if [ -r ~/Плот ]; then cp /usr/share/applications/cinnamon-settings-keyboard.desktop ~/Плот/ && sed -i '/Exec/c\Exec=env LC_ALL=C cinnamon-settings keyboard' ~/Плот/cinnamon-settings-keyboard.desktop && chmod +x ~/Плот/cinnamon-settings-keyboard.desktop; fi
П.П. Доразвивам го "да гърми" настройките за субтитрите в Целулоида и клавиатурата, ако е "Плот" , т.е. на БГ. И, бях правил "да е от въздуха" и за VLC, ама тва е прекалена намеса в личното пространство.
Засега ще си стои исото (докато поразчистя компа и направя друго), НО не мога да приема за мен, че е направено както трябва. Т.е. средата за правене в cubic не е чиста, да - става лесно и други глезотийки, но ...
за скриване на стартера с моите настройки след като се е използвал един път. Ама хора разни има.
Да ми вади всеки път стартера за клавиатурата на десктопа - със сигурност ще се изнервя, поне аз.
За cubic-a - ми да, къв chroot съм с часова зона Европа/София (едно от нещата дето ми "светна"), това въобще не трябва да го има. Ако трябва във тоя псевдо-chroot да ставам още един път chroot - айде у лево! Сега мъча едно, правено с cubic - клавиатурата е италианска настройка, chroot-ва нали, друг път.
В тая връзка имам и забележки към Спарки - или "дърпа" към полското младежа, или пак някъв такъв пропуск има по трасето. А те, правещите, не тръгват от нула ами от няква база. И ако у тая база има препъни камък - тъй си и върви.
Като забележка само - Мозо каза, че една от сглобките, дето съм правил с qt-fsarchiver и Мента-22.1 работи. Тя може да работи, но настройката в нея не е правилна. По спомен - файла /etc/X11/Xsession.d//56qt5apps не трябва да го има. Какво ще се промени ако го няма - нищо. Но просто не е трябвало да го има. В случая не оказва влияние. Т.е. направил съм го, защото съм си мислел че е еди как си, пък то било инак. И е късмет, че не оказва влияние.
Затова, пак го казвам, ползвайте само доказани дистра, не такива любителски сборки.
Това, че навсякъде казват "то е такова каквото е, без никаква гаранция" е застраховка от едни последващи искания за пари от използването им и в редките случаи на загуба на данни.
Нямам нищо против да ги ползвате, но да си имате едно на ум.