Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Стабилни срещу ролинг дистрибуции

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Re: По света и у нас - Линукс новините.

Мнение от Валсо »

hunter4o83 написа:
чет ное 05, 2020 12:58
Аз точно това си мисля че ви плаща някой да рекламирате Арча.Защото когато някои е с различно дистро от Арч започва да му се пробутва Арча и да се обяснява колко е хубав и тн.Лошо няма но има и други дистрибуции,например Solus OS по нищо не отстъпва на Арч и игри се играят на него, Steam се инсталира за една минута с дваклика на мишката и имат КДЕ :p :angel4:
Де тоз късмет ония задници да ни плащаха да рекламираме арч.
Прочетено: 4318 пъти
Потребителски аватар
hunter4o83
Почетен член
Почетен член
Регистриран: пон авг 01, 2016 19:24

Re: Стабилни срещу ролинг дистрибуции

Мнение от hunter4o83 »

Да ви покажа ли снимки как Арча не иска да ми монтира дяловеде на диска?Един инсталатор не могат да направят камоли нещо друго.Трябва да изчетеш една камара материали за да го инсталираш на SSD с /boot/efi :toothy10: :toothy10: И пак все ще се намери какво да се обърка.Префекто дистро аз съм начинаещ препоръчват ми го и хоп още инсталацичта ме отказва.За времето в което ползвам Линукс арч няма никакво развитие какво им пречи да сложат един инсталатор да може и ние не богоизбраните да го видим що за чудо е туй чистия Арч.EndeavourOS имат и онлайн инсталатор избираш си среда и инсталираш минимална система която работи.За това Арч не е и никога няма да бъде едно от водещите и най използвани дистра заради възможноста за лесно инсталиране.
Офтопик:
И започвам да се убеждавам че наистина са Арч секта.
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Мнение от Тамболианеца »

Я, какъв флейм съм предизвикал! :чудно:
Включвам се и аз...

Първо. Линукс дистрото е въпрос на предпочитания в случая на личен избор, някои искат да им е стабилно с години, други да са на върха на вълната чрез ролинг.

Второ. Всяко стейбъл дистро е и в определена степен ролинг, но никога едно ролинг дистро не е стейбъл в смисъла на продукциони системи.
Примери за първото - stable дистра с пълзящ ролинг:
- Debian + Backports, минусът му е единствено, че друг решава какво е важно да се бекпортва;
- Leap+ = Leap + свободно избрани хранилища от Factory, може би най-гъвкавият подход измежду всички дистра, за мен този подход е определено по-добър от rolling Tumbleweed.
И двете споменати се отличават с желязна стабилност, без да се жертва ситуацията с остаряване на софтуер.
Друг подход е по-честото тотално ъпгрейдване на дистрото:
- Ubuntu, Fedora са на този принцип - на 6 месеца. Чак колко е остарял софтуера за 6 месеца? Затова пък всичкият им софтуер е стикован в синхрон да работи към една и съща моментна снимка на кърнел и юзерланд.
Примери за второто - ролинг дистро никога не е стайбъл:
- Tumbleweed - водопади от ъпгрейди, кърнели и свързани с тях по-нови драйвери, добавяне насилствено на нова функционалност, без да пита потребителя дали я желае. А новата функционалност не гарантира запазването работоспособността на старата. Сложете си нещо по сложно като сървер - docker, kvm, или бази данни и апликейшън сървери, и ще разберете какво имам предвид при непрекъснати актуализации на посочените и други от ранга им. За да е системата стабилна пък потребителя трябва да възприеме анти-leap+ подход - да започне да се опитва да забранява всичко, което не желае да се променя - което на практика е невъзможно. Същото се отнася и за всяко друго истински ролинг дистро - Archlinux, Rawhide, Sid. В крайна сметка получавате система с неопределен статус на стабилност.

Трето и основното. Каква е ползата от истински ролинг дистро? Че потребителят ще може да се изфука, че е получил latest & greatest софтуер от няколко дни до няколко месеца преди останалите ли? И да се надява, че инсталираните апита/фреймуърци/програми/сървери ще се самостиковат за необходимата очаквана функционална стабилност на дистрото от самосебе си?
Ако трябва да направя косвено сравнение с колите:
- стейбъл дистрата са като автомобили, всяка марка със собствените си кусури и предимства, но на 4 колела!
- истински ролинг дистрата са като мотоциклети на 2 колела - фучиш с най-новия софтуер, за да си размажеш ОС-а при първия по-хлъзгав ъпдейт/ъпгрейд.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

hunter4o83 написа:
чет ное 05, 2020 13:42
Не мога да го инсталирам аз този Арч иначе бихго инсталирал само за да видя колко ще изкара преди да се счупи.Не мога да го инсталирам защото основно играя две игри и две неща които ми трябват за тях немогат да се инстлират на линукс и за това ми е необходимо да имам и инсталиран Windows, също неми се занимава с гимнастики за /boot/efi защото някои Арч базирани не го потдържат с VM не мога да се оправя нещо.И Моз слаб ми е лаптопа за тази игра така че немога да я тествам :toothy10:
Че ти и плазмата я чупиш за има-няма пет минути, кажи на Шейк, че KDE не става за нищо :lol: :lol: :lol: До потребител е явно :) И да можеше да я пробваш играта, нямаше да тръгне :thumbright:
hunter4o83 написа:
чет ное 05, 2020 14:23
Да ви покажа ли снимки как Арча не иска да ми монтира дяловеде на диска?Един инсталатор не могат да направят камоли нещо друго.Трябва да изчетеш една камара материали за да го инсталираш на SSD с /boot/efi :toothy10: :toothy10: И пак все ще се намери какво да се обърка.Префекто дистро аз съм начинаещ препоръчват ми го и хоп още инсталацичта ме отказва.За времето в което ползвам Линукс арч няма никакво развитие какво им пречи да сложат един инсталатор да може и ние не богоизбраните да го видим що за чудо е туй чистия Арч.EndeavourOS имат и онлайн инсталатор избираш си среда и инсталираш минимална система която работи.За това Арч не е и никога няма да бъде едно от водещите и най използвани дистра заради възможноста за лесно инсталиране.
Офтопик:
И започвам да се убеждавам че наистина са Арч секта.
На Arch идеята му е съвсем друга и никога няма да има графичен инсталатор. Инсталира се перфектно на UEFI, а това, че ти не знаеш как, е съвсем друг въпрос :booty: EndeavourOS за колко време го чупиш?
Тамболианеца написа:
чет ное 05, 2020 14:27
- истински ролинг дистрата са като мотоциклети на 2 колела - фучиш с най-новия софтуер, за да си размажеш ОС-а при първия по-хлъзгав ъпдейт/ъпгрейд.
Което не се случва с години, но въпреки това продължава да се обяснява колко често се случва. И това ако не е смешно...

И не, не става въпрос за никакво фукане, отдавна съм минал възрастта на фукането. Става въпрос за това, че мога да играя всичко сега, не след няколко години.
Изображение
Потребителски аватар
p4p
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед ное 29, 2015 01:35

Мнение от p4p »

Mozo написа:
чет ное 05, 2020 13:36
- Pale Moon го няма като официално инсталиран пакет, а те лъжат, че ще ти го инсталират, оставяйки те с New Moon. Да, аз знам как може да се използва като го свалиш от сайта на Moonchild, но това не е официална инсталация, още повече, че лъжат като цигани за пакетите, което е недопустимо.
- Да, при ъпдейт на GRUB openSUSE взема превес, което другите дистрибуции на правят. Кое от това не е вярно? Айде да четем, моля.
- Да, с дабъл клик върху .rpm пакета на TeamViewer не можеш да го инсталираш, както би трябвало да се случи във всяко едно юзър френдли дистро.
- Не съм казал, че не можеш да инсталираш Qt4, а че е трудно. При Arch става за секунда.

Кое от тук е глупост, при положение че са само сухи факти от реалността?
Разбирам те до някъде, тролиш за да има кликове.

Без мен в такава безсмислена дискусия.

За последно:

1. Твърдиш, че GRUB се държи така само в openSUSE.

Предлагам ти бас:

- ако твоето твърдение е вярно, аз ще ползвам само Arch в продължение на година;

- ако не е, ти ще ползваш само openSUSE, айде да не година, но поне месец.

Ще продължа участието си в този форум само при съгласие за баса.

2. RPM пакетът се инсталира безпроблемно и с YaST:

https://i.imgur.com/Mo5hD2K.png

https://i.imgur.com/KAaNCKt.png

https://i.imgur.com/4uHxVUZ.png

https://i.imgur.com/lsPGXCS.png

3. Кое му е трудното на:

Код: Избери всички

sudo zypper in libqt4
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

Mozo написа:
чет ное 05, 2020 14:35
Тамболианеца написа:
чет ное 05, 2020 14:27
Което не се случва с години, но въпреки това продължава да се обяснява колко често се случва. И това ако не е смешно...

И не, не става въпрос за никакво фукане, отдавна съм минал възрастта на фукането. Става въпрос за това, че мога да играя всичко сега, не след няколко години.
Да питам, ти освен да играеш Wine игри, нещо сериозно правиш ли на/с Арчлинукс? O:)
Като проектиране и архитектура на софтуер, девелопмент, QA за девелопмент, виртуализации, CI/CD, системна администрация, продакшън системи? ;)

A относно игрите, под Windows човек ги има далеч преди да са натъкмени/напудрени през Wine за Linux. ;)
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Тамболианеца написа:
чет ное 05, 2020 14:55
A относно игрите, под Windows човек ги има далеч преди да са натъкмени/напудрени през Wine за Linux. ;)
При положение, че повечето вървят под линукс 5 пъти по-добре и по-стабилно, отколкото под Боза, защо да си троша нервите с Бозата?
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

Валсо написа:
чет ное 05, 2020 14:58
Тамболианеца написа:
чет ное 05, 2020 14:55
При положение, че повечето вървят под линукс 5 пъти по-добре и по-стабилно, отколкото под Боза, защо да си троша нервите с Бозата?
Ахаха, 5 пъти. :lol:
Тоя лаф знаеш ли го - "Посмали, Манго!" ?
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Тамболианеца написа:
чет ное 05, 2020 15:02
Ахаха, 5 пъти. :lol:
Тоя лаф знаеш ли го - "Посмали, Манго!" ?
А историята за лисицата и гроздето знаеш ли я? Там ти си лисицата, а арч е гроздето.
Веднага мога да ти дам пример с няколко игри под боза и линукс, защото и двете съм ги играл и на двете ОС с един и същ хардуер (виж кода).

Код: Избери всички

Shell: bash
 Resolution: 1920x1080
 CPU: Intel Core i7-4770 @ 8x 3.4GHz [28.0°C]
 GPU: GeForce GTX 1050 Ti 4GB
 RAM: 32032MiB
1. Mad Max Windows. Като влезеш в територията на Джийт, има един голяма сектор, където кадрите падат от 60 на 15 за 2-3 минути и докато не излезеш от него, няма оправяне. Настройките, разбира се, са всички на най-високите налични. Без вертикално синхронизиране, кадрите падат от 88 на 24.
2. Mad Max нейтив версията за Linux. Същото място от територията на Джийт, кадрите стоят твърдо на 60 и не мърдат. Без вертикална синхронизация варират между 70 и 155, но под 70 не падат. Настройките са каквито вече споменах.

3. GTA 5 Windows. Още от самото начало на играта, където започва с банков обир от миналото (с най-високите налични настройки) и с вертикално синхронизиране кадрите варират между 40 и 60. Така е през цялата игра, независимо дали стоиш на едно място или правиш погром и разруха из града. Без вертикално синхронизиране кадрите са между 40 и 108, но през повечето време са 40. Единствено, ако влезеш в някоя сграда, скачат на 100 до 108.
4. GTA 5 Linux (кракната и с Wine). С верт. синхронизиране - твърдо 60 кадъра (защото мониторът ми е 60-херцов). На играта изобщо не ѝ пука дали вгорчаваш живота на ченгетата или пушиш цигара пред safe house-а - 60 кадъра и толкоз. Без синхронизирането кадрите вървят между 66 и 95.
5. GTA 5 Linux (оригинална в Стийм и със Стийм Протон). С верт. синхронизиране пърформансът е с 10-12 кадъра по-зле от този в уиндоус. Без него - лети над земята със 75 до 102 кадъра. Предполагам, че причината за това е, че Протон е младичък форк на Виното и затова все още я играя кракната с Виното, вместо оригиналната в Стийм.

6. Euro Truck 2 & American Truck Simulator Windows. Тия игри са силно зависими от верт. синхронизиране и под линукс, и под уиндоус и затова за тях не го изключвам. В противен случай вървят на комикси и нямат играене.
ATS for Windows in Windows - на влизане в Лас Вегас от север, играта започва яко да накъсва и чак като влезеш в Лас Вегас, се оправя.
ATS for Windows in Linux - Лас Вегас или на луната, ако щеш - супер гладко представяне дотолкова, че забравяш, че играеш уиндоуската версия под линукс. :toothy10: :evil4:

Нейтив за линукс версиите и на ETS2, и на ATS нямат абсолютно никакви проблеми с представянето и затова тях не ги споменавам тук.

Така че лисицата може да се смее колкото си иска, да си ползва умрялото Говно 10 с още по-умрелия MS Edge и да си трае.
Потребителски аватар
hunter4o83
Почетен член
Почетен член
Регистриран: пон авг 01, 2016 19:24

Мнение от hunter4o83 »

Днес е 5.11.2020 г. маправих инсталация не EndeavourOS с KDE. Ще видом колко ще издържи и кое първо ще се скапе плазмата или ОС-то.

Изображение
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

@Валсо
Заявявал съм и преди, че при предлагане на нейтив игра под Линукс, ще предпочета нея пред същата нейтив под Windows. Но в случай на игра само за Windows, предпочитам да си я играя под Windows, a не през извращението Wine.
За мен страницата Wine e затворена завинаги и по собствено желание.
Това е моят избор, па вие си хвалете Wine колкото си сакате.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Тогава защо си тук? Ходѝ в калната дата при другите овце да си възхвалявате Бозата дружно. :lol:

Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Мнение от Shaker »

@Валсо , моля те уважавай @Тамболианеца . Той знае за Linux много повече от всички нас. Той има огромен опит в UNIX света и е компентен много. От него само може да се учим. Да, той има различно мнение, ама има огромен опит и знае нещата в Linux в най-малките детайли. За това - уважение към него.
Примерно аз си използвам лаптопа за Automation QA (Appium + Selenium), пиша тестове на Java и се напъвам да пиша Android приложение на Kotlin. Локално съм си инсталирал и настроил Jenkins като CI за тестовете и билдване на Android проектът ми с помощта на Fastlane. Играя чат-пат нейтив Linux игри през Steam. За това го използвам. Никакви wine-та не използвам, нищо че съм с геймърска видеокарта.
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

Валсо написа:
чет ное 05, 2020 16:03
Тогава защо си тук? Ходѝ в калната дата при другите овце да си възхвалявате Бозата дружно. :lol:
Разбор:
Q. Тогава защо си тук?
A. Знам ли и аз? Във всички случаи не е за да възхваляваам Archlinux и Wine.

Q. Ходѝ в калната дата
A. Ти пък какъв се явявяваш да ме натирваш?

Q. при другите овце
A. аз ако съм овца, то ти си питекантроп по отношение операционни системи

Q. да си възхвалявате Бозата дружно
А. не възхвалявам нищо, а приветствам всяка привлякла положително вниманието ми софтуерна технология, независимо дали е затворена или опен сорс.

I'll be back later, сега ми дойде време за VR фитнес през 'Бозата'. :cool:
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Щом ми хвали бавната и тромава Боза, значи нищо не знае. :lol:
Нова тема Отговори

• Подобни теми