Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Скорост на ССД и ХДД под линукс

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Tsurugi
VIP
VIP
Регистриран: ср сеп 23, 2015 03:10

Re: Скорост на ССД и ХДД под линукс

Мнение от Tsurugi »

Mozo написа:Днешните SSD имат живот от по над 12-13 години. Напълно достатъчни :thumbright:
Моз, Моз, много си упорит и те това си е :booty: Какви днешни и вчерашни ССД-та :booty: , ти за толкова залупен ли ме имаш, а :?: :!: :-s Знаеш ли например за един малък факт по темата надеждност, че краварите продължават да ползват перфокарти и не са само те, знаеш ли на колко години е тази технология, мхм :evil3: :?: , сигурно защото са прости като гадулки и нищо не отбират от нови технологии, нови поколения носители :wave: , а пък ССД-та са им хептен тъмна Индия :-k :booty: :toothy10: Казах ти, изписаното по въпроса с + и - на ССД-та е тонове и не е необходимо аз да го повтарям :evil3: :thumbright: , но ти ми говориш като рекламен агент :-k Това че всички са яхнали новата вълна, въобще не означава че тя е нещо по-добро във всеки един свой аспект :evil3: :thumbright:
Прочетено: 1214 пъти

OXXXXXXX[{#LINUX&&HACK:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:>

剣リナックスをとともに武士

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Всеки има право на грешно мнение. Те краварите мигрират цялата си войска на Windows 10, щото бил много сигурен и много по-добър, та не ми ги давай за пример, плийз :lol: :lol: :lol:
Изображение
Потребителски аватар
Montoya
Модератор
Модератор
Регистриран: съб фев 15, 2014 11:32

Мнение от Montoya »

Mozo написа:discard опцията нали я махна? На какъв интервал ти се зпълнява trim? Рестартира ли преди да пуснеш теста?
discard съм го махнал още като стана дума преди време. Трим не знам какво е :oops:
Не съм рестартирал, щото бах стартирал малко преди това PDT_Love_18
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Потребителски аватар
Tsurugi
VIP
VIP

Мнение от Tsurugi »

Mozo написа:Всеки има право на грешно мнение. Те краварите мигрират цялата си войска на Windows 10, щото бил много сигурен и много по-добър, та не ми ги давай за пример, плийз :lol: :lol: :lol:
Остави уйното настрана, тук говорим за хардуер :evil3: Никога не съм ги давал за пример :booty: , но причините все още да се ползва тази технология за определени неща са много сериозни и доказани :evil3: Понеже краварите те дразнят, то ушанките и малките жълти братя също го правят :evil3: :thumbright:
Montoya написа:Трим не знам какво е :oops:
TRIM is an attribute of the ATA Data Set Management Command. The TRIM function improves compatibility, endurance, and performance by allowing the drive to do garbage collection in the background. This collection eliminates blocks of data, such as deleted files.The TRIM command enables an operating system to notify the SSD of pages which no longer contain valid data. For a file deletion operation, the operating system will mark the files sectors as free for new data, then send a TRIM command to the SSD. After trimming, the SSD will not preserve any contents of the block when writing new data to a page of flash memory, resulting in less write amplification (fewer writes), higher write throughput (no need for a read-erase-modify sequence), thus increasing drive life.

剣リナックスをとともに武士

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Идеята е, че ако и на Windows са подобни резултатите, то SSD е започнало да деградира по някаква причина. Щом не ти пука, карай си така :thumbright:
Изображение
Потребителски аватар
Inferlin
Почетен член
Почетен член
Регистриран: ср май 07, 2014 17:27

Мнение от Inferlin »

Разликата на сегашните SSD дискове и тези преди само една година (а за две да не говорим) е гигантска. Не случайно всичко в дейта центровете и хостинг фирмите се сменя с висок клас SSD дискове. Въпросните естествено не се определят от решенията на накой политик който не различава компютър от телевизор, а всичко се води от чист прагматизъм - сигурност и икономичност като ток... и... бързина. Недостатък е високата им цена. От крайна потребителска гледна точка е същото положение. Специално лаптоп с механичен диск и стабилност... това е оксиморон. Не се знае колко сменям на година такива със SSD след което спират всички такива проблеми, хем това не ми е практически работата...
За сметка на това, механичните дискове като качество постоянно се движат стабилно... надолу. За съжаление и аз го отнесох с трети повреден диск 1TB – средно по един на година.

