Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс като за новобранец  [РЕШЕНА]

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Win_user
Регистриран
Регистриран: съб окт 01, 2016 02:05

Re: Линукс като за новобранец

Мнение от Win_user »

bvbfan написа:Махането на различни секции - в новата версия. Десен бутон alternatives ти дават различните изгледи, edit applications ти дава да променяш секциите на програмите, а настройките спефичните за текущия облик.
Или не ме разбра, или пак говориш наизуст. Имам предвид секцията Favorites в Applications menu. Вертикалната лента с големите икони в лявата страна на менюто. Можеш да изтриеш всички shortcut-и от там, но не и да премахнеш лентата. Edit applications ти позволява да създаваш подменюта, но не ти дава достъп до Favorites секцията.
bvbfan написа:Десен бутон върху бутона за Приспиване ти дава възможност за добавяне във фаворити.
Зная. Но не ми дава възможност за добавяне като опция на главното меню, а аз искам точно това.
bvbfan написа:"Шибаните" икони се преместват елементарно със задържане отгоре и го местиш, където искаш.
Не, не се местят! При опит за влачене по десктопа както със задържан десен, така и със задържан ляв бутон програмата се стартира, вместо иконата да се премести!
bvbfan написа:Композирането на клавишни комбинации с meta клавиша (win) е позволен само в комбинация, т.е. win+f1, примерно, или трябва ksuperkey, което прави с него да се отваря менюто.
Това и сам успях да го разбера и направя. Само дето трябваше да пиша 4 реда в терминала. Ако бях си поиграл още 5-6 часа, може би дори щях да открия как да го настроя при повторно натискане на клавиша Win да се прибира Start менюто :) Но е показателен самият факт, че за подобни елементарни неща, които всеки Windows потребител прави без никакво усилие, под linux изискват отделено време за четене и настройки.
bvbfan написа:Classic menu няма нищо общо с Виндовс или М$,...
Classic shell (а не Classic menu) е програма за Windows. Без аналог като функционалност сред програмите за Linux.
bvbfan написа:...трябва да почнеш работа в нормална фирма, в която ти дават един лист с това какви програми можеш и какви не можеш да инсталираш, да видиш има ли въпросната програма там :lol:
В нормална (или ненормална) фирма можеш да започваш работа ти. Аз от '94-та година съм "self employed" :)
bvbfan написа:Колкото до вкъщи може да слагаш всякакъв боклук, после да си преинсталираш компа през 2 месеца. Ти не искаш свобода искаш да си наложиш същите ограничения, които имаш във Виндовс и на Линукс, това е невъзможно :booty:
Преинсталирам си машината през 3 години, когато я сменя с по-нов модел. И искам да мога да правя елементарни неща без усилие, както съм свикнал в Windows. А не за всяка дреболия да се налага да чета по форумите как става, дали изобщо е възможно и защо не може да стане по начина, по който го искам.
Прочетено: 54835 пъти
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Хайде прочети ми още веднъж поста, моля те :roll:

С три клика става супер сложното нещо. За по-местещи се икони от тези не мога да се сетя :roll:
Изображение
Win_user
Регистриран

Мнение от Win_user »

Mozo написа:Ето за това говорехме - не можеш да обвиняваш нещо само защото не го разбираш и да го наричаш недоразумение. Причините за това твое неудобство са две - първо не си настроил да ти се отварят елементите с дабъл клик, защото в KDE по подразбиране (колкото и да е глупаво според мен) е с един клик. Първо отиваш в системните настройки->Input Devices->Mouse и там ще видиш опцията за дабъл клик. Другият ти проблем с влаченето е, че си в режим на плазмоид, а не на нормален десктоп, който се предпочита от доста потребители, но е дадена възможност и за нормален десктоп, за такива като мен. Десен бутон на дестопа->Folder Settings->Layout->Folder. Готово, вече си с нормален десктоп точно както при Windows. Работа за под 30 секунди и за двете неща, без писане на команди :thumbright:
Хубаво... Само дето в локалното меню с десен бутон на десктопа липсва опция "Folder Settings"... Няма такава и в различните секции на System settings -> Appearance и System settings -> Workplace. Поиграх си, преди да напиша всичко това, бъди сигурен!
Mozo написа:Като смениш темата :-$
Като сменя темата ми се сменят и всички бутони - за минимизиране, максимизиране, затваряне. Изтеглих си десетина теми (като преди това половин час търсих такава по ключови думи "redmond", "win 98", "windows"... И не намерих нито една, която да прилича на Win 95/98/2000.
Mozo написа:Натисни с десен бутон върху менюто и избери някоя от алтернативите, което се предлагат.
Не ща :) Аз искам Application menu без Favorites. Май в KDE 4-ката имало такова, съдейки по screenshot-ите в мрежата...
Mozo написа:Както и p4p е посочил, само с натискането на един Alt+F2 и вече имаш меню Run.
Да, това го разбрах. Но го искам и в Start менюто.
Mozo написа:Точно в KDE при влачене на файл те пита какво искаш да направиш с него - дали да го копираш, дали да направиш шорткът, а когато е в менюто, при натискане на десен бутон ти излизат опции като пращане в панела, пращане като шорткът на десктопа, добавяне към любими и дори директна ънинсталация. Специално пък KDE е толкова гъвкава, че дай да не ги сравняваме кое какво може, защото ще паднеш с много...
Това май е единственият плюс на KDE. Функция, която се подразбира във всяка версия на Windows, но в останалите графични среди за Linux липсва.
Mozo написа:Елементарно? Защото го има в Windows, затова ли е елементарно? А защо очакваш този бутон да се държи точно както при Windows???
Ами елементарно е, защото на клавиша има символ на Windows. Същия символ го има върху бутона на Start менюто. Все пак, няма отделни клавиатури за Linux потребители, нали? :) Много мозък ли им е трябвало на разработчиците, за да се досетят, че се очаква и под Linux същият бутон да прави същото? Между другото, забелязах с какво огромно нежелание Linux потребителите по форумите назовават този бутон. Измислят всякакви други имена от типа на "meta key", само и само да не напишат омразната думичка :lol:
Mozo написа:И за мен е елемнарно като натисна Ctrl+Alt+BackSpace да ми се рестартира графичната среда, но искам да го направиш същото под Windows. Нещо толкова елементарно :roll: ... И не съм никак съгласен с твърдението, че компютърът не може да бъде използван с Linux. Това, че ти си работил 30 години с нещо и имаш изградени навици, не означава абсолютно нищо. Ако беше работил 30 години на Linux, щеше да пееш абсолютно същата песен, само че с обратен знак. Ти продължаваш, да очакваш, че Linux трябва да е като Windows, за да отговори на личните ти навици, придобити от десетилетията използване на Windows. Не смяташ ли, че няма особена логика :) Просто ти трябва малко търпение и като не знаеш за нещо да питаш. Аз в началото бях абсолютно същата картинка като теб, но сега осъзнавам колко не съм бил прав. Буквално с пяна на уста обяснявах как нищо не ставало и защо не било като на Windows, silly me...

Ето, ако знаеше за десктопа например, щеше да си решиш проблема за под половин минута, ако въобще може да се нарече проблем. А, ако беше използвал KDE поне година, щеше ли въобще да се чудиш? Не, просто знаеш къде е опцията, отиваш, цъкаш и драмата приключва. Не, не Linux е виновен, че ти имаш придобити навици, които ти пречат за нормална работа с друга среда. Не напразно хората винаги са казвали, че потребител, който има опит с Windows ще се научи много по-трудно да работи с друга операционна система, отколкото пълен лаик. Замисли се :)
Има известна доза истина в думите ти, не отричам... Питам се само - колко? Дали причината е само в навиците ми, или просто Windows-а си е значително по-удобен като десктоп система? Ето, снощи бях на гости на приятеля си - сисадмин. Човекът от над 20 години поддържа UNIX- и Linux-сървъри, това му е работата. Ама на работния му компютър се върти 7-ца, а сървърите ги управлява в терминали в текстов режим...
Потребителски аватар
p4p
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед ное 29, 2015 01:35

Мнение от p4p »

Mozo написа:... Както и p4p е посочил, само с натискането на един Alt+F2 и вече имаш меню Run... :)
При неактивни прозорци няма нужда да се натиска Alt+F2. Просто си пишеш командата. :)
Потребителски аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юни 14, 2015 07:02

