Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Re: Линукс лафче

Мнение от Fernando Sucre »

бат-начо написа:
нед яну 26, 2025 13:29
Чета коментарите тука за Дебиан и "ми светна" защо МХЛинукс е челник в distrowatch - той прави и дава нужното за "новите десктоп нужди" (перефразирано). Сега не се сещам точно кой коментар ми "пусна тока в лампата", ама има логика.
Всъщност, причините са много! Това е една от дистрибуциите, които можеш да налееш бързо на произволен компютър. Не се нуждае от кой знае какви настройки. И нямаш особени грижи за дърт хардуер. Много други могат да се налеят бързо. Малко от тях, обаче, имат толкова удобни малки инструменти за донастройка. И още по-малко ги бива за сравнително дърти компютри. Следователно, голям брой „майстори“ ще тръгнат да го наливат там, дето вече не може да се налее изделието на корпорацията. И в такива условия едва ли ще си играят на „настройки“, особено ако компютърът не е предназначен за тях.

Обратно, ако пък е нов компютъра и само за да го изпиташ, слагаш (например) Fedora. Пак защото бързо се „налива“.

За терминът „наливане“ ме светнаха в линукските подфоруми на Калдата, едно време. :lol:
Идеята беше, че Windows не се инсталира, а се налива. От тогава ми е залепнало в съзнанието. Лошото е че „разработките“, дето се „наливат“ станаха твърде много!
Прочетено: 534959 пъти
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Като каза "дърти компютри", ми хрумна: то останаха ли вече някакви живи 32-битови компютри? Че то даже и вторият ми компютър беше с 64-битов процесор (първият беше 32-битов, но беше амнайс'та употреба и не живя дълго), ама по онова време 64-битовото XP не ставаше и за чеп за зеле и затова се ползваше с 32-битово такова. Това говорим за 2006-2007 г.
Именно поради това, че 32-битови вече няма или почти няма, Арч зарязаха поддръжката на 32-та бита и Арч остана само 64-битов.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Валсо написа:
нед яну 26, 2025 18:52
Като каза "дърти компютри", ми хрумна: то останаха ли вече някакви живи 32-битови компютри? Че то даже и вторият ми компютър беше с 64-битов процесор (първият беше 32-битов, но беше амнайс'та употреба и не живя дълго), ама по онова време 64-битовото XP не ставаше и за чеп за зеле и затова се ползваше с 32-битово такова. Това говорим за 2006-2007 г.
Именно поради това, че 32-битови вече няма или почти няма, Арч зарязаха поддръжката на 32-та бита и Арч остана само 64-битов.
Имал съм два 32 битови, Pentium 4-ката ми още работи, тествано миналата година. :lol:
Направо не можах да повярвам. Сега никога не биха допуснали подобна грешка и все нещо щеше да се е развалило вече.
Не че това са наистина стари компютри от незапомнени времена. Та чак да се хваля. :toothy10:
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

А ония гадове, дето са направили дзвера 64 битов, пък с с 32 битова УЕФА - добре, че само чета, че има и такова животно, на живо - не ща да го срещам.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

бат-начо написа:
нед яну 26, 2025 21:26
А ония гадове, дето са направили дзвера 64 битов, пък с с 32 битова УЕФА - добре, че само чета, че има и такова животно, на живо - не ща да го срещам.
И с право. Виждал съм такъв - както и всички други с орязани или нестандартни биоси, създава проблеми. :усмивка1:
В защита на гадовете ще кажа, че техният 32 битов EFI, дойде много преди другите да отидат на UEFI. Така че в този случай не го считам за злонамерено действие.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Fernando Sucre написа:
вт дек 31, 2024 12:58
бат-начо написа:
нед дек 29, 2024 10:28
При някой сработва ли тоя lua скрипт за celluloid, или пък опцията за mpv в celluloid да се затваря след края на изпълненото?
https://github.com/celluloid-player/cel ... issues/624
https://github.com/celluloid-player/cel ... issues/997
.....
В моят Debian 12, сработва правилно само тази версия:

Код: Избери всички

function handle_end_file(event)
        if event.reason == "eof" and mp.get_property_native("playlist-pos") < 0
        then
                mp.command("script-message celluloid-action win.quit")
        end
end

mp.register_event("end-file", handle_end_file)
Другите два варианта също сработват, но не работят коректно. Celluloid-а е версия „0.20“.
Не съм ти благодарил - сега го правя. Благодаря!
На ЛМДЕ трябва да се даунгрейдне първо пакета (аз го направих през синаптика), пробвах - работи, и после го обнових (от онова - от трея). И - сега си работи и при мен.

П.П. Не е от това. Просто "сега" сработва, "преди" не искаше. Номера е, че работи. Пак благодаря!
Последна промяна от бат-начо на вт яну 28, 2025 00:40, променено общо 1 път.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Вече съм 99% сигурен, че това, дето записвачката не искаше да чете едни дискове (със сериал) има нещо общо с кърнела, но не знам какво точно. Защото като инсталирах 6.6.35-LTS и го заредих (с рестарт, разбира се), дисковете веднага бяха прочетени без проблем. Като рестартирам, за да заредя ролинг кърнела, спира да чете всякакви блурей дискове.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

бат-начо написа:
пон яну 27, 2025 19:22
.....
Не съм ти благодарил - сега го правя. Благодаря!
На ЛМДЕ трябва да се даунгрейдне първо пакета (аз го направих през синаптика), пробвах - работи, и после го обнових (от онова - от трея). И - сега си работи и при мен.

