Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: Линукс лафче

Мнение от Mozo »

Валсо написа:
вт апр 15, 2025 16:53
И микрофонът изкара невероятен звук, че даже има и нещо, което никоя вградена карта няма под линукс (в Бозата има, в линукс - не): Microphone Boost.
Ако някой ти слуша дивотиите, ще реши, че никога няма да пробва Linux...

В Cinnamon има от няколко години бууст над 100%. Ако не вярваш - снимам на четири устройства, три, от които лаптопи, тоест са с вградена саунд карта, да видя тогава каква глупост ще изтърсиш.

В PulseAudio Volume Control пък има от незапомнени времена, независимо от дистрибуцията и средата:

Изображение

За KDE да ти казвам ли, че също го има от незапомнени времена?

Изображение
Изображение

Винаги са ме чували идеално и още навремето, когато ползвах и Windows, всички отсреща казваха, че ме чуват по-добре под Linux.

И вземи инсталирай Pipewire, че да ти се решат всички проблеми. Ако не знаеш как - питай. Пробвай някое готово дистро с Pipewire и току-виж всичко тръгнало.
Прочетено: 531470 пъти
Изображение
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Мнение от Fernando Sucre »

Mozo написа:
вт апр 15, 2025 11:54
Е, то почти за никой монитор нямаше автодетекция, а си трябваше драйвър, за да си види режимите и модела на монитора, а вероятно и инжектиране на EDID. Сега не знам някой да инсталира драйвър за монитор вече :mrgreen:
Драйвър имаше, ама не можах да го подчиня. Може би, ако сега пробвах с 10+ години опит с тъпотии, можех и да го подкарам. Добре, че беше защитата на монитора. :lol:

Еми да, защото е мислено и направено добре. :усмивка1:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Fernando Sucre написа:
вт апр 15, 2025 19:23
Еми да, защото е мислено и направено добре. :усмивка1:
Точно :съгласен:

Иначе моят монитор си идваше с официален драйвър и ставаше лесно, само му посочваш .inf файла за съответния модел и всичко заспиваше :)
Изображение
Потребителски аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юни 14, 2015 07:02

Мнение от bvbfan »

Fernando Sucre написа:
пон апр 14, 2025 12:38
Mozo написа:
пон апр 14, 2025 12:24
Напротив, много по-лесно е в момента. Преди за елементарно превключване на клавиатурната подредба се четеше два дни и се правеха ебаси магиите. Да си припомним как експортвахме EDID и правехме какви ли не шаманизми, за да минем от 60Hz на CRT мониторите към 100? Мога да изреждам доста. Всичко беше МНОГО по-сложно, сега си става автоматично или с два клика.
Е, да ама това е било доста преди 10 години. На онзи хардуер автодетекцията още не беше навлязла. Даже и под другите ОС имаше куп проблеми с конфигурацията.
Поне над 17, още 2008 като минавах на Линукс, fgrlx се компалваше при буут на ядрото, смяната на клавиатура си беше същата, а CRT монитор нямах от поне 5г.
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows. :)
wannaBe
Регистриран
Регистриран: пон фев 24, 2025 11:34

Мнение от wannaBe »

Mozo написа:
вт апр 15, 2025 19:20

Заради него ме е страх да ползвам арч :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Има бууст, ама не е същото като с драйвър за съответната карта от кърнела. Като го пусна този бууст, почва да съска и пращи, мен ме чуват все едно говоря в банята и тези, с които говоря само мрънкат, че ги дразни. А с драйвъра за C-Media няма съскане, казват, че ме чуват все едно съм в стаята при тях.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

bvbfan написа:
вт апр 15, 2025 19:37
Fernando Sucre написа:
пон апр 14, 2025 12:38
Mozo написа:
пон апр 14, 2025 12:24
Напротив, много по-лесно е в момента. Преди за елементарно превключване на клавиатурната подредба се четеше два дни и се правеха ебаси магиите. Да си припомним как експортвахме EDID и правехме какви ли не шаманизми, за да минем от 60Hz на CRT мониторите към 100? Мога да изреждам доста. Всичко беше МНОГО по-сложно, сега си става автоматично или с два клика.
Е, да ама това е било доста преди 10 години. На онзи хардуер автодетекцията още не беше навлязла. Даже и под другите ОС имаше куп проблеми с конфигурацията.
Поне над 17, още 2008 като минавах на Линукс, fgrlx се компалваше при буут на ядрото, смяната на клавиатура си беше същата, а CRT монитор нямах от поне 5г.
Е, аз съм от 2005-а :mrgreen:
wannaBe написа:
вт апр 15, 2025 21:00
Mozo написа:
вт апр 15, 2025 19:20

