Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Вашият десктоп

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Re: Вашият десктоп

Мнение от Shaker »

wannaBe написа:
пон май 19, 2025 20:49
Иначе по популярност Минт с Канела придобива популярност и според мен е на равно с убунту за хора нови с линукс
@Mozo това и прави. Инсталира Mint с Канелата. Много пъти съм се заяждал с него за това :lol:
wannaBe написа:
пон май 19, 2025 20:49
За мен трябва флагшипа им да мине на КДЕ, но никога няма да се случи, нито им е приоритет десктопа, нито в корп среда стават такива работи лесно.
КДЕ за момента не става за флагшип. Има доста бъгове и някой функционалности изобщо не работят като хората, но има супер настройки, които работят перфектно. Въпреки, че другият флагшип също има егати покъртителните бъгове и пропуски, но там други неща работят перфектно.
Най-добре е да има избор и всеки да си преценява. Бастионът на GNOME - Fedora се огъна и пусна KDE версията заедно с тази на GNOME т.е. хората имат избор. При Ubuntu не е баш така. Те преди над 10 години зарязаха тотално Kubuntu и Xubuntu за сметка на флагшипа им - GNOME. Дори и сайтът на Ubuntu изобщо не споменава съществуването на Kubuntu и Xubuntu, докато преди доста години не беше така.
Прочетено: 319568 пъти
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Shaker написа:
пон май 19, 2025 20:01
Ти остави това, ами като са вкарали недоразумението Snap, то шоуто става пълно. Firefox не работи като хората там, имаше оплаквания към Valve, че инсталиран Steam от Snap не работи добре и те бяха препоръчали да не го инсталират от там. Толкова ли не можаха да използват доказания Flatpak...
С flatpak, към момента, няма обновяване на ядрото без рестарт, както и автоматично инсталиране на "нашите неща". Снап-пакет бих инсталирал само ако е произведен от Убунту, т.е. има доказан произход. Всички "външни" изостават с версиите си (най-малко) от еквивалентните флапаци, но пък нямат проблем с обновяването. Така че там Убунту става.
Селски, Начо Селски.
wannaBe
Начинаещ
Регистриран: пон фев 24, 2025 11:34

Мнение от wannaBe »

Shaker написа:
пон май 19, 2025 21:59
Дори и сайтът на Ubuntu изобщо не споменава съществуването на Kubuntu и Xubuntu, докато преди доста години не беше така.

Изредили са всички официални ''вкусове", тоест кажи речи всички десктоп среди, на Убунту на сайта ама да не е много на предно място

https://ubuntu.com/desktop/flavors
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Kubuntu е горе-долу добре, все пак е KDE, но все пак носи и кофти наследството на apt. Обаче онова нещо Unity е пълна катастрофа. По-бездарна среда едва ли съществува, а в същото време е най-известното и всеки първо него пробва :tard: :tard: :tard:
Изображение
wannaBe
Начинаещ

Мнение от wannaBe »

под Unity да разбираме канонската имплементация на Гном ли, защото си го има и като десктоп вариянт
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Да, същото недоразумение :lol: :lol: :lol:
Изображение
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

wannaBe написа:
вт май 20, 2025 10:56
Shaker написа:
пон май 19, 2025 21:59
Дори и сайтът на Ubuntu изобщо не споменава съществуването на Kubuntu и Xubuntu, докато преди доста години не беше така.
Изредили са всички официални ''вкусове", тоест кажи речи всички десктоп среди, на Убунту на сайта ама да не е много на предно място

https://ubuntu.com/desktop/flavors
Да, моя грешка. Поправям се. Все пак ги има в официалния сайт, дори забутани някъде :)
Mozo написа:
вт май 20, 2025 11:37
Обаче онова нещо Unity е пълна катастрофа. По-бездарна среда едва ли съществува, а в същото време е най-известното и всеки първо него пробва :tard: :tard: :tard:
Unity беше много по-добре от сегашното GNOME. Плюс това приложенията бяха на GNOME преди да бъдат съсипани. Тази среда имаше страшно добри функции за времето си и с кеф си използвах Ubuntu докато не решиха да минат изцяло на GNOME и да изоставят Unity...
То и в KDE 4 имаше много добри иновации, където никъде другаде ги нямаше, ама се оакаха в KDE 5+ като ги премахнаха. Поне след това компенсираха с други неща.
wannaBe
Начинаещ

Мнение от wannaBe »

Още си го има
https://ubuntuunity.org/

Аз съм бил прав под масата когато е бил модерен та никога не съм го ползвал и май в момента е на изкуствено дишане
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Не се разработва от каноничните вече. Има го като десктоп среда не само за Убунту. Него мога да изтърпя, Гном - не. Всичките ми опити с Гном приключват трагично след до 30 минути и обикновено скачам на LXDE веднага след това, и се заричам вътрешно никога повече да не правя такава грешка. След време забравям...
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

GNOME, ако е зле, то юнитито на Каноникъл е еманация на злето.
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Снимка на лаптопа. Вече е готов за употреба (с Минт 21.3 е) и в момента му качвам музиката и един сериал по локалната мрежа.

Изображение
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Десктопът ти е уникално красив, че ми идва да ти сваля картинката и да си я сложа на тапет. Чак ме е яд, че не мога да го направя толкова красив и приятен за окото :oops:
Само иконите си ги смени на твоите, че тези, които си ги сложил в момента, не са хубави. Онези на компютъра ти са уникално красиви, че чак дизайниерите биха завидяли.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Мнение от Fernando Sucre »

Валсо написа:
вт май 20, 2025 20:37
Снимка на лаптопа. Вече е готов за употреба (с Минт 21.3 е) и в момента му качвам музиката и един сериал по локалната мрежа.
.....
Супер! :усмивка1:
Интересно, че има и дата на инсталация. :mrgreen:
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Fernando Sucre написа:
вт май 20, 2025 21:42
Интересно, че има и дата на инсталация. :mrgreen:
Защото искам да видя колко време ще издържи без да се счупи на тоталка. Вече съм му инсталирал всичко, което ми трябва, а то не е много: audacious, smplayer w/ mpv, nomacs, pcmanfm & firefox.

А ако не знаеш как се изкарва датата на инсталация:

Код: Избери всички

$ date -d "$( stat -c '%w' / )" +'%d.%m.%Y'
Тази команда можеш да си я добавиш като script.sh след неофеч, примерно:

Изображение

И вече като знаеш кога ти е инсталирана системата, просто добавяш ред в конки:

Код: Избери всички

${font Open Sans:style=Bold:pixelsize=18}${alignc}${color9}Install date: 28.07.23 г.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа:
вт май 20, 2025 20:37
(с Минт 21.3 е)
Слагай 22.1 :съгласен:
Shaker написа:
вт май 20, 2025 21:14
Десктопът ти е уникално красив, че ми идва да ти сваля картинката и да си я сложа на тапет. Чак ме е яд, че не мога да го направя толкова красив и приятен за окото :oops:
Само иконите си ги смени на твоите, че тези, които си ги сложил в момента, не са хубави. Онези на компютъра ти са уникално красиви, че чак дизайниерите биха завидяли.
:широка усмивка: :широка усмивка: :широка усмивка: :широка усмивка: :широка усмивка:
Изображение
Нова тема Отговори

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”