П.П. Не е от това. Просто "сега" сработва, "преди" не искаше. Номера е, че работи. Пак благодаря!
За нищо! Щом го имам, не ми пречи да пробвам.
Не търси някакви сериозни причини, просто тоя начин е малко хакерски, защото lua-модулът не прихваща желаните събития. Изобщо, тази функционалност има прекалено много подслучаи. Може би не е било добра идея да се реализира в скрипт. По-скоро е трябвало да бъде опция.
Валсо написа:
пон яну 27, 2025 19:33
Вече съм 99% сигурен, че това, дето записвачката не искаше да чете едни дискове (със сериал) има нещо общо с кърнела, но не знам какво точно. Защото като инсталирах 6.6.35-LTS и го заредих (с рестарт, разбира се), дисковете веднага бяха прочетени без проблем. Като рестартирам, за да заредя ролинг кърнела, спира да чете всякакви блурей дискове.
ОК, ама опита ли да го монтираш от терминала, за да се увериш че не е нещо друго?
Ако файловете се виждат, много вероятно да не е ядрото. А може и записвачката да ти прави номера, ако се износила или зацапала главата. Въобще има много варианти, а да са съборили файловата система, хич не ми се вярва.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Fernando Sucre написа:
вт яну 28, 2025 11:16
По-скоро е трябвало да бъде опция.
Ами направо се чудя - как са могли да допуснат толкова много неща да се настройват графично на mpv-то. :toothy10: И направо - защо го има, за 5 настройки на кръст. Гноминданска им работа.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Fernando Sucre написа:
ОК, ама опита ли да го монтираш от терминала
Това беше първото, което ми хрумна, но не стана. Изписа грешка - че нямало диск вътре и не можело да монтира нищо. Файловете няма как да се виждат, ако не монтира диска първо. Говорим за блурей записвачка, не за SSD или HDD.
То даже и при рестарт на компа забелязвам разлика - когато му цъкна рестарт под LTS ядрото, записвачката почва да върти и като тръгне десктопът, дискът се появява във файловия мениджър немонтиран (защото аз така съм задал да е при стартиране на файловия мениджър) и от мен се иска да цъкна само "монтиране на дял". С ролинг кърнела нищо не върти, все едно нямам записвачка изобщо. Ако сложа диск вътре, върти и чете само CD и DVD. Блурей дисковете отказва изобщо да ги завърти.
Не виждам от какво друго ще да е, щом при зареждане на ролинг кърнел не се случва нищо, а като пусна LTS кърнела, нещата се случват както трябва. Всичко останало е едно също, само ядрата са различни. От това следва изводът, че проблемът е в кърнела и какво му е зададено да прави с оптичните устройства.
Потребителски аватар
cprog
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 19, 2015 08:19

Мнение от cprog »

Валсо написа:
вт яну 28, 2025 12:18
Fernando Sucre написа:
ОК, ама опита ли да го монтираш от терминала
Това беше първото, което ми хрумна, но не стана. Изписа грешка - че нямало диск вътре и не можело да монтира нищо. Файловете няма как да се виждат, ако не монтира диска първо. Говорим за блурей записвачка, не за SSD или HDD.
То даже и при рестарт на компа забелязвам разлика - когато му цъкна рестарт под LTS ядрото, записвачката почва да върти и като тръгне десктопът, дискът се появява във файловия мениджър немонтиран (защото аз така съм задал да е при стартиране на файловия мениджър) и от мен се иска да цъкна само "монтиране на дял". С ролинг кърнела нищо не върти, все едно нямам записвачка изобщо. Ако сложа диск вътре, върти и чете само CD и DVD. Блурей дисковете отказва изобщо да ги завърти.
Не виждам от какво друго ще да е, щом при зареждане на ролинг кърнел не се случва нищо, а като пусна LTS кърнела, нещата се случват както трябва. Всичко останало е едно също, само ядрата са различни. От това следва изводът, че проблемът е в кърнела и какво му е зададено да прави с оптичните устройства.
Пиши на баш Полковника - бащата на Ядрото, да видим какво ше каже :)
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Те затова Ментата не включиха в последната си версия synaptic. Бая задържани пакети и "умни глави" който ще се опитат да ги обновят някак, и става мазало.

Изображение
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

cprog написа:
вт яну 28, 2025 13:21
.....
Пиши на баш Полковника - бащата на Ядрото, да видим какво ше каже :)
Идеята наистина е добра. Ако има проблеми там, предпочитам да ги видят по-отрано.
Иначе полковника мрази оптиките, но съм убеден че ще пробута проблемът на друга жертва.
Валсо написа:
вт яну 28, 2025 12:18
.....
.....
Едно от подозренията ми е че не чете UDF файлова система. Но нямам точно идея как да разбереш, може би ако имаш презаписваемо CD/DVD, да запишеше диск с UDF? :-k
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Е как през последната година и нещо четеше UDF (то даже и дисковете са записвани с файлова система "Само линукс" (в k3b), а сега изведнъж не чете? :roll: И тези дискове, и всички останали са записвани с файлова система "Само линукс". Останалите ги чете, тези - понякога. Остана да пробвам да изпека сериала наново, вече го свалих и без това.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Валсо написа:
ср яну 29, 2025 19:25
Е как през последната година и нещо четеше UDF (то даже и дисковете са записвани с файлова система "Само линукс" (в k3b), а сега изведнъж не чете? :roll: И тези дискове, и всички останали са записвани с файлова система "Само линукс". Останалите ги чете, тези - понякога. Остана да пробвам да изпека сериала наново, вече го свалих и без това.
Не съм казал, че при теб е проблема, което принципно е възможно, а даже напротив.

Много вероятно има някакъв проблем, който не са хванали. И просто си разсъждавам къде е, за да не са го видели. Едното е UDF файловата система, сега с новата информация, може да е и Rock Ridge или нещо подобно.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”