Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Re: Линукс лафче

Мнение от Валсо »

Хъшо написа:
пет май 01, 2020 16:17
Валсо написа:
ср апр 29, 2020 20:28
А на мен ли ми се струва или писачите на линукс са ъпдейтвали рендерирането на шрифтовете?
Noto Sans е направо неузнаваем! Може да се дължи на повечето свободно време покрай карантината :)
Да, бе, направо не е за вярване! Дълго време ползвах Опен Санс, защото Ното Санс беше голяма грозотия, че и размазана на всичкото отгоре. В определени случаи и размери даже Опен Санс беше по-тесен (тоест буквите заемаха по-малко пространство) от Ното. Обаче сега нещата се обърнаха. А забелязах и друго. Когато за първи път "открих" Ното Санс, го бях настроил за дефолт в браузъра и навсякъде, където имаше джаваскриптове (най-вече във всички Invision Power Board форуми, каквито са Kaldata ili TruckersMP, а също и камината, макар че не е IPB), малката буква "i" изглеждаше просто като една чертичка и беше лесно да се обърка със символа " | " (Shift+уиндоуския слаш). А като има и малкото "L" до нея, ставаше ужас да разчетеш какво пише. Обаче сега и това е оправено и си се чете прекрасно. Примерно на стария Ното Санс думата "illiterate" изглеждаше така: "llllterate" и затова започнах да ползвам Опен Санс.
Mozo написа:
пет май 01, 2020 12:15
Ем, нещо е омазано при теб.
Това е повече от ясно, щом иконите се показаха след като разкарах тъмбнейлъра. Но иконите са нещо, без което мога да живея, така че не ми е приоритет да търся какво се е омазало.
Прочетено: 536712 пъти
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

При мен се четат без проблеми :)

Изображение
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Да, сега се четат без проблем. Но когато минах на Арч на 25 Май 2019-та, Ното Санс беше голяма грозотия и само Опен Санс се четеше нормално.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Там е въпросът, че не използван нито Оупън Санс, нито Ното Санс, пък си се четат. Очевидно може и без тея шрифтове :mrgreen:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
съб май 02, 2020 10:10
Там е въпросът, че не използван нито Оупън Санс, нито Ното Санс, пък си се четат. Очевидно може и без тея шрифтове :mrgreen:
Другите, които съм пробвал, се четяха донякъде, но имаха един недостатък - неподреждаха буквите една до друга, а между някои от тях имаше големи разстояния, все едно си натиснал интервал. Други пък ги залепваше една друга и не беше ясно каква е думата. Само тези двата излизаха нормално, само дето Ното Санс доста време излизаше размазан, докато Опън Санс се четеше нормално.
А пък твоя не го знам какъв е, но не ми харесва, особено "М"-то. Тук "М" и "м" са с вертикални черти, докато при теб приличат на това: "/\/\", само че смалено.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Абсолютно нормално си изглежда "М":

Изображение

Иначе и аз не знм за браузъра кой шрифт беше :lol: :lol: :lol: А това с неравните букви е голям проблем при Arch, затова и са нужни пачвания на шрифтове и други заигравки :съгласен:
Изображение
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от beggginer »

Виж в темата на Мозо отпреди няколко седмици, как да им пуснеш anti-aliasing.

viewtopic.php?f=230&t=124918
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа:
ср апр 15, 2020 14:43
По-добре споменѝ в заглавието, че е само за КДЕ. На мен си ми изглеждат добре шрифтовете и без такива хамалски изпълнения. ;)
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
съб май 02, 2020 13:26
Валсо написа:
ср апр 15, 2020 14:43
По-добре споменѝ в заглавието, че е само за КДЕ. На мен си ми изглеждат добре шрифтовете и без такива хамалски изпълнения. ;)
Както казах - сега изглеждат добре. Но при първата изобщо инсталация на Арч миналата година по това време, бяха ужас и само два-три шрифта изглеждаха добре. Сега обаче всички са добре, но свикнах с Ното и Оупън и не мога с друго.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Много як бъзик си направих по-рано с една овца (мъжка, бозиндоуска). но пък за сметка на това в скоро време ще ѝ свалим овчата кожа и ще я правим свободна овца (аналогично на щастливата кокошка). Заприказвахме се за перални, чиито панели са написани на марсиански и аз му показах снимката с превода на контролния панел за нашата пералня. Той поиска да направи същата и за неговата, която му е пратена от роднини от Англия и съответно е написана на брекзитски и понеже човекът е от старото поколение (рускоговорящото) и не знае английски, аз му преведох контролния панел за неговата, дадох му текста и го оставих да си превежда снимката. Аз поиграх 2 чàса и половина на ЕТС2, излизам от играта и му пиша в Дискорд да го питам докъде е стигнал, мислейки, че вече е приключил. Оказа се, че е направил почти половината снимка на български, защото не владее Фотошоп и ползва моя уиндоуски метод - с IrfanView. "Че ирфанът е бавен - така е, ама ти се излагаш", казвам му. А той "ако можеш по-бързо, направи я ти". Казах му, че снимката за нашето Миле (побългарената дума е Миеле) я направих за има-няма половин час, а той не вярва. И аз му казвам "Добре, навит ли си на облог? Ще ти споделя екран да видиш как се прави за половин час и ако успея да ти преведа твоята снимка за половин час или по-малко, ще ми пратиш една каса "Пиринско" по Еконт". И преди час и нещо получих СМС, че я е пратил, но заради карантината Еконт не работят в неделя и ще дойде в понеделник. :lol: :lol: :evil4: Поне тоя път със сестра ми няма да се бием за бутилката, защото ще има достатъчно и за двама ни. :lol: А той още се почесва като маймуна по муцуната и издава нечленоразделни звуци, опитвайки се да разбере как съм го направил. Накрая ме пита какъв е тоя уиндоус, който ползвам. Горкият даже не беше и чувал за линукс. И ако на 13 Май верно вдигнат карантината, ще го направя Арчър. Ама не като ония с лъковете и стрелите, а ония с клавиатура и мишка. :lol: :evil4: Той не го е искал, аз му предложих и като му казах, че няма да се налага да чака по 6 чàса за обновявания, той прие. Проблемът е, че живее извън околомръсното, а последно чух, че там било пълно с ковидски КПП-та и няма да ме пуснат да изляза от София.

П.С. Някой, който кара по околомръсното - виждали ли сте КПП-та там и ако "да", какво е положението, всеки изход ли е запушен?
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

По самото околовръстно няма. И не му слагай Arch, а Mint :)
Изображение
Потребителски аватар
hunter4o83
Почетен член
Почетен член
Регистриран: пон авг 01, 2016 19:24

Мнение от hunter4o83 »

Толкова по спора трябва или не swap, фактите говорят сами. :p

Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Аз не виждам какво говорят :-k
Изображение
Потребителски аватар
Ivaylo Dimov
Ветеран
Ветеран
Регистриран: вт яну 06, 2015 19:42

Мнение от Ivaylo Dimov »

Да сложиш дистрибуция кат Арч на досегашен уиндоуски потребител е като да го откажеш след 2-3 дена :mrgreen: .Ако все пак си решил да е Арч слагай МАТЕ със LTS ядрото .Но според мен лично една ментичка или папйпърминт ще е по-добре като преход .
HP Elitebook 6930P T9600 4 gb ram Arch Mate 64 bit
Seat Toledo 1.8 20V petrol/LPG
Renault Laguna 1995 1.8 mi petrol/LPG

Samsung A5 2017 Rize-Q Android 10 Lenovo Vibe K5 Lineage OS 8.1 Alcatel Pixi 4 9003 6.0.1 Arcas Njoy CianogenMod 12.1
Потребителски аватар
Ivaylo Dimov
Ветеран
Ветеран
Регистриран: вт яну 06, 2015 19:42

Мнение от Ivaylo Dimov »

hunter4o83 написа:
съб май 02, 2020 18:01
Толкова по спора трябва или не swap, фактите говорят сами. :p

Изображение
Като подминем факта ,че процесора ти реално се пържи в собствен сос е нормално при факта ,че си с 8 гб рам и една 3,5 заети суап-а ти да е празен и да не се използва :)
HP Elitebook 6930P T9600 4 gb ram Arch Mate 64 bit
Seat Toledo 1.8 20V petrol/LPG
Renault Laguna 1995 1.8 mi petrol/LPG

Samsung A5 2017 Rize-Q Android 10 Lenovo Vibe K5 Lineage OS 8.1 Alcatel Pixi 4 9003 6.0.1 Arcas Njoy CianogenMod 12.1
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”