Montoya написа: ↑ср сеп 25, 2024 20:03
.....
Аз си ги свалих от облаците на телефона, че ми беше по лесно, тези от последните 4 години, които са около стотина гигбайта, но имам още свободно място, около 70 гигабайта. Целта е понеже вече ги има тия телефони, не мъкна лаптопа с мен постоянно, а пък като се събираме родата да си приказваме, неминуемо стигаме до изваждане на хартиените албуми телефоните да разглеждаме снимки за нещо за което сме се сетили. В гугъл фотос имам снимки от 20+ години, а там съм сканирал едно време още всичките хартиени снимки. В общи линии към момента на лаптопа са 70 и малко хиляди снимки към 200 гб място, имам място за почти всичите в телефона
.....
В общи линии, аз бих направил така:
Една директория с всички снимки на компютъра, подредена като албуми със поддиректории. Да кажем, че се казва „Main“.
Втора с избрани, която съдържа избрани копия на тази от всички, да кажем именувана „Selected“.
И сега, когато синхронизираш с телефона, да кажем прехвърляш снимките от последния месец, правиш им албуми и копираш в Main. После копираш в Selected. После синхронизираш обратно Selected, към Selected в телефона. А Main синхронизираш със същата папка на външен диск, да кажем, веднъж на няколко месеца.
Иначе, не виждам как ще ги управляваш тези обеми, дългосрочно.
Не е нужно да подреждаш веднага Main на компютъра, може просто да направиш поддиректория „Old“ или „Unsorted“ и да сложиш вътре всички, които имаш досега.
Montoya написа: ↑ср сеп 25, 2024 20:03
.....
Инсталирах си
digikam като остане малко свободно време ще я разгледам, на първо четене ми изглежда добре като опции които предлага. Ако ми хареса ще си купя и някое
външно ССД и ще им направя копие и там.
Аз от години се замислям
за някой NAS или просто да си пусна един сървър у
доба и да е всичко на него, обаче хем нямам място къде да го държа, хем нямам време да се занимавам с настройване или директно казано, преди 8 години като смених работата изпуснах края на компютърната наука и вече го ползвам само за интернет.
.....
Разгледай, но аз бих внимавал с тези програми. Много от тях не могат да работят с стотици хиляди или милиони файлове. Ако омажат нещо, трудно ще забележиш, преди да е станала значителна катастрофа.
Освен това разни нишеви програми или услуги, като облаците, разни комерсиалки, изобщо не е ясно докога ще ги има! Така че поразсъждавай, преди да се „жениш“ за тях.
За SSD-тата може би е лоша идея, не могат да съхраняват информация дълго време изключени. Сега са решили да ги задължат, това време да е поне 4 или 6 месеца, но по принцип не е ясно колко. Устойчиви са само магнитните дискове и оптичните дискове, като дори и тях трябва да ги презаписваш на 5 - 10 години.
За NAS е изключително лоша идея да имаш всичко на „едно място“. Даже не виждам как ти решават главния проблем, да имаш поне двойно копие, което да стои на устройства, които са принципно изключени. По-скоро NAS е добре за някакви офиси, където могат да съхраняват нещата за последната година - две, да ги подреждат и после да ги архивират някъде другаде.