Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Arch linux проблем с fsck

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Нова тема Отговори
r0073x
Регистриран
Регистриран: съб ное 03, 2018 19:09

Arch linux проблем с fsck

Мнение от r0073x »

Здравейте! С arch съм и след последния ъпдейт ми поиска да рестартирам системата. След това, при опит да зареди, ми излезе грешка, и че трябва да изпълня fsck /dev/sda2 (където съхранявам линукса). И преди ми се беше случвало, но се коригираше бързо - за 2-3 минути. А сега вече върти над половин час, сигурно. На екрана излизат супер много числа и се сменят, все едно гледаш кода от Матрицата :D

Някакви идеи?
П.п. пиша от телефона и не е много удобно, затова прощавайте, ако има нещо :)
Прочетено: 205 пъти
r0073x
Регистриран

Re: Arch linux проблем с fsck

Мнение от r0073x »

Update: след дълго изчакване нещата се коригираха и arch boot-на. Обаче ми направи впечатление, че половината hard disk е зает, при положение, че съхранявам далеч по-малко информация.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Определено има някакъв проблем, за толкова години никога не ми е проверявало файловата система. Провери си здравето на хард диска. Също така можеш с Bleachbit да почистиш и да избереш опцията Free Disk Space. Програмата трябва да е стартирана с администраторски права, за да се появи тази опция. Имай предвид, че може да отидат и 2-3 часа с пусната тази опция, но в никакъв случай не я прекъсвай.
Изображение
r0073x
Регистриран

Мнение от r0073x »

Проверих за bad sectors - няма. Сега си работи нормално. Ще пусна bleachbit, да видим, какво ще намери :)
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Въоръжи се с търпение. Ако е без опцията Free Disk Space и си със SSD, си минава за нула време, но Free Disk Space отнема много време дори и на SSD :thumbright:
Изображение
r0073x
Регистриран

Мнение от r0073x »

Включване дни по-късно: Bleachbit не ми реши проблема. Реших да си сложа Windows (shame on me) за dual boot, за да мога да цъкам Diablo II Resurrected :lol:

Докато ре-партвах дяловете с gparted от флашка, грешките бяха открити и коригирани и сега пак си разполагам с пълния капацитет на HDD-то :)
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Diablo II: Resurrected работи чудесно под Linux...
Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”