Първото питане е за моя комп: Мозо беше казвал, че неговата инсталация е конвертирана от MBR към EFI. Та, как се конвертира без преинсталация? Аз намерих някакво упътване, но не ми се получават нещата. Изключих CSM след "конвертирането", но след рестарта компютърът изобщо не открива диска/дяла с арч.
Второто питане е за един познат, който като мен е със стара конфигурация и на когото преди време му инсталирах мента. Сега сам си е инсталирал И Боза като втора ОС. Оправих му MBR-а да стартира ментата, но иска да може да си буутва ЕФИ Бозата през GRUB. Аз отпреди време бях намерил един код за добавяне в grub.cfg:
Кодът е това:
Код: Избери всички
if [ "${grub_platform}" == "pc" ]; then
menuentry "Windows 10 EFI" {
insmod part_gpt
insmod ntfs
insmod ntldr
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd1,msdos1 --hint-efi=hd1,gpt2 --hint-baremetal=ahci1,gpt2 E2662F82662F5697
ntldr /bootmgr.efi
}
fi
Проблемът е, че като изберем "Windows 10 EFI" (това е просто име на ентрито) в grub, изписва, че няма файл /bootmgr нито пък /bootmgr.efi след като го намерих в C:\Windows\Boot и го промених да е с разширение .efi.
Като гледам в "lsblk -f", дискът, на който е инсталирана Бозата е това:
Код: Избери всички
sdb
├─sdb1 vfat FAT32 D416-CE57
├─sdb2
├─sdb3 ntfs Win_C E2662F82662F5697
├─sdb4 ntfs A0923F24923EFDFA
└─sdb5 ntfs Win_D F2522ABF522A8905
Ако не е вярно, кажете какво да пиша в grub.cfg, за да му тръгва ЕФИ Бозата от MBR GRUB, защото ми свършиха идеите.