spoiler:
Fernando Sucre написа: ↑ср мар 18, 2020 23:20Аз за SystemD имах в предвид...Тамболианеца написа: ↑нед мар 15, 2020 16:00Ц. Хич и не очаквай залез.
Линукс няма алтернатива, нито пък към момента съществува друга ОС, която да може да измести Линукс.
Най-рано след години, ако въобще се случи - но за тази цел некои бацилни фактори у Линукс трябва още да се потрудят 'сърцато' да го окалпазанят.
Обаче, ако се изкушим да разсъждаваме за Linux / Desktop, бих казал че и там не е напълно изключено. Сега се появяват нови езици за писане от типа на Rust, натрупали са се доста изводи от предишни успехи/провали, може би някои компании ще вкарат изкуствен интелект за асистиране на програмистите. Вероятно е и хардуера да се промени съществено. Дори и времето за появата на нова ОС може да се каже че е дошло.
От друга страна, не виждам нужда и субект, които да реализира подобно нещо. Linux е удобен, защото е неутрален и много фирми могат да го използват. Ако се появи нещо комерсиално, обезателно всички корпорации ще се обърнат срещу него, защото може или да ги измести, или застраши в патентното портфолио или просто косвено да им обърка плановете. Така че възможност има, а необходимост никак няма.
Освен това съм леко пристрастен и нямам нищо против реалност в която Linux e безалтернативен.![]()
Просто ми се струва, че тази ситуация не стига много надълбоко реално /или по точно технически/, въпреки че на пръв поглед има нещо такова.
Да ти кажа не ми се вижда толкова невероятно. А самия бих го препоръчал в много случаи. Вярно, че напоследък не, защото е леко надолу, но погледнато като цяло:Тамболианеца написа: ↑нед мар 15, 2020 16:36Отново и отново реклама и пробутване на Linuxmint като най-доброто дистро.
https://fosspost.org/education/why-use-linux-mint
А не е. Нито е най-лесното за инсталация и поддръжка, нито не е най-надеждното, технологичното, удовлетворяващото, естетичното.
Това е някаква конспирация.
1. Предлага смислени изменения - средите Mint и Cinnamon.
2. Като цяло е добре балансирано.
3. Портфолиото с програмите е добре и това че е фокусирано на нормални пакети също е доста добре.
Съгласен съм, че не е особено лесно за поддръжка и е леко ненадеждно. Съще не е супер технологично, но поне не се разплува със всевъзможни версии и функции, които не работят достатъчно добре.
Не съм съгласен, че е трудно за инсталация, удовлетворяващо и естетично. Според мен и трите ги покрива доста добре.
Опс, настъпи ги по мазола. Когато базовото дистро прави хубави издания и дериватите са нагоре. И обратното. Но най им вреди, че не поддържат нормален upgrade и че са някъде в средата между Rolling и LTS. Като цяло дериватите и малките дистрибуции винаги са нагоре-надолу по ролеркостера. Просто е много трудно да държиш ниво постоянно.
Тези дни гледах доста за Pop! и Papermint. Общо взето същите недостатъци, а предимствата са малко ралични за всяко.
Напълно съгласенFernando Sucre написа: ↑ср мар 18, 2020 23:20Като цяло дериватите и малките дистрибуции винаги са нагоре-надолу по ролеркостера.

Същото е и при Манджаро, от което в момента пиша.