Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Re: Линукс лафче

Мнение от Валсо »

Fernando Sucre написа:
вт фев 11, 2025 23:05
Първото ми подозрение - имаш директории в директорията „SCRIPTS“. Не му виждам броя на директориите на това, което ползваш, така предполагам че става дума за „objects“, а не за файлове и съответно е преведено не съвсем правилно. При конкурентите има изрично казано, колко файла, колко директории. Не се знае и тоя скрипт/програма, която ползваш, колко правилно брои. Може и някакво разминаване да е, ако някои от скриптовете са разделени в повече от един файла. Та ти е малко мъглява ситуацията. :lol:
Неправилен превод е. Файловете ги броих ръчно, 160 са. Но е по-добре от алтернативата Немо - отвориш 3-4 таба и след малко немо крашне. :lol: #-o
Прочетено: 534840 пъти
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Мнение от Fernando Sucre »

Mozo написа:
ср фев 12, 2025 01:18
Е, не говорим само за гасене и пускане - общите впечатления са добри, като например колко много персонализация позволява, как нищо не се настройва и всичко си върви, колко е бърз и като цяло всички са учудени, че всъщност не е никак зле и е доста по-добре от Windows. Само трябва да опиташ, иначе няма как да разбереш.
С тези уточнения съм напълно съгласен!
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Някой може ли да отговори на следното: след като деинсталираш видеодрайвъра на енвидия, какво се пишеше в терминала, за да включиш нувò-то и то да тръгне след рестарта на компа? Тази гимнастика съм я правил последно преди милион години и нямам абсолютно никакъв спомен за процедурата, а докато бях навън, ме питаха точно за това по телеграм. А като не помня, как да им отговоря? Питането беше за убунту (идеята им е да инсталират енвидията на чисто - без настройки и стари конфиги), но ПРЕДПОЛАГАМ, че процедурата по включване на нувò ще е същата и за арч, и за другите дистрота, единствено командата за деинсталация ще е различна.
===============================
Edit: намерих някакво решение на проблема със събуждането с новите драйвъри от 565 насам (не на 100%, но пак е нещо и е по-добре от безкрайността на 565). :lol:

https://forums.developer.nvidia.com/t/5 ... 7?u=rado84
===============================
Edit 2: като преместиш конфиг директорията на дискорд да не е на системния дял (със символна връзка) и разкараш vmware + всичките му остатъчни файлове, инсталацията от 36 гигабайта става само 20 ГБ. :toothy10: Което значи, че ако някой ден реша пак да инсталирам Стийм, мога да го натиря да не е на системния дял. :evil4:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

https://wiki.archlinux.org/title/Nouveau

Или:

Код: Избери всички

sudo pacman -Rns $(sudo pacman -Qsq nvidia | grep nvidia)
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Валсо написа:
ср фев 12, 2025 21:36
Някой може ли да отговори на следното: след като деинсталираш видеодрайвъра на енвидия, какво се пишеше в терминала, за да включиш нувò-то и то да тръгне след рестарта на компа?
По принцип не правиш нищо - след инсталиране по кой да е начин и кой да е драйвър, nouveau се блеклиства. И обратното - махането *nvidia* маха и записа за nouveau. При Убунту. Ако си махнал xserver-xorg-video-nouveau от престараване - ясно, инсталирай го.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Точно - махаш, слагаш, това е процедурата, по-лесно няма накъде :mrgreen:
Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Тъпото в случая е, че 90% от хората ще реагират така, но често е почти невъзможно дори да ги накараш да опитат :???:
I think, it's a kind of M$ virus many of us have suffered badly from. The first times running Linux Mint or LMDE feels almost unreal and how can an old computer, that was doomed as worthless, run so fast. How on earth can an OS run so smooth and have such a user friendly behavior, compared to the M$ Gulag...

As a retired reseller, I'm still being contacted from old costumers, that want's a new PC. They are baffled when I reply: You don't need a new computer, you that have a bad OS!
Hell yeah :headbang: :headbang: :headbang:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Като нямат друг избор, ще опитат. Аз нали точно така опитах ментата 2015-та година - след като прочетох, че ще убиват уиндоус 7 през 2018-та, а по онова време 10-ката беше по-голямо кафяво и от 11-ката и аз съответно не исках да минавам на него. И инсталирах линукс минт като вторична ОС с идеята да съм свикнал с линукс, когато time of death на уиндоус 7 дойдеше. То даже ментата първоначало беше на бавен хард диск с 5400 об/мин., а уиндоус 7 беше на 2.5" SSD на Корсар. Не мина много време преди да забележа разликите във времената на стартиране на двете ОС от SSD и от хард диск и да им разменя местата (уиндоус 7 да стане вторичната ОС на хард диска). :lol: Ако си спомням правилно, ментата стартираше за 15-16 сек. от бавен хард диск и БЕЗ суап файл, а на уиндоус 7 му трябваха почти 2 мин. от 2.5" SSD, при това с доста голям пейдж файл, именно за да стартира бързо. :lol:
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Валсо написа:
пон фев 17, 2025 04:56
Като нямат друг избор, ще опитат. Аз нали точно така опитах ментата 2015-та година - след като прочетох, че ще убиват уиндоус 7 през 2018-та, а по онова време 10-ката беше по-голямо кафяво и от 11-ката и аз съответно не исках да минавам на него.....
Аз опитах, защото ми беше интересно. Бързо обаче разбрах, че Red Hat 7 е поне толкова качествен, колкото и Win XP. После разбрах, тези версии на RH се водели голям провал, спрямо изделията на корпорацията от Ричмънд. Съответно бележели окончателния крах на RH в сегмента за потребителски ОС.

