Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Linux Mint 22.1 - няколко съвета

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Re: Linux Mint 22.1 - няколко съвета

Мнение от бат-начо »

Според мен не е добра идея. При нея проблема е скоростта на нета, бавно се свалят пакетите и (вероятно) има настройка на изчакване, и не се свалят всички пакети (особено големите пакети - ядра, фирмуер..., които са си приоритетни пакети и не зависят от настройки, т.е. настройката за тях е "винаги").
Прочетено: 1721 пъти
Селски, Начо Селски.
wannaBe
Регистриран
Регистриран: пон фев 24, 2025 11:34

Мнение от wannaBe »

бат-начо написа:
чет апр 03, 2025 18:52
Ако някой обновява от терминал и не всичко му се обнови, обяснението е - https://documentation.ubuntu.com/server ... index.html
А за нетърпеливите

Код: Избери всички

sudo sh -c "echo 'APT::Get::Always-Include-Phased-Updates true;' > /etc/apt/apt.conf.d/99-Phased-Updates" && \
apt update && apt full-upgrade
Така от терминал ще се обновява всичко, не и през мениджъра за обновяванията, ако е *бунту. В Ментата май ще се обнови всичкото което може и през мениджъра.
интересно е как на фокал пакета *гном-софтуер* се фейзва от близо 900 дни и винаги преди да стигне 100% намират грешка и почват от начало
https://ubuntu-archive-team.ubuntu.com/ ... dates.html
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Не знам и нямам наблюдения, не го ползвам. Gnome-software е едно от нещата които разкарвам задължително ако го има.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

А дали не е добрe, като идея, да се "гръмне"

cd /usr/share/glib-2.0/schemas/

echo "[org.x.editor.preferences.encodings]
auto-detected = ['UTF-8', 'WINDOWS-1251', 'KOI8-R', 'CP866', 'CURRENT', 'ISO-8859-15', 'UTF-16']" > org.x.editor.gschema.override

glib-compile-schemas .
и забравяме за проблеми с кодировката, докато не се промени пътят или ако е зададено по друг начин (някъде към gtk-5 е възможно да се преговори дали е така пак и, евентуално, ако има промени - да се промени).
Селски, Начо Селски.
wannaBe
Регистриран

Мнение от wannaBe »

бат-начо написа:
чет апр 03, 2025 18:52
Ако някой обновява от терминал и не всичко му се обнови, обяснението е - https://documentation.ubuntu.com/server ... index.html
А за нетърпеливите

sudo sh -c "echo 'APT::Get::Always-Include-Phased-Updates true;' > /etc/apt/apt.conf.d/99-Phased-Updates" && \
apt update && apt full-upgrade
Така от терминал ще се обновява всичко, не и през мениджъра за обновяванията, ако е *бунту. В Ментата май ще се обнови всичкото което може и през мениджъра.
Не знам защо реших да пробвам но с aptitude upgrade инсталира и тези който са сложени за рhasing
Aptitude не е ли просто фронтенд на apt? :-k
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от beggginer »

То и това им е идеята на phased updates - преди да е доставено навсякъде, ако се открие проблем, да се върне.
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
wannaBe
Регистриран

Мнение от wannaBe »

beggginer написа:
ср апр 30, 2025 12:05
То и това им е идеята на phased updates - преди да е доставено навсякъде, ако се открие проблем, да се върне.
ясно, ама защо aptitude го игнорира е интересно при положение че е фронт енд за апт
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

wannaBe написа:
ср апр 30, 2025 11:22
Aptitude не е ли просто фронтенд на apt? :-k
Не, aptitude е далеч по advanced.
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

wannaBe написа:
ср апр 30, 2025 11:22
Не знам защо реших да пробвам но с aptitude upgrade инсталира и тези който са сложени за рhasing
Това е добра идея. Аз инсталирам всички обновявания. Но пък няма какво да ми се счупи от засега задържаното, нямам го като хардуер (което, излиза, е предимство понякога).

Не ми е ясно едно - как определят и кои са "хъбрите" дето ще го играят морски свинчета. И като как се определя, че обновяването е "вярно". Ти даде пример с gnome-software. И кво - той не се обновява ли... Малко маркетинг ми се вижда. ОК, засега го приемаме за чиста монета.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор

Мнение от beggginer »

Както всичко останало, на базата на отличителни белези. Първо, хардуерните ID-та са уникални в базата им и специфични пакети, като драйвъри, се задържат за специфичен хардуер. Колкото по-нов, толкова по-кратко се задържат, защото имат подобреия за него, а не за стар такъв. Също има значение дали потребителите са Убунту Pro и дали са с Livepatch - тези ги получаваме последни. Не е гаранция за 100% успеваемост, но работната ми машина е правела проблем веднъж за близо 5 години. 20.04 > 21.10 > 22.04.х и то основно ремоут с едно оправяне през ssh.

https://documentation.ubuntu.com/server ... index.html

Казват, че не са винаги едни и същи групи, но това е политкоректност. Винаги са групи от потребители, които пускат често ъпдейти, не ги задържат, и нямат дълги периоди от uptime (телеметрия, Каноникъл, МС, чудо!). Разбирай, ако обновяваш кърнел и не рестартираш, а го държиш в лайвпатч по над седмица, никога няма да попаднеш в групите на получаващите ъпдейти първи. Проверено през годините.
Изображение
Валсо написа:
Знам какво правя.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Само не знам междинката 21.10 какво търси.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор

Мнение от beggginer »

бат-начо написа:
чет май 01, 2025 08:39
Само не знам междинката 21.10 какво търси.
Исках нарочно да го счупя с тоя ъпгрейд, ама яко куче, не се дава. Даже го ползвах така доста време, заради работата на специфичен софтуер, който при 22.04 се счупи заради новата Дебианска имплементация на дисплей сървъра и OpenGL растеризирането.
Изображение
Валсо написа:
Знам какво правя.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”