Специално за въпросният проблем – само съм чувал за проблемни и странно защо бавни SSD-та, все едно са като проблемни механични дискове с т.нар. бавни сектори. Аз лично бих се опитал да го тествам на друга машина и ако там е така, да го върна или подменя.
Потребителски аватар
Tsurugi
VIP
VIP

Мнение от Tsurugi »

Оффф =; Както и да е, става досадно :evil3: Изображение

剣リナックスをとともに武士

Потребителски аватар
Inferlin
Почетен член
Почетен член

Мнение от Inferlin »

Практиката... от най-голямата хостинг фирма в Европа... която има колокации в доста държави. Само това казвам. :evil4: Иначе и NASA използва 70-годишни самолети в които има съответстващата технология и електроника, но това фактор ли е за да използваме и ние технологията от тогава, защото е по-стабилна... на теория? :) В NASA като абсолютно всяка такава организация май само има антични технологии, теоретици и усвопители... Даже и филмите които правят за новите си бъдещи проекти, са външна продукция. :evil4:
Потребителски аватар
Tsurugi
VIP
VIP

Мнение от Tsurugi »

Какви хостинги, бре човек, там се качват в огромната си част пълни глупости или информация която е малко или много без значение, заменима такава.Аз говоря за неща като държавни архиви и т.н.Никой не ти казва да ползваш перфокарти, а ги използвам в ролята на илюстрационен пример.А, че дисковете ти са като солети, то аз не съм виновен, просто не купуваш това което трябва.

剣リナックスをとともに武士

Потребителски аватар
Nibelung
Философ с чук в ръка
Философ с чук в ръка
Регистриран: пон апр 14, 2008 01:19

Мнение от Nibelung »

Смятам, че е добре настолните машини да са с ХДД, а лаптопите със ССД. Сървърите - и с двете едновременно.
Ний тука сички парле ву франсе

Изображение
Потребителски аватар
Inferlin
Почетен член
Почетен член

Мнение от Inferlin »

А държавните архиви къде са? Нали са сключили договор точно с такива дейта центрове и хостинг фирми. :) От отдавна ги няма старите държавни организации занимаващи се с това.
Изобщо теорията е едно, практиката друго, а приказките на някои корифеи в областта са трето... различно нещо. Големите хостинг фирми (те не са само такива) имат точни статистики (аз лично вярвам само на цифрите) и могат да си правят точно сметката кое е по-надеждно за съответното натоварване, защото за тях това е важно на първо място от гледна точка на рентабилност, поддръжка и т.нт.

Що се отнася за мен... и солетите... от доста години се занимавам с това (примерно мога да напиша при банките как са нещата, но за мен те не са фактор с техните само средно 5 годишни архиви) и... си имам някаква представа за дисковете и кое как да използвам. :) Даже си пазя статистиката, че трябваше да има такава за RAID масивите по-късно като се занимавах с... друго и имах възможност да експериментирам със всякакви (за тогава) производители.
Конкретно в случая става въпрос за мои лични любителски но МНОГО натоварени RAID масиви, които работят в режим четене запис в съотношение повече от 100:1 т.е. точно работа за SSD. Но при мен са механични само заради цената (1TB SSD е число поне за мен) и в момента съм закърпил единият 1TB с нов фирмуер и малко HDD Regenerator магия и от момента, който стане цената рентабилна при този размер (това е само въпрос на време) и моментално си заминават.

Иначе ето други солети (Hitachi HDP725050GLAT80) - производителя е изключение че е и масов модел, но тази серия се оказа статистически добра и затова е в... малката ми колекция и въпросният е на 62420 часа ( Power_On_Hours ~7 години) и практически също е постоянно натоварен денонощно, но по-малко.

Код: Избери всички

Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:
ID# ATTRIBUTE_NAME          FLAG     VALUE WORST THRESH TYPE      UPDATED  WHEN_FAILED RAW_VALUE
  1 Raw_Read_Error_Rate     0x000b   099   099   016    Pre-fail  Always       -       2
  2 Throughput_Performance  0x0005   133   133   054    Pre-fail  Offline      -       139
  3 Spin_Up_Time            0x0007   114   114   024    Pre-fail  Always       -       331 (Average 344)
  4 Start_Stop_Count        0x0012   100   100   000    Old_age   Always       -       296
  5 Reallocated_Sector_Ct   0x0033   100   100   005    Pre-fail  Always       -       4
  7 Seek_Error_Rate         0x000b   100   100   067    Pre-fail  Always       -       0
  8 Seek_Time_Performance   0x0005   129   129   020    Pre-fail  Offline      -       30
  9 Power_On_Hours          0x0012   092   092   000    Old_age   Always       -       62420
 10 Spin_Retry_Count        0x0013   100   100   060    Pre-fail  Always       -       0
 12 Power_Cycle_Count       0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       296
192 Power-Off_Retract_Count 0x0032   098   098   000    Old_age   Always       -       2528
193 Load_Cycle_Count        0x0012   098   098   000    Old_age   Always       -       2528
194 Temperature_Celsius     0x0002   253   253   000    Old_age   Always       -       17 (Min/Max 3/53)
196 Reallocated_Event_Count 0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       4
197 Current_Pending_Sector  0x0022   100   100   000    Old_age   Always       -       1
198 Offline_Uncorrectable   0x0008   100   100   000    Old_age   Offline      -       0
199 UDMA_CRC_Error_Count    0x000a   200   200   000    Old_age   Always       -       4878
[/size]
Имам си и дребни годишни графични статистики за натоварването а и за S.M.A.R.T. статуса като тази:
Изображение

и досега поне винаги съм ги "хващал" на време преди да си отидат дисковете т.е. нямам някакви загуби на данни, освен поради мързел. :) Така че солети или не... но въпросните параметри вече са истинска рядкост особено като навъртяни часове, за сметка на това бавните сектори са все по-често явление (мой познат казва, че причината е гоненето на бърз достъп и трансфер което се прави чрез системите за калибриране, за сметка на грешки), а останалите проблеми не закъсняват много след това. :twisted:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Nibelung написа:Смятам, че е добре настолните машини да са с ХДД, а лаптопите със ССД. Сървърите - и с двете едновременно.
Да скопиш съвременен десктоп с HDD - безценно :thumbright:
Изображение
Потребителски аватар
Tsurugi
VIP
VIP

Мнение от Tsurugi »

Inferlin написа:А държавните архиви къде са?.....
Ти четеш ли изобщо какво пиша или имаш за цел да се подиграваш и да дразниш, това не мога да разбера?!?Освен това, тъй като живо ме интересува генезиса на един твой дразнещ поведенчески стереотип, та по тази причина искам да ти задам и един чисто реторичен по своята същност въпрос на който предварително знам отговора, но все пак ще ти го задам в името на науката и бон тона.Не можеш ли поне един-единствен път да напишеш мнение което да не прилича на откъс, огромен откъс от Б.С.Э., но което мнение все пак да притежава минимална познавателна и смислова стойност!?!Какъв съм аз - корифей, лесничей или просто триглав змей е без значение и не е тема на разговора, но две неща са сигурни, че говориш през куп за грош при това на ангро за неща които са ти доста неясни, мъгляви и чужди, а и биенето в гърдите посредством половинчати намеци, многоточия, витиевати обтекаеми фрази и зариването с графики, статистики, разбивки, таблици и всякаква друга информационна шлака малко ме впечатляват.А този невероятен бисер, че държавните архиви, огромната част от които във всяка една уважаваща себе си държава без значение коя е тя/от САЩ, през Русия, та до Габон, ако щеш/ са с чувствителен конфиденциален характер и носят гриф секретно се дават на външни на системата фактори/дейта центрове, хостинги и тем подобни дивотии/ да ги администрират, управляват и съхраняват е просто черешката на тортата.

剣リナックスをとともに武士

Потребителски аватар
Nibelung
Философ с чук в ръка
Философ с чук в ръка
Регистриран: пон апр 14, 2008 01:19

Мнение от Nibelung »

Mozo написа:
Nibelung написа:Смятам, че е добре настолните машини да са с ХДД, а лаптопите със ССД. Сървърите - и с двете едновременно.
Да скопиш съвременен десктоп с HDD - безценно :thumbright:
Като станат ССД на цената на ХДД с такъв обем, ще ги сложа :twisted:
И кола с ел. мотор ще си взема аналогично :twisted:

П.П. За мен лаптопът вече е машина за редовна употреба, а настолният комп - само файлов сървър.
Последна промяна от Nibelung на ср фев 01, 2017 18:06, променено общо 1 път.
Ний тука сички парле ву франсе

Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

:toothy10: :toothy10: :toothy10:

Ако е само това причината, ок :thumbright:
Изображение