и гъвкавостта. Една команда и избираш измежду 230 версии:

Изображение

И после дори те пита дали да задържи пакета или само временно ще го ползваш.

Apt просто си стои в миналото. И наистина се ползва кофти, ако си видял как би могло да бъде. Просто хората, които са ползвали само това, го приемат за нормално.
Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”