Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Вашият десктоп
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Re: Вашият десктоп
Стотинките плащат хоста и разходите около всичкото това нещо 
Прочетено: 316848 пъти

- Валсо
- Дарител
- Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
- Контакти:
Това ми беше първият бекграунд, когато за първи път инсталирах линукс (Ментата).

- Валсо
- Дарител
- Контакти:
The middle one? :D
- ROKO__
- Ентусиаст
- Регистриран: вт юни 14, 2011 18:20

Едно и също горе долу от години ама с леки промени.
MSI MPG X570 Gaming Plus, Ryzen 9 5950x+NH-D15 Chromax, 64GB DDR4 Corsair Vengeance LPX, MSI RX6750XT Gaming X Trio, Samsung QVO 860 1TB SSD, Samsung 970 Evo Plus 1TB NVME, Western Digital Red 1TB, Seasonic PX-750 Platinum
ОС: Gentoo
ОС: Gentoo
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
Ми, смятах да си правя експерименти, но го разкарах. Връщам GRUB на Arch, буутвам и всичко точно. Рестартирам и пак е GRUB на Zorin
Съответно буутват само Ubuntu-базираните, а ентрито на Arch не бачка. И така три пъти. Разкарах го, ама сега ме е страх да рестартирам, че ми писнА да чруутвам за днес

- Валсо
- Дарител
- Контакти:
В живата мента по едно време имаше една програма Boot Repair (може още да я има), която изчиства MBR на диска от всичко, което е писало там, където не му е работа и след това гръб-ът на арч би трябвало да ти се появи.Mozo написа: ↑нед сеп 03, 2023 23:58Ми, смятах да си правя експерименти, но го разкарах. Връщам GRUB на Arch, буутвам и всичко точно. Рестартирам и пак е GRUB на ZorinСъответно буутват само Ubuntu-базираните, а ентрито на Arch не бачка. И така три пъти. Разкарах го, ама сега ме е страх да рестартирам, че ми писнА да чруутвам за днес
![]()
![]()
![]()
А другият вариант, по-хамалският с варията: преинсталираш арч, за да пренапише данните в MBR и после си връщаш бекъпа, за да не си играеш с всички настройки наново.
Манджата прави нещо подобно с MBR - пише по него и после каквото и да инсталираш, то не ще да тръгне, защото MBR е счупен вече и изкарва GRUB Rescue, а преинсталиране на гръб през жива мента не оправя нещата. И затова Манджата отдавна ми е в черния списък на дистрибуции.
От личен опит споделям, че Boot Repair на Ментата нищо не може да оправи на омазан GRUB на Арч. Оправя се с диск на Арч и chroot 
Айде от мен една Plasma 6, която е на виртуална машина, а дистрибуцията е KDE Neon Unstable.

Айде от мен една Plasma 6, която е на виртуална машина, а дистрибуцията е KDE Neon Unstable.

- Mozo
- Skynet Cyber Unit
Много ли е бъгава

Ако си на MBR няма ядове и от ментата да инсталираш GRUB (не Boot Repar, това е страшна смешка), ама за uEFI си трябва Arch или нещо Arch-базирано, да

- Валсо
- Дарител
- Контакти:
Е ако буутваш от ЕФИ, нищо няма да оправи, да. Но на мен винаги ми е вършело работа това Boot Repair от живата мента, когато някое дистро (особено Манджата) ми счупи МБР. Няколко пъти пробвах Манджата да видя докъде са я добутали и няколко пъти ми прецаква MBR. Boot Repair винаги оправяше нещата.
Поразцъках отгоре-отгоре Plasma 6. Имах очаквания, че нещата са много зле, но за моя голяма изненада, не излязох прав. Има още много работа по нея. Не са портнали към Qt6 доста неща. Откъм по-фрапантни неща видях следното:
- Не работи настройката за управление на резолюцията на екрана.
- Темите и уиджетите на Plasma 5 не са съвместими с Plasma 6 и не работят. Единствено Breeze работи за момента.
- Регионалните настройки не работят.
- Настройките на Firewall също.
- Като си смениш снимката на екрана и излезеш от настройките, то той ти става черен. Това става при някои снимки, не всички.
Има доста други бъгове, които видях ги видях само в Plasma 6, но ще ги изчистят. Графичната среда не е тотал щета, става за тестове и докладване на бъгове. Вкарали са доста нови неща в Plasma 6, поизгладили са някой недоразумения от Plasma 5 и така

Като крашове, има си ги и не са толкова на често, но аз си ги докладвам

Като се сетя за алфите и бетите на KDE 4, то KDE 6 направо е стабиляга

Общо взето имат доста работа до стабилен релийз.
Последна промяна от Shaker на вт сеп 05, 2023 15:59, променено общо 1 път.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
Дано този път направят нещата както трябва. С темите какво ще правим, ако не са съвместими, не знам