Отделно имах инсталиран и Win 98, защото почти нищо интересно не вървеше на XP в ранните 2000. Което беше от голяма полза, защото разбрах че няма окончателно решение в софтуера. И че ако разработиш/използваш такова, на практика си заключваш развитието за много дълго време напред. Излиза, че се „жениш“ за продукт. Както правят ползвателите на Windows в момента. А ползите са много-много мъгляви. Мисля че при тях, това прозрение дойде, когато се наложи да ползват Android/iOS.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Fernando Sucre написа:
пон фев 17, 2025 11:09
Мисля че при тях, това прозрение дойде, когато се наложи да ползват Android/iOS.
Нищо не е дошло и още дълго няма да дойде. За да дойде нещо там, трябва да има къде да остане (мозък), а то такъв сторидж няма. Те от години (и според мен още дълго ще продължават да го правят) ни обясняват как от линукс не ставало нищо, как никакви игри не вървели, а в същото време в джоба си имат модифициран Linux ARM с премахнато судо и криптиран руут дял, на който модифициран Linux ARM играят какви ли не игри и не се усещат как брутално си противоречат. Даже и Steam Deck като излезе с модифицирания ArchLinux ARM и хилядите потвърдени заглавия за Steam Deck, пак продължиха старата овча песен. Като им дадеш канала в YT на Мозо как играе буквално каквото си поиска под линукс, само тогава млъкват за малко, но на другия ден продължават с програмираната в тях овча песен и винаги намират някакъв кусур на линукс, който е възхвала на говното.

А новата мода на най-големите овце (и то не само български такива, чуждестранни също) е да обясняват как съм бил скрил уиндоуса някъде и тайно съм си цъкал игри на него, а линукс бил само за фасада и гъзария. Не вярват нито на скрийншотове, нито на клипове. Блеят си тяхното и това е.

Това, на което се надяваш, ще стане само, ако от микрошит решат да самоубият говното и се откажат от него за десктопа (който и без това им носи най-малката печалба - 4-5%, останалите проценти са от облачните услуги), както преди време направиха с мобилната Боза за Лумиите и овцете бяха принудително мигрирани на Андроид. :roll:
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Валсо написа:
пон фев 17, 2025 12:12
.....
Това, на което се надяваш, ще стане само, ако от микрошит решат да самоубият говното и се откажат от него за десктопа (който и без това им носи най-малката печалба - 4-5%, останалите проценти са от облачните услуги), както преди време направиха с мобилната Боза за Лумиите и овцете бяха принудително мигрирани на Андроид. :roll:
Да ти кажа, каквото и да направят, все печелим. Независимо дали ще създадат някаква смислена, базова версия и ще я отворят или ще го съсипят. Даже и да го оставят все така бавно да потъва, пак ще спечелим. :питие:

Забелязвате ли как напоследък са по-ниски и от тревата? Освен че „станаха“ най-добрите „приятели“ на отворения код. :lol:
Явно ги е страх някои да не им обърне внимание с техните 96%, ужким.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Fernando Sucre написа:
вт фев 18, 2025 18:09
Забелязвате ли как напоследък са по-ниски и от тревата?
Вероятно замислят нещо голямо, което няма да е в наш интерес и затова сега си траят.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Поредният пример за това колко "полезни" са тия във форума на арч: човек пита за помощ с проблем, а те, вместо да му помогнат, мрънкат, че темата му била в грешния раздел и в крайна сметка помощ таратанци. #-o

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=297957
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Е, не му мрънкат, казват му съвсем нормално. А това, че няма някоъ, която да знае как да му помогне, вече е съвсем друг и отделен проблем.
Изображение
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Валсо написа:
чет фев 20, 2025 16:49
Поредният пример за това колко "полезни" са тия във форума на арч: човек пита за помощ с проблем, а те, вместо да му помогнат, мрънкат, че темата му била в грешния раздел и в крайна сметка помощ таратанци. #-o

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=297957
Не, той нещо е искал да му я преместят. Освен това си личи, че темата му не е за Arch, те няма как да го конфигурират толкова ляво, та чак да засича конектора на обратно. :усмивка1:
Валсо написа:
вт фев 18, 2025 18:27
.....
Вероятно замислят нещо голямо, което няма да е в наш интерес и затова сега си траят.
Когато няма никакво движение дълго време, всяка промяна става значителна.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”