Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Linux Mint 22.1 - няколко съвета

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: Linux Mint 22.1 - няколко съвета

Мнение от Mozo »

Мхм, за какво споменаваш тогава KDE, след като проблемът ти с аудио профилите е там и със Cinnamon? И Plasma отдавна няма бъгове, работи като часовник, направо ми се пълни душата :headbang: :headbang: :headbang:
Офтопик:
Има десетина, които само аз си знам :lol: :lol: :lol:
Прочетено: 1675 пъти
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Споменах КДЕ единствено заради това - "каквото е - такова". Така както ти си го ползваш такова, каквото е, така и аз си ползвам Канелата по същия начин: с въздишка и примирение, понеже няма друго. :lol:
Офтопик:
А това е от телеграм по адрес на КДЕ, не съм го писал аз:

Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Няма нищо подобно. Чупело след ъпдейт? Смешно звучи, ъпдейтвам го от над 10 години...
Изображение
Потребителски аватар
elementaryos
Почетен член
Почетен член
Регистриран: пон окт 03, 2016 17:36

Мнение от elementaryos »

Mozo написа:
пет фев 07, 2025 15:03
Няма нищо подобно. Чупело след ъпдейт? Смешно звучи, ъпдейтвам го от над 10 години...
Подкрепям - повече от 5 години с КДЕ - няма такова нещо. А ако въобще нещо се е случвало, е било по вина на задклавиатурното а не на плазмата.
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Валсо написа:
пет фев 07, 2025 03:21
бат-начо написа:
чет яну 30, 2025 14:18
- при ръчно разпределяне на диска и при MBR схема, при избор целият диск да се използва за /, не се създава автоматично swap-файл (вече).
Добро утро! Аз това го открих и написах преди 10-ина години, когато още се тормозех с ментовата клизма, но Мозо смело заяви, че нямало такова нещо! :lol:
Това, което си забравил да споменеш е, че при автоматичното създаване на суап, той е със същия размер като общата налична РАМ памет. #-o И ако си като мен с 64 ГБ РАМ, суапът и той става 64 ГБ. :lol: :banghead: В по-стари версии на ментата - 17 и 18 пък го бяха направили да е двойно - тоест, при 64 ГБ РАМ, получаваш 128 ГБ суап... :toothy10: :toothy10:
Не виждам никакъв проблем - при единия случай ще трябва да си създадеш swap-файл (ако искаш), при другия - да промениш размера му и да го направиш 1 МБ ако искаш (или пък да не го ползваш).
А по новите спецификации за Убунту swap-дяла е 2 Гб, ако ще и 300 гири РАМ да имаш. Т.е. ако не ти харесва - промени го.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

При Mint също отдавна е така. Валсо все черпи опит от миналия век и го представя за актуално. И както и ти каза, размерът му се променя за секунди, така че не виждам абсолютно никакъв проблем.
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Не е, те си ползват разбирането, че трябва да е равно на нещо си по нещо си, според това колко е РАМа. В тоя случай. Един път е по тая схема, друг път - по Убунту схемата. Зависи колко време са имали преди да пуснат новата версия, ако времето ги притиска - е като в Убунту.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

А защо въобще трябва да си играеш после да оправяш простотиите на ментаджиите, когато можеш да си манипулираш диска ръчно и да няма никакви суапове? За 10 години с 8 ГБ РАМ и после с 32 ГБ РАМ не видях един път да запълни РАМ-та, за да трябва суап - даже и при компресиране със 7zip, където прогнозираната заета памет надвишава наличната такава. :roll:
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Ако не е трябвал swap умните хора е нямало да го създадат.
Аз пък съм видял полза от същесвуването на много голям swap, стана случайно и пробно - и от тогава си го имам задължително. И по същия начин като тебе - няма кой да ме убеди, че е това е разхищение и ненужност.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

А съществуването на swap-файл при мен влияе добре при писането по диска. При мен! Не ангажирам никой с това си твърдение.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Видимост на grub менюто. Информация - https://linuxmint-user-guide.readthedoc ... /grub.html

Код: Избери всички

echo "GRUB_TIMEOUT=5
GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu" | sudo tee /etc/default/grub.d/90_custom.cfg && \
sudo update-grub
Променете "5" на секундите преди автоматичното стартиране по ваш избор, за мен пет си е добре.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Тъй - за wine си пише във увода им, ама кой да чете https://www.linuxmint.com/rel_xia.php
и две изречения повече https://github.com/linuxmint/wine-installer
ама не инсталираше май winetricks (инсталира, ама аз съм "хитрия" - "карам" само по wine32).

Т.е. "apt install wine-installer wine-desktop-files winetricks" , ама точно така, без sudo отпреде, ще ви набълбука с каквото сте поискали.

П.П. Не знам дали щото съм "хитряга" или е така, но ако на bleachbit му се зададе за замита по десктоп-файловете и той "обича много" wine. А и стигнах до извода, че приказките че е колкото добро - толкова и зло са верни, т.е. пускане само с персонални настройки е правилно и тогава за къв ми е.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Винаги го пускам като root, не са отметнати само опциите за освобождаване на място, VIM и тъмнейл кеша, защото пък той ми е качен в RAM и се трие при рестарт. Проблеми никога не е имало, а е пускано на стотици компютри :)

Изображение

Относно Wine - инсталирам го по начина, указан в winehq.org. Да, при Debian-базираните е мъка, 94350983450385 команди, но така са те, юзър френдли дистрибуциите :lol: :lol: :lol:
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Ако някой обновява от терминал и не всичко му се обнови, обяснението е - https://documentation.ubuntu.com/server ... index.html
А за нетърпеливите

sudo sh -c "echo 'APT::Get::Always-Include-Phased-Updates true;' > /etc/apt/apt.conf.d/99-Phased-Updates" && \
apt update && apt full-upgrade
Така от терминал ще се обновява всичко, не и през мениджъра за обновяванията, ако е *бунту. В Ментата май ще се обнови всичкото което може и през мениджъра.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
cprog
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 19, 2015 08:19

Мнение от cprog »

бат-начо написа:
чет апр 03, 2025 18:52
Ако някой обновява от терминал и не всичко му се обнови, обяснението е - https://documentation.ubuntu.com/server ... index.html
А за нетърпеливите

sudo sh -c "echo 'APT::Get::Always-Include-Phased-Updates true;' > /etc/apt/apt.conf.d/99-Phased-Updates" && \
apt update && apt full-upgrade
Така от терминал ще се обновява всичко, не и през мениджъра за обновяванията, ако е *бунту. В Ментата май ще се обнови всичкото което може и през мениджъра.
Toва дали може да се направи на Мишока и да не я пита за нищо :)
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”