Заради него ме е страх да ползвам арч :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Arch за мен е най-доброто дистро, всеки трябва да го пробва за 2-3 месеца. На Валсо глупостите не ги слушай :mrgreen:
Валсо написа:
вт апр 15, 2025 23:58
Има бууст, ама не е същото като с драйвър за съответната карта от кърнела. Като го пусна този бууст, почва да съска и пращи, мен ме чуват все едно говоря в банята и тези, с които говоря само мрънкат, че ги дразни. А с драйвъра за C-Media няма съскане, казват, че ме чуват все едно съм в стаята при тях.
Не знам, независимо от хардуера винаги са ме чували повече от идеално. Дори и с външно аудио бях по едно време, но и в работата всичко е на лаптопи, хората работят, правят срещи ежедневно, никой няма никакви проблеми. Или си карък, или не знам...
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Явно съм карък, щом от всичките риълтеци попаднах точно на двете съответно с най-скапан драйвър и такава без драйвър (дженерик драйвър, който е едно нищо). :lol:
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Mozo написа:
ср апр 16, 2025 00:48
.....
Не знам, независимо от хардуера винаги са ме чували повече от идеално. Дори и с външно аудио бях по едно време, но и в работата всичко е на лаптопи, хората работят, правят срещи ежедневно, никой няма никакви проблеми. Или си карък, или не знам...
Подценяваш влиянието на хардуера. Има някои неща, които от електрониката на картата могат да се направят по-добре, отколкото през софтуера. Другото, имаш по-скъп и качествен сетъп. А Валсо редовно прави странни конфигурации, които не е изтествал, не чете и не пробва задълбочено, когато се натъкне на препятствия. Не че го обвинявам особено, обаче няма как да си представим, какво точно става на неговия компютър. Пък и редовно забравя да ни каже разни подробности. :lol:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Подчертах, че и в работата никой няма проблеми, а там всичкото е на лаптопи. Отделно съм инсталирал на минимум 300 човека и също никъде не е имало проблеми, не опира само до моя хардуер :)
Изображение
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Mozo написа:
ср апр 16, 2025 14:33
Подчертах, че и в работата никой няма проблеми, а там всичкото е на лаптопи. Отделно съм инсталирал на минимум 300 човека и същоникъде не е имало проблеми, не опира само до моя хардуер :)
Знам, аз също не съм имал проблеми със саунд хардуер под Linux. Никъде не съм инсталирал драйвъри. Даже и на стария ми саунбластер не съм имал проблеми (който е ревърс инжинернат и работят само 1/5 от функциите).

Въпросът е, че щом подхваща шум, може да става нещо с микрофона му и т.н. Може да е с кабела, може да е със захранването. Ако не се разтърси, просто няма как да го отгадаем. И съвсем възможно е да са добавили някаква корекция на ниво хардуер в онази елементарна карта.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

The same thing happened to me. My motherboard broke and my daughter gave me an exo smart e19 notebook that comes with windows 7, 4 gb ram and 64 storage. With windows it was slow as a turtle, and had only 19 gb left for data. With Linux Mint 22.1 she has almost 40 gb left and it's super fast.
Не, беее, Windows е много готино :booty:
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

:toothy10: Щом един таксиметраджия ми каза, че Линукс става вече (инсталирали му го в Италия) и нема оплаквания .....
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Еее, браво :hello1: :hello1: :hello1:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Fernando Sucre написа:
ср апр 16, 2025 15:34
Знам, аз също не съм имал проблеми със саунд хардуер под Linux. Никъде не съм инсталирал драйвъри. Даже и на стария ми саунбластер не съм имал проблеми (който е ревърс инжинернат и работят само 1/5 от функциите).
Повечето линукс разработчиците (не всички, разбира се, но повечето) са със стари бангии на по 10+ години и затова за стар хардуер има повече и по-читави драйвъри, отколкото за нов. И именно затова C-Media-та работи прекрасно, докато 2-годишното дъно с ALC897 - за него един голям среден с дженерик драйвър. :lol: За съжаление, както казах и преди, Cmedia не поддържа звук от два източника едновременно и затова ако слушаш музика и пуснеш игра, играта е без звук. #-o Ако не беше тази простотия, CMedia-та щеше да е златна.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”