Мхм, за какво споменаваш тогава KDE, след като проблемът ти с аудио профилите е там и със Cinnamon? И Plasma отдавна няма бъгове, работи като часовник, направо ми се пълни душата
Споменах КДЕ единствено заради това - "каквото е - такова". Така както ти си го ползваш такова, каквото е, така и аз си ползвам Канелата по същия начин: с въздишка и примирение, понеже няма друго.
Офтопик:
А това е от телеграм по адрес на КДЕ, не съм го писал аз:
- при ръчно разпределяне на диска и при MBR схема, при избор целият диск да се използва за /, не се създава автоматично swap-файл (вече).
Добро утро! Аз това го открих и написах преди 10-ина години, когато още се тормозех с ментовата клизма, но Мозо смело заяви, че нямало такова нещо!
Това, което си забравил да споменеш е, че при автоматичното създаване на суап, той е със същия размер като общата налична РАМ памет. И ако си като мен с 64 ГБ РАМ, суапът и той става 64 ГБ. В по-стари версии на ментата - 17 и 18 пък го бяха направили да е двойно - тоест, при 64 ГБ РАМ, получаваш 128 ГБ суап...
Не виждам никакъв проблем - при единия случай ще трябва да си създадеш swap-файл (ако искаш), при другия - да промениш размера му и да го направиш 1 МБ ако искаш (или пък да не го ползваш).
А по новите спецификации за Убунту swap-дяла е 2 Гб, ако ще и 300 гири РАМ да имаш. Т.е. ако не ти харесва - промени го.
При Mint също отдавна е така. Валсо все черпи опит от миналия век и го представя за актуално. И както и ти каза, размерът му се променя за секунди, така че не виждам абсолютно никакъв проблем.
Не е, те си ползват разбирането, че трябва да е равно на нещо си по нещо си, според това колко е РАМа. В тоя случай. Един път е по тая схема, друг път - по Убунту схемата. Зависи колко време са имали преди да пуснат новата версия, ако времето ги притиска - е като в Убунту.
А защо въобще трябва да си играеш после да оправяш простотиите на ментаджиите, когато можеш да си манипулираш диска ръчно и да няма никакви суапове? За 10 години с 8 ГБ РАМ и после с 32 ГБ РАМ не видях един път да запълни РАМ-та, за да трябва суап - даже и при компресиране със 7zip, където прогнозираната заета памет надвишава наличната такава.
Ако не е трябвал swap умните хора е нямало да го създадат.
Аз пък съм видял полза от същесвуването на много голям swap, стана случайно и пробно - и от тогава си го имам задължително. И по същия начин като тебе - няма кой да ме убеди, че е това е разхищение и ненужност.
Т.е. "apt install wine-installer wine-desktop-files winetricks" , ама точно така, без sudo отпреде, ще ви набълбука с каквото сте поискали.
П.П. Не знам дали щото съм "хитряга" или е така, но ако на bleachbit му се зададе за замита по десктоп-файловете и той "обича много" wine. А и стигнах до извода, че приказките че е колкото добро - толкова и зло са верни, т.е. пускане само с персонални настройки е правилно и тогава за къв ми е.
Винаги го пускам като root, не са отметнати само опциите за освобождаване на място, VIM и тъмнейл кеша, защото пък той ми е качен в RAM и се трие при рестарт. Проблеми никога не е имало, а е пускано на стотици компютри
Относно Wine - инсталирам го по начина, указан в winehq.org. Да, при Debian-базираните е мъка, 94350983450385 команди, но така са те, юзър френдли дистрибуциите
Така от терминал ще се обновява всичко, не и през мениджъра за обновяванията, ако е *бунту. В Ментата май ще се обнови всичкото което може и през мениджъра.
Така от терминал ще се обновява всичко, не и през мениджъра за обновяванията, ако е *бунту. В Ментата май ще се обнови всичкото което може и през мениджъра.
Toва дали може да се направи на Мишока и да не я пита за нищо
Така, както показва заглавието, имам закачка с този изход на лаптопа. Когато кабела е ръчнат, при събуждане на лаптопа, стига до логото на ментата и...