Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Арчазма - проба 2

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Re: Арчазма - проба 2

Мнение от Валсо »

Горните конфигурации не променят нищо в поведението, а с твоя конфиг пък по неясни причини конки никога повече не се появява. Жалко, че конки няма лог файлове, така че за момента съм го махнал от КДЕ. То така или иначе Плазмата остава за резерва, ако случайно Канелата я омажат нещо, а и за да си разцъквам камионите без накъсване (заради прецакания флипинг в канелата). Тия от екипа на КДЕ явно си обичат плъзгачите, които този път са вертикални. :toothy10: :toothy10: :toothy10:

Но решението да остане за резерва дойде не заради горните неща, а защото от нищото цялата среда замръзна, когато цъкнах "рестартиране". Рестартирането се случи чак, когато набих Ctrl+Alt+Backspace, за да рестартирам X сървъра. Драйвърите на енвидия са инсталирани, всички специални ефекти на десктопа, които не ми харесват съм ги изключил (поне тези, които могат да бъдат изключени, защото има такива, които не могат), така че няма абсолютно никаква причина да замръзва! Освен ако 6 GB VRAM и 32 GB RAM са му малко... #-o
Прочетено: 1964 пъти
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Вероятно си чувал за "нещото" Компиз. Та в него има много настройки, но ако си пуснал една настройка, не можеш да пуснеш друга. Същото е и "в наше село КДЕ". Т.е. конкито е подзависимо от някоя настройка по КДЕ-то.
Мисля си друго - каква толкова важна видима информация вади "твоето конки" - то е скрито като пуснеш нещо на цял екран (или си го направил да се пуска само на мястото незаето от конкито, което е ... тъпо). Аз навремето загубих страшно много време, за да го поставя под панела (за да е винаги видимо) и ... установих, че нямам нужда от конки. То е нещо като "първоначална украса на десктопа" и толкова. Практическата полза от него клони към нула (не и ако в него са изведени като напътствие някои клавишни комбинации, тогава съм съгласен да го има до някое време, когато комбинациите станат аксиоми за потребителя).
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Валсо написа:
съб юли 30, 2022 00:26
Горните конфигурации не променят нищо в поведението, а с твоя конфиг пък по неясни причини конки никога повече не се появява. Жалко, че конки няма лог файлове, така че за момента съм го махнал от КДЕ. То така или иначе Плазмата остава за резерва, ако случайно Канелата я омажат нещо, а и за да си разцъквам камионите без накъсване (заради прецакания флипинг в канелата). Тия от екипа на КДЕ явно си обичат плъзгачите, които този път са вертикални. :toothy10: :toothy10: :toothy10:

Но решението да остане за резерва дойде не заради горните неща, а защото от нищото цялата среда замръзна, когато цъкнах "рестартиране". Рестартирането се случи чак, когато набих Ctrl+Alt+Backspace, за да рестартирам X сървъра. Драйвърите на енвидия са инсталирани, всички специални ефекти на десктопа, които не ми харесват съм ги изключил (поне тези, които могат да бъдат изключени, защото има такива, които не могат), така че няма абсолютно никаква причина да замръзва! Освен ако 6 GB VRAM и 32 GB RAM са му малко... #-o
Това с плъзгача е доста интересен ефект, но има и логика, за да не ти разместват първоначалния грид, че пък много потребители ревяха точно за това и те го оправиха.

За замръзването не знам, ако си ъпгрейдвал множество KDE компоненти понякога се случва, но това обикновено след връщане от тримесечен бекъп да речем. Ако е забило инцидентно, майната му, ако е регулярно, тогава вече си е проблем.
Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Хмм, току-що пробвах, при мен не става с плъзгач при промяна размера на иконите, когато са разположени една най-горе и една най-долу. Пак си пипал където не ти е работа :evil3:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
съб юли 30, 2022 01:12
Хмм, току-що пробвах, при мен не става с плъзгач при промяна размера на иконите, когато са разположени една най-горе и една най-долу. Пак си пипал където не ти е работа :evil3:
Още не съм стигнал до "където не ми е работа". Вчера 100 часа си играх да търся що-годе читави икони, че 99% са нек'ви грозотии, така че само това съм сменил засега. Ах, и няколко цвята за "фон на селекция" в темата, но това едва ли има отношение към плъзгачите.
А замръзването се случи вече два пъти и то става само след като цъкна "рестартиране" в менюто. Ако не цъкам на този бутон, не замръзва. И затова вече го рестартирам с "reboot" в терминала. :roll:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Доста странно, всеки ден рестартирам, в работата VPN сървърът н също е на Arch с Plasma, няма такива проблеми. Зеро и той е с NVIDIA и KDE, също няма проблеми, не знам :-k
Изображение
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Мнение от Shaker »

Много странен проблем. Също използвам NVIDIA + KDE всекидневно и не ми се е случвало от години да ми забие средата 8-[
Потребителски аватар
stany
Дарител
Дарител
Регистриран: пон окт 28, 2019 22:59

Мнение от stany »

Аз също позвам Arch + Nvidia + KDE и нямам проблеми със забиване нито с Conky.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Прехваленото КДЕ пак си показа рогата:
• не ми открива микрофона изобщо! Докато Канелата го открива без проблем и работи.
• задал съм му скрот да тръгва със системата, задал съм същата команда за принтскрийн на скрот, която ползвам в канелата и въпреки това няма скрийншотове - все едно не съм натискал бутона.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Plasma няма нищо общо с откриването на микрофона ти.
За скротума не правиш нещо като хората, всяка една програма, сложена към авто старт, стартира без проблеми. И използвай Spectacle - милион пъти по-добра и мощна от Scrot, избий си GTK навиците ;)
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
съб авг 20, 2022 12:38
Plasma няма нищо общо с откриването на микрофона ти.
За скротума не правиш нещо като хората, всяка една програма, сложена към авто старт, стартира без проблеми. И използвай Spectacle - милион пъти по-добра и мощна от Scrot, избий си GTK навиците ;)
Щом канелата го открива, а КДЕ-то - не, значи има много общо.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Какво общо има микрофонът с графичната среда :-s Системата или го инициализира, или не, независимо от графичната среда. Кой знае какво правиш пак, обясни по-подробно.
Изображение
Потребителски аватар
тед
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пон май 08, 2017 18:33

Мнение от тед »

Най вероятно микрофонът е обладан от демон, и той му казват "нье няма да работиш" закарай го на екзорсист, ако не помогне потопи микрофонът в светена вода за 24 часа.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

По някой път се ядосва и започва да не мисли. Валсо, нали имаш бекъп на тая инсталация? Инсталирай и един Cinnamon и виж дали микрофонът е там. Ако е там, значи плазмата е виновна, но това ще е доста ново за мен :)
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Pipewire full? Един системД-фри-потребител беше дал жокер в една друга тема за потенциални проблеми.
А иначе - alsamixer, но той е много КДЕ-зависим и влачи към 1001 негови зависимости ;) .
Селски, Начо Селски.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”