Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Re: Линукс лафче

Мнение от beggginer »

пичовете от Манджаро са чули молбите на Радо и са създали този пакет, специално за него!
Изображение

Аз залагам, че няма да тръгне :evil4:
Прочетено: 534053 пъти
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
Потребителски аватар
Zeroadhesion

Мнение от Zeroadhesion »

beggginer написа:
съб мар 08, 2025 22:00
Аз залагам, че няма да тръгне :evil4:
Още при дърпането ще му се счупи пакета.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Не, ще го разкости, ще го прправи, съответно ще го развали и ще започне да плюе по разработчиците и да бие шутове :mrgreen:
Изображение
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Мнение от Shaker »

Аз лично много се чудя, защо Радо преправя някакви неща. Тук почти всички използваме последната версия на драйвера, която е пакетирана от дадената дистрибуция и нямаме проблеми.
Енкодерът и декодерът работят при мен прекрасно, хардуерното ускорение при браузерите също. Даже работи много добре комбинацията от KDE, Wayland и Nvidia :)
Шиба някаква конфигурация, после другите са му виновни. Понеже има инсталиран Windows, там не мрънка.
И като споменах Windows, аз продължавам да си храча по Nvidia, защото Linux драйвера им е мега куц.
Като почнем от куцата или липсата на поддръжка на дъртото Optimus, DLSS, HDR, G-Sync, NVIDIA Reflex, RTX, Encoder и какво ли още не. Даже и от не знам колко версии не са си оправили проблемите с фрейм дроповете в Wayland. Даже за Windows са направили някакъв Nvidia App, където гледах в YouTube, че има егати настройките.
Неслучайно като слушам глупостите на CEO-то на Nvidia, че AI e готов да измести програмистите. Е, да го впрегне този AI да пренапише драйвера за Linux като се вкара пълна поддръжка на изброените технологии. Да направи поне едно демо...
Не може хардуерът да им е баси парите, а поддръжката за други ОС да им е мега куца и да не можеш да използваш пълния потенциал на видеокартата си за над 4000 лв. Друга тема е, че AMD тотално са зарязали Linux и разработчици от Valve поддръжат техния драйвер. Тея пък са още по-зле.
Баси, с последните изречения станах като наш Радко :lol:
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

@Fernando Sucre Имам напредък с refind. Нали го инсталирах на живо и то постави запис в /boot/efi и се чудех де е. А то - умно! Много умно даже! Открива, че баш главния е /boot/efi/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi и го замества, а оригиналния файл го изнася извън папка Boot и после го използва за зареждането. Пък аз се чудех от де се е появил bootmgfw.efi извън папката като правех други проигравания без refind.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Shaker написа:
нед мар 09, 2025 07:03
липсата на поддръжка на дъртото Optimus, DLSS, HDR, G-Sync, NVIDIA Reflex, RTX
Нали има Prime, за какво ти е Optimus?

DLSS се поддържа идеално, редовно играя с DLSS. NVIDIA Reflex и RTX (предполагам си имал предвид Ray Tracing) също се поддържат, пускам ги редовно и няма никакви ядове с тях.

G-Sync също бачка от години 8-[

HDR не зависи от тях, но от поне година бачка при GameScope, от известно време и в KDE с Kwin :)

Да, контролният им панел е пълна скръб, но да си припомним, че AMD няма никакъв :lol: :lol: :lol:
Изображение
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Мнение от Fernando Sucre »

бат-начо написа:
нед мар 09, 2025 12:22
@Fernando Sucre Имам напредък с refind. Нали го инсталирах на живо и то постави запис в /boot/efi и се чудех де е. А то - умно! Много умно даже! Открива, че баш главния е /boot/efi/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi и го замества, а оригиналния файл го изнася извън папка Boot и после го използва за зареждането. Пък аз се чудех от де се е появил bootmgfw.efi извън папката като правех други проигравания без refind.
Всъщност, от теб научавам. При мен се инсталира съвсем по друг начин - в отделна папка. Поне като го инсталирам от Linux. Може би, действително е умно „животинчето“ и разпознава, че имаш „кофти“ BIOS.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Zeroadhesion написа:
чет мар 06, 2025 20:17
Mozo написа:
чет мар 06, 2025 18:40
Хич не му е стара, от миналото поколение е.
По-миналото, ама пак работи с този драйвър.
Обаче ги няма проблемите на спънатия кон 4060 нито пък е орязана откъм пърформанс транзистори (или както там се наричат), както 5-тата серия.
Играя ли си игрите на ултра? Играя ги. Голям праз, че е 3060, не ме тресе такава суета да държа да съм с най-последното. :roll:
Потребителски аватар
Zeroadhesion

Мнение от Zeroadhesion »

Валсо написа:
пон мар 10, 2025 08:38
Играя ли си игрите на ултра? Играя ги. Голям праз, че е 3060, не ме тресе такава суета да държа да съм с най-последното. :roll:
Така е, аз не виждам някой да ти е казал нещо и да ти се е подигравал, понеже си с 3060. :lol:
Бих приел нормално да те тресе суета за видео картата, единствено ако си на 15.
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор

Мнение от beggginer »

Валсо написа:
Zeroadhesion написа:
Mozo написа:
Обаче ги няма проблемите на спънатия кон 4060 нито пък е орязана откъм пърформанс транзистори (или както там се наричат), както 5-тата серия.
тая спънатата карта, продаваш ли я, някой спънат, като нас да я ползва, спъвайки се?
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа:
Zeroadhesion написа:
Mozo написа:
Тъкмо това съм написал - картата хич не е стара, чети. И хайде пак не започвай с неверните твърдения, че 4060 е по-слаба от 3060...
Изображение
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Мнение от Fernando Sucre »

Zeroadhesion написа:
пон мар 10, 2025 08:45
.....
Така е, аз не виждам някой да ти е казал нещо и да ти се е подигравал, понеже си с 3060. :lol:
Бих приел нормално да те тресе суета за видео картата, единствено ако си на 15.
:thumbright:
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

beggginer написа:
пон мар 10, 2025 10:24
тая спънатата карта, продаваш ли я, някой спънат, като нас да я ползва, спъвайки се?
Не, отдавна си поисках парите от магазина за това нещо и им я върнах.
Mozo написа:
пон мар 10, 2025 11:29
И хайде пак не започвай с неверните твърдения, че 4060 е по-слаба от 3060...
Спънат кон беше заради смешните 8 ГБ памет, които имаше. Заради недостатъчната памет ETS2 беше невъзможно да се играе с всичко на ултра. Пускаш отраженията на макс + Scaling на 400% и като почнеше да вали в играта (което правеше пътя почти огледален), карта почваше да се насира, докато с 3060-ката го няма този проблем. Беше спънат кон също и заради оная простотия с фреймскип-а с телепортиращите се герои от филми и сериали. То като няма достатъчно видео памет да обработи играта визуално, голям праз, че е с 20% по-бърза от 3060-ката. :roll:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Може да е имала проблем, иначе картата е много по-добра :съгласен:
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Какво не му е по реда си на скриптчето, че след всяко стартиране ми качва използваната РАМ по мъничко?

Код: Избери всички

#!/bin/sh
if [ "$(pidof  compton)" ]; then
    killall  compton
    exit
else
    compton -c -r 16 -l -24 -t -12 -b
    exit
fi
Селски, Начо Селски.
Нова тема Отговори

• Подобни теми