Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Стабилни срещу ролинг дистрибуции

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Стабилни срещу ролинг дистрибуции

Мнение от Тамболианеца »

Mozo написа:
ср ное 04, 2020 12:10
Създателят на формата Appimage Simon Peter призова са тотален бойкот на Wayland, защото "чупи всичко":
Ролинг дистрибуциите първи ще изпитат бухалката Wayland. :twisted:
Сега му е времето да приемете дебианската вяра - гарантирани 5 години спокойствие, докато прахолякът от Wayland тупордията се слегне. :lol:
Прочетено: 4297 пъти
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: По света и у нас - Линукс новините.

Мнение от Mozo »

Няма как да мина на стабилно дистро, каквото ще да става :p
Изображение
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

Чадо, който не види стабилната светлина на Дебиан, ще потъне в ролинг мрак. :баси якото:
cybercop
Ветеран
Ветеран
Регистриран: чет юни 04, 2015 19:27

Мнение от cybercop »

Тамболианеца написа:
ср ное 04, 2020 12:38
Сега му е времето да приемете дебианската вяра - гарантирани 5 години спокойствие, докато прахолякът от
С инсталация на един плеър и един браузър от щракалката, постигаш десет години спокойствие без никаква грижа.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

И нищо не работещо от игрите или по-новите технологии. Благодаря :thumbright:
А некадърния apt няма нужда да го коментираме, той хич не влиза в обсега на разговора O:)
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Mozo написа:
ср ное 04, 2020 20:39
И нищо не работещо от игрите или по-новите технологии. Благодаря :thumbright:
А некадърния apt няма нужда да го коментираме, той хич не влиза в обсега на разговора O:)
Ъм, щракалката нъл е ню-ню. VLC-то, Бащата на Хром ... и так далее в Ю-Бунту. Новите заглавия на натюр игрите би требвало и те да ги има в такъв формат... Има логика в казаното от Кибер. И, забележи, ще бъдат официално такива, без нужда от странично потребителско внимание/труд (е, на който си му е в кръвта, нема да му разваляме хатъра).
И понеже приказката тръгна от АпИмиджа ,,, то си е най-преносимото и съвместимото, и ако е направено вярно - лесно за ползване и от най-неуките...

А пък колкото до некъдърния apