Значи добавяме още една тъпотия към ефито, което и без това не харесвам (основно, защото беше наложено на сила) - трябва да зареждам модули, за да ми покаже снимката. В GRUB не трябва да зареждам никакви модули и снимката се показва, стига да му сложиш boot.png и да я напишеш в grub.cfg. Тия вместо да ни улеснят с това ефи, само ни вгорчиха живота още повече.Fernando Sucre написа: ↑чет апр 11, 2024 10:41На моя компютър има тапет на Debian. Вероятно не си заредил някои модул и затова не ще. Но може със сигурност. Даже на другите буутлоудъри е по-сложно, защото има един куп ръбати случаи за да покажат тапет, докато в GRUB си работи добре.
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Линукс лафче
- Валсо
- Дарител
- Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
- Контакти:
Re: Линукс лафче
- tmp_ZMx2fK6aL4
- Ветеран
- Регистриран: пон фев 21, 2022 15:29
UKI е обозримото бъдеще според мен за масова употреба и навсякъде - десктопи, сървери, облаци, IoT.
Като selector Grub освен за легаси MBR - за друго аз лично не му виждам смисъла повече.
Междувременно за EFI случая - refind(universal selector), systemd-boot(init-bound selector), zfsbootmenu(fs-bound selector) са от първите по-известни и успешни наченки на вариации за скъсване с динозавъра Grub като universal selector - boot. А колко още други има ...
Hardware: Windows 11 Incompatible Certified!
- Fernando Sucre
- Почетен член
- Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56
Не си разбрал. GRUB има модули, които зареждаш, когато ти трябва допълнителна функционалност. Ако нещо си го конфигурирал правилно, но не сработва, вероятно не си заредил необходимия модул. Сега не знам наизуст, иначе бих ти казал къде точно бъркаш в конфигурацията.Валсо написа: ↑чет апр 11, 2024 14:22Значи добавяме още една тъпотия към ефито, което и без това не харесвам (основно, защото беше наложено на сила) - трябва да зареждам модули, за да ми покаже снимката. В GRUB не трябва да зареждам никакви модули и снимката се показва, стига да му сложиш boot.png и да я напишеш в grub.cfg. Тия вместо да ни улеснят с това ефи, само ни вгорчиха живота още повече.Fernando Sucre написа: ↑чет апр 11, 2024 10:41На моя компютър има тапет на Debian. Вероятно не си заредил някои модул и затова не ще. Но може със сигурност. Даже на другите буутлоудъри е по-сложно, защото има един куп ръбати случаи за да покажат тапет, докато в GRUB си работи добре.
Има смисъл защото:tmp_ZMx2fK6aL4 написа: ↑чет апр 11, 2024 14:44.....
UKI е обозримото бъдеще според мен за масова употреба и навсякъде - десктопи, сървери, облаци, IoT.
Като selector Grub освен за легаси MBR - за друго аз лично не му виждам смисъла повече.
Междувременно за EFI случая - refind(universal selector), systemd-boot(init-bound selector), zfsbootmenu(fs-bound selector) са от първите по-известни и успешни наченки на вариации за скъсване с динозавъра Grub като universal selector - boot. А колко още други има ...
Конфигурация и допълване в текстов файл.
Опции, които не са достъпни в стандартния UEFI.
Разкрасяване и менюта, които не могат да се докарат в повечето буут-лоудъри, нежели в UEFI.
Стартиране на всички възможни ОС в повечето случаи без влачене на излишни зависимости.
Практическа лаборатория за стартиране на компютъра. Нещо, което не е постигано или виждано другаде. Не винаги най-простата конфигурация е най-желаната и в този случай GRUB блести.
- Валсо
- Дарител
- Контакти:
Това ти казвам: на GRUB никакви модули не съм му зареждал специално и бекграундът си работи. За да имаш бекграунд, трябва просто да сложиш снимка в съответния път и формат:
Разбира се, можеш да я кръстиш каквото искаш, но /boot/boot.png по-лесно се помни. 
Код: Избери всички
background_image -m stretch /boot/boot.png

Пропускаш обновяването му.
Идеята е, че и с уефа пак може да имаш, няма значение колко ще е завъртяно.
Идеята е, че и с уефа пак може да имаш, няма значение колко ще е завъртяно.
Селски, Начо Селски.
- Fernando Sucre
- Почетен член
- Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56
На практика с GRUB няма значение, дали си под UEFI или BIOS, конфигурацията и поведението е максимално унифицирано. Още едно предимство.

