Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Linux Mint 22.1 - няколко съвета
Re: Linux Mint 22.1 - няколко съвета
Според мен не е добра идея. При нея проблема е скоростта на нета, бавно се свалят пакетите и (вероятно) има настройка на изчакване, и не се свалят всички пакети (особено големите пакети - ядра, фирмуер..., които са си приоритетни пакети и не зависят от настройки, т.е. настройката за тях е "винаги").
Прочетено: 1721 пъти
Селски, Начо Селски.
интересно е как на фокал пакета *гном-софтуер* се фейзва от близо 900 дни и винаги преди да стигне 100% намират грешка и почват от началобат-начо написа: ↑чет апр 03, 2025 18:52Ако някой обновява от терминал и не всичко му се обнови, обяснението е - https://documentation.ubuntu.com/server ... index.html
А за нетърпеливитеТака от терминал ще се обновява всичко, не и през мениджъра за обновяванията, ако е *бунту. В Ментата май ще се обнови всичкото което може и през мениджъра.Код: Избери всички
sudo sh -c "echo 'APT::Get::Always-Include-Phased-Updates true;' > /etc/apt/apt.conf.d/99-Phased-Updates" && \ apt update && apt full-upgrade
https://ubuntu-archive-team.ubuntu.com/ ... dates.html

Не знам и нямам наблюдения, не го ползвам. Gnome-software е едно от нещата които разкарвам задължително ако го има.
Селски, Начо Селски.
А дали не е добрe, като идея, да се "гръмне"
и забравяме за проблеми с кодировката, докато не се промени пътят или ако е зададено по друг начин (някъде към gtk-5 е възможно да се преговори дали е така пак и, евентуално, ако има промени - да се промени).
Код: Избери всички
sudo -i
cd /usr/share/glib-2.0/schemas/
echo "[org.x.editor.preferences.encodings]
auto-detected = ['UTF-8', 'WINDOWS-1251', 'KOI8-R', 'CP866', 'CURRENT', 'ISO-8859-15', 'UTF-16']" > org.x.editor.gschema.override
glib-compile-schemas .
exit
Селски, Начо Селски.
Не знам защо реших да пробвам но с aptitude upgrade инсталира и тези който са сложени за рhasingбат-начо написа: ↑чет апр 03, 2025 18:52Ако някой обновява от терминал и не всичко му се обнови, обяснението е - https://documentation.ubuntu.com/server ... index.html
А за нетърпеливитеТака от терминал ще се обновява всичко, не и през мениджъра за обновяванията, ако е *бунту. В Ментата май ще се обнови всичкото което може и през мениджъра.Код: Избери всички
sudo sh -c "echo 'APT::Get::Always-Include-Phased-Updates true;' > /etc/apt/apt.conf.d/99-Phased-Updates" && \ apt update && apt full-upgrade
Aptitude не е ли просто фронтенд на apt?

То и това им е идеята на phased updates - преди да е доставено навсякъде, ако се открие проблем, да се върне.
Това е добра идея. Аз инсталирам всички обновявания. Но пък няма какво да ми се счупи от засега задържаното, нямам го като хардуер (което, излиза, е предимство понякога).
Не ми е ясно едно - как определят и кои са "хъбрите" дето ще го играят морски свинчета. И като как се определя, че обновяването е "вярно". Ти даде пример с gnome-software. И кво - той не се обновява ли... Малко маркетинг ми се вижда. ОК, засега го приемаме за чиста монета.
Селски, Начо Селски.
Както всичко останало, на базата на отличителни белези. Първо, хардуерните ID-та са уникални в базата им и специфични пакети, като драйвъри, се задържат за специфичен хардуер. Колкото по-нов, толкова по-кратко се задържат, защото имат подобреия за него, а не за стар такъв. Също има значение дали потребителите са Убунту Pro и дали са с Livepatch - тези ги получаваме последни. Не е гаранция за 100% успеваемост, но работната ми машина е правела проблем веднъж за близо 5 години. 20.04 > 21.10 > 22.04.х и то основно ремоут с едно оправяне през ssh.
https://documentation.ubuntu.com/server ... index.html
Казват, че не са винаги едни и същи групи, но това е политкоректност. Винаги са групи от потребители, които пускат често ъпдейти, не ги задържат, и нямат дълги периоди от uptime (телеметрия, Каноникъл, МС, чудо!). Разбирай, ако обновяваш кърнел и не рестартираш, а го държиш в лайвпатч по над седмица, никога няма да попаднеш в групите на получаващите ъпдейти първи. Проверено през годините.
https://documentation.ubuntu.com/server ... index.html
Казват, че не са винаги едни и същи групи, но това е политкоректност. Винаги са групи от потребители, които пускат често ъпдейти, не ги задържат, и нямат дълги периоди от uptime (телеметрия, Каноникъл, МС, чудо!). Разбирай, ако обновяваш кърнел и не рестартираш, а го държиш в лайвпатч по над седмица, никога няма да попаднеш в групите на получаващите ъпдейти първи. Проверено през годините.
Само не знам междинката 21.10 какво търси.
Селски, Начо Селски.
Исках нарочно да го счупя с тоя ъпгрейд, ама яко куче, не се дава. Даже го ползвах така доста време, заради работата на специфичен софтуер, който при 22.04 се счупи заради новата Дебианска имплементация на дисплей сървъра и OpenGL растеризирането.
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
- 7 Отговори
- 361 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пет ное 15, 2024 13:19
-
-
Безжична мрежа с Linux Mint
от Ghostface147 » чет окт 10, 2024 16:46 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 58 Отговори
- 2936 Преглеждания
-
Последно мнение от бат-начо
пон дек 02, 2024 21:19
-
-
-
Linux Mint и работа с HDMI кабел
от Ghostface147 » нед ное 03, 2024 08:57 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 11 Отговори
- 344 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
чет ное 07, 2024 23:22
-
-
- 8 Отговори
- 232 Преглеждания
-
Последно мнение от Montoya
нед мар 09, 2025 10:29
-