Някои игри, като например "Everspace 2" и "Forza 4 & 5" може в някои случаи да тръгнат, но клипчета и кът сцени в играта да са само черен екран с или без звук. В други случаи пък изобщо не искат да тръгват. И аз открих защо е така и в двата случая: проблемът е в липсващ или непълен Windows Media Feature Pack. Обаче тук идва друг проблем: виното не поддържа формàта MSU, който се използва за инсталиране на този Feature Pack.
В askubuntu са дали много лесно решение: https://askubuntu.com/questions/651099/ ... ame#731192 , което, ако ви се занимава, ровите из нета, сваляте файловете и правите нещата, както са описани.
Аз мога да ви спестя цялата тази занимавка чрез този архив и с текстов файл вътре в архива с 3 лесни и кратки стъпки с обяснение какво и как. Качил съм го на две места - едното е в Яндекс, а ако нямате достъп до Яндекс, има и mediafire.
П.С.1. Протоните на Стийм го имат това нещо и нещата там са направени по същия начин. Затова Форците и Everspace 2 в Стийм тръгват с видеота, докато кракнатите при вас може и да НЕ тръгнат, ако не сте направили тази регистрация на WMFP.
П.С.2. Във виното се съдържат въпросните WMFP файлове, но ги няма в регистъра, както и не са регистрирани чрез командите в текстовия файл. Именно затова споменатите 3 игри, а и други, които не са споменати тук, може да ви тръгнат без видеосцени или пък сцените да са просто черен екран с или без звук.
Офтопик: