Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Инсталиране на електронен подпис на Борика, на Линукс Минт 21.1
Re: Инсталиране на електронен подпис на Борика, на Линукс Минт 21.1
Ubuntu Focal e 20.04 . Bionic е 18.04. 19.Х е вярно за версията на Ментата. Ще стане със сигурност на него, но му изтича поддръжката скоро.
Последна промяна от бат-начо на съб яну 21, 2023 03:21, променено общо 1 път.
Прочетено: 4673 пъти
Селски, Начо Селски.
Я задръж малко - това работи на Дебиан 11 - https://www.b-trust.bg/attachments/Btru ... a-BISS.pdf
би следвало да може (може би) и на Мента 21.Х.

Селски, Начо Селски.
- Валсо
- Дарител
- Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
- Контакти:
Sorry, не го имах предвид като обида. И на мен ми се случва понякога да не мога да измисля какво да пиша в Гугъл, за да намеря това, което ми трябва. А пък доста често се оказва, че добавянето или премахването на само една дума или буква променя резултатите драстично и така намираш каквото търсиш.
Инсталирането на BISS е последният етап. Първо трябва да инсталирам електронния подпис, а там - все дърво.бат-начо написа: ↑пет яну 20, 2023 21:19Я задръж малко - това работи на Дебиан 11 - https://www.b-trust.bg/attachments/Btru ... a-BISS.pdf
![]()
Инсталирах го - без проблем. И си работи. Но без инсталиран подпис няма полза никаква.
Последна промяна от ivo464 на пет яну 20, 2023 21:51, променено общо 1 път.
Е, тогава пробвай с 19.3 - ще стане. Може да стане и на другите, но едва ли на някой ще му се занимава.
Селски, Начо Селски.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Кофти е, че на тези са им стари пакетите. Може и да са съвместими с новите версии, но нямам идея. Не съм инсталирал електронен подпис от години, но навремето си бачкаше. Само дето аз използвах този на Инфонотари. На първо време си оправи почупените пакети и тогава се опитвай да правиш каквото и да било.
И разкарай mesa-та на Кисак, към момента не ти е необходима освен ако няма да играеш игри.
Код: Избери всички
sudo apt -f install

Ами варианта е да гледа какво липсва и да сваля старите пакети. А дали няма да се сбият с новите, кой ти знае.
А моята идея е да си сложи 19-ката, да го проиграе там, да види как става, да посвикне малко с Линукс и после да се пробва пак.
А моята идея е да си сложи 19-ката, да го проиграе там, да види как става, да посвикне малко с Линукс и после да се пробва пак.
Селски, Начо Селски.
Здравейте!
Постигнах някакъв напредък снощи. Първо се опитах и намерих липсващите ssl библиотеки. Инсталирах ги, без изобщо да съм сигурен какво точно инсталирам, но след това инсталатора на подписа тръгна и се инсталира без проблем.
Сега обаче т. нар. BISS не го вижда системата и като тръгна да тествам подписа, ми дава грешка, че не е инсталиран BISS. Преинсталирах го поне 5 пъти - ефект никакъв. Сега с това ще трябва да се боря. Изобщо не съм убеден, че ел. подпис е инсталиран както трябва, но без тоя БИС няма как да проверя...
Постигнах някакъв напредък снощи. Първо се опитах и намерих липсващите ssl библиотеки. Инсталирах ги, без изобщо да съм сигурен какво точно инсталирам, но след това инсталатора на подписа тръгна и се инсталира без проблем.
Сега обаче т. нар. BISS не го вижда системата и като тръгна да тествам подписа, ми дава грешка, че не е инсталиран BISS. Преинсталирах го поне 5 пъти - ефект никакъв. Сега с това ще трябва да се боря. Изобщо не съм убеден, че ел. подпис е инсталиран както трябва, но без тоя БИС няма как да проверя...
Ако някой ми каже как се намират почупени пакети в Линукс и как се оправят ще го направя.Mozo написа: ↑съб яну 21, 2023 01:26На първо време си оправи почупените пакети и тогава се опитвай да правиш каквото и да било.
И разкарай mesa-та на Кисак, към момента не ти е необходима освен ако няма да играеш игри.Код: Избери всички
sudo apt -f install
Тази команда, която си ми написал не видях да направи нещо. Не знам за какво е.
А mesa-та няма да я разкарвам. Накъде без игри!

- Mozo
- Skynet Cyber Unit
Можеш да играеш игри и с обикновената mesa. При инсталирането на mesa или някой друг пакет си направил нещо и някой пакет се е почупил. Съветвам те преди още да си настроил каквото и да било, да изоставиш Ubuntu и неговите деривати и да се прехвърлиш на Arch или Arch-базирана дистрибуция. Там НИКОГА няма почупени пакети, защото пакетният мениджър е на друг принцип и никога няма да изпаднеш в подобна ситуация. Освен това няма да ти се налага да добавяш хранилища, защото си имаш всичко най-ново по подразбиране. Добри варианти са Manjaro или Endeavour OS.
И да, това, което те интересува го има за Arch и неговите деривати:
https://aur.archlinux.org/packages/btrustbiss
И е ъпдейтнато преди около месец
И е ъпдейтнато преди около месец

Благодаря!Mozo написа: ↑съб яну 21, 2023 11:27Добри варианти са Manjaro или Endeavour OS.
И е ъпдейтнато преди около месец![]()
Инсталирането на mesa-та го прочетох тук и използвах вашите съвети.
Гледах някакво видео за инсталиране на Arch - страхотия. Само терминал и ще си почупя и това, което работи. Но Manjaro мисля, че има "нормален" инсталатор и ще се пробвам с него.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
То нормален инсталатор има и за Arch, но си използвай приготвено дистро, по-лесно ще ти е 

ivo464 написа: ↑съб яну 21, 2023 11:37Само да попитам - как се изтегля пакета от линка, който си дал. Не виждам download...Mozo написа: ↑съб яну 21, 2023 11:27
И е ъпдейтнато преди около месец![]()
Извинявам се за идиотските въпроси!
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Линукс Минт 22 Канела
от бат-начо » вт юли 02, 2024 16:42 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 16 Отговори
- 4186 Преглеждания
-
Последно мнение от бат-начо
пон сеп 23, 2024 21:01
-
-
-
Ексглавният архитект на София ще контролира реализацията на строежи със свой подпис
от Mozo » вт окт 08, 2024 12:12 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 98 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
вт окт 08, 2024 12:12
-
-
-
Три месеца 450 000 умни електромери за 39 млн. евро чакат един подпис, за да бъдат монтирани
от Mozo » ср авг 07, 2024 13:05 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 62 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
ср авг 07, 2024 13:05
-
-
-
Инсталиране на PhotoScape в Ubuntu Mate 24.04
от usmivka_ta » вт окт 22, 2024 01:22 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 47 Отговори
- 1545 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
вт ное 05, 2024 19:43
-
-
-
Инсталиране на дистро през VMWare на физически сторидж?
от Валсо » пон ное 04, 2024 22:51 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 31 Отговори
- 1457 Преглеждания
-
Последно мнение от бат-начо
ср ное 06, 2024 16:43
-