Мнение от bvbfan »

Win_user написа:Преинсталирам си машината през 3 години, когато я сменя с по-нов модел. И искам да мога да правя елементарни неща без усилие, както съм свикнал в Windows. А не за всяка дреболия да се налага да чета по форумите как става, дали изобщо е възможно и защо не може да стане по начина, по който го искам.
Няма как да ти повярвам, нищо лесно няма, нито функционално.
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows. :)
Потребителски аватар
p4p
Почетен член
Почетен член

Мнение от p4p »

Изображение
Win_user
Регистриран

Мнение от Win_user »

p4p написа:При неактивни прозорци няма нужда да се натиска Alt+F2. Просто си пишеш командата. :)
Това ми хареса :) Наистина става! :thumbright:

ОМГ! Жив да не бях!
Right click -> Desktop settings -> Wallpaper -> Layout и от Desktop се променя на Folder view!
Елементарно, драги ми Уотсън, нали? :) Как не се сетих сам! :banghead:
Последна промяна от Win_user на нед окт 02, 2016 21:30, променено общо 1 път.
Потребителски аватар
p4p
Почетен член
Почетен член

Мнение от p4p »

Изображение
Win_user
Регистриран

Мнение от Win_user »

Това е Application launcher. Аз искам Application menu с подменюта и без Favorites в ляво.
Благодаря за предните уроци! :salute:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Моите стъпки са малко по-различни, защото съм с KDE 4, но са си там нещата и на петицата, с малки изключения :booty: Към момента съветът ми към теб е следният - спри малко, изчакай да ти мине яда и чак тогава продължи. Човек лесно озверява и се самонавива, когато се опитва да свърши сто неща, които са му нови и непонятни. Личен опит :thumbright:

И тоя админ..., хайде, нищо няма да казвам. Пък и нека не бъркаме сървърите при десктопите.
Изображение
Потребителски аватар
p4p
Почетен член
Почетен член

Мнение от p4p »

Изображение
Потребителски аватар
p4p
Почетен член
Почетен член

Мнение от p4p »

Mozo написа:Моите стъпки са малко по-различни, защото съм с KDE 4, но са си там нещата и на петицата, с малки изключения :booty: Към момента съветът ми към теб е следният - спри малко, изчакай да ти мине яда и чак тогава продължи. Човек лесно озверява и се самонавива, когато се опитва да свърши сто неща, които са му нови и непонятни. Личен опит :thumbright:

И тоя админ..., хайде, нищо няма да казвам. Пък и нека не бъркаме сървърите при десктопите.
Един иска да направи от Плазмата Win7, друг KDE4. Голямо шоу. :) :p
Win_user
Регистриран

Мнение от Win_user »

@mozo
Благодаря за съвета :thumbright: Мина ми вече, продължавам да се мъча :)

@p4p
Ей такова Start меню искам, води се Classic:

Изображение

Простичко и елементарно, като за простичък и елементарен Windows user като мене :mrgreen: Но го няма в Add Widgets. Трябва ли да мина на KDE 4, за да мога да го сложа?
Потребителски аватар
p4p
Почетен член
Почетен член

Мнение от p4p »

Каква е разликата с това?

Изображение

Изображение
Win_user
Регистриран

Мнение от Win_user »

Ей в тези големи гадни икони е разликата, които нямат нищо общо с опциите на менюто:

Изображение

Докато тук всяка икона е част от реда и показва какво прави командата или какво има в папката:

Изображение

Не намирам начин да ги махна напълно. Дори и да изтрия иконите, остава празно място. Може би, ако успея да им намаля размера и след това ги изтрия, празното място ще остане съвсем малко. Само че от
System settings -> Icons -> Advanced -> Size не успявам да им променя размера.

Edit:
Да не говорим, че и KDE Menu Edit не работи като хората:

Изображение

Добавям между Settings и Power / Session в главното меню разделител и нова опция About, кликам Save, но те не се появяват в Start менюто...
Последна промяна от Win_user на нед окт 02, 2016 22:42, променено общо 2 пъти.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”