Колкото до UEFI-то, там дори по-качествено работи графиката, защото е стандартизиран. Докато под BIOS се разчита на видеокартата, VESA/VGA системата и не е ясно даже дали ще прочете резолюцията на монитора. Тъмна Индия.
- tmp_ZMx2fK6aL4
- Ветеран
Хехе, стига с тоя BIOS, ве
'сичко вече е EFI
Clover:
Emulate UEFI on legacy BIOS systems
https://wiki.archlinux.org/title/Clover

'сичко вече е EFI
Clover:
Emulate UEFI on legacy BIOS systems
https://wiki.archlinux.org/title/Clover
Те, сега ако бях инсталирал варпинатора, щях да си спестя бая време с цъкане на клавиатурата, за избор на емпетройките, дето ще хвърлям в телефона. 5 гигабайта, за татко Барба ще са нищо време, ама... свърши - пуснах ги по синия зъб, до сутринта трябва да станат, ако не станат, колкото станат.
И отивам да си взема с време кило ушички, готови, щото ако някой ми каже къде в Бобов дол мога да намеря, има бутилка Туламур дю. (Не съм го бил казвал правилно, било Тюламор Дю, така ми се е видяло, така съм го запомнил).

Селски, Начо Селски.
- Валсо
- Дарител
- Контакти:
Тия педали от qt ако не осерат нещо, не им е минал денят като хората! След последния ъпдейт на qt5, qbittorrent вече използва толкова RAM:

- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Warpinator е чудна програмабат-начо написа: ↑нед апр 14, 2024 16:45Те, сега ако бях инсталирал варпинатора, щях да си спестя бая време с цъкане на клавиатурата, за избор на емпетройките, дето ще хвърлям в телефона. 5 гигабайта, за татко Барба ще са нищо време, ама... свърши - пуснах ги по синия зъб, до сутринта трябва да станат, ако не станат, колкото станат.
И отивам да си взема с време кило ушички, готови, щото ако някой ми каже къде в Бобов дол мога да намеря, има бутилка Туламур дю. (Не съм го бил казвал правилно, било Тюламор Дю, така ми се е видяло, така съм го запомнил).

Първо - това, че дадена програма има бъг, не е благодарение на платформата ѝ. Ако даден разработчик използва GTK, но има бъг в програмата му, GTK ли е виновен? Ти сега правиш GTKпрограма, но да речем не разбираш нищо и програмата ти е бъгава. GTK ли е виновен? Мисли поне малко понякога...
Второ - няма абсолютно никакъв проблем с торент клиента:

Това е с 1600 активни задачи, разбирай ме как искаш.

- Валсо
- Дарител
- Контакти:
Като върнах от бекъп и натирих всичко що почва с "qt5-" в игнора на пакман и после ъпдейтнах каквото е останало, сега няма проблеми с клиента, да. Така че баш qt е виновен. Разбирай ме как искаш. 

- Валсо
- Дарител
- Контакти:
Има лесен начин да се отърват от рекламите през настройките на рутера, но не мисля да им го казвам на бозаджиите.Mozo написа: ↑пон апр 15, 2024 01:55Майкрософт започва да тества реклами в старт менюто на Windows 11:
https://www.theverge.com/2024/4/12/2412 ... mendations

- tmp_ZMx2fK6aL4
- Ветеран
След седмица тестване на IBus и Fcixt5, избрах fcixt5 в крайна сметка и за двете дистра - Devuan & Void.tmp_ZMx2fK6aL4 написа: ↑нед апр 07, 2024 14:54@Fernando Sucre
Въобще не ме е интересувала Plasma 6,5... any. Ставаше въпрос за LXQt.
Проблемът с акцентите за кирилица и уникод въобще, го реших окончателно и по 2та начина в LXQt:
1. В Devuan инсталирах IBus.
2. Във Void инсталирах Fcitx5.
И двата начина работят както се очаква, но на първо четене IBus ми се вижда по-добрият, при все че има значително по-малко настройки от Fcitx5.
Ще карам още известно време така паралелно докато избера единия от двата и на двете места.
Едно е ясно - няма повече връщане към Xim.
Fcitx5 е естественият логичeн избор за QT базирани десктопи.
Пък и технологично Fcitx5 e по-добро от IBus, защото е проектирано от китайци, а те са много са по-вещи в уникода заради йероглифите си.
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
- 3 Отговори
- 1363 Преглеждания
-
Последно мнение от Fernando Sucre
нед фев 02, 2025 18:00
-
-
Линукс Минт 22 Канела
от бат-начо » вт юли 02, 2024 16:42 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 16 Отговори
- 4330 Преглеждания
-
Последно мнение от бат-начо
пон сеп 23, 2024 21:01
-
-
-
[инфо] Как да си върнем runlevel 3 в линукс
от Валсо » пет дек 27, 2024 22:53 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 6 Отговори
- 333 Преглеждания
-
Последно мнение от Валсо
нед дек 29, 2024 01:17
-
-
-
ScreenRec - програма за запис на екран в Линукс
от beggginer » ср ное 27, 2024 18:11 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 28 Отговори
- 5283 Преглеждания
-
съб дек 14, 2024 20:03
-
-
-
Програма или начин за синхронизиране на линукс с телефон
от Montoya » пон сеп 23, 2024 06:57 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 21 Отговори
- 4665 Преглеждания
-
пет сеп 27, 2024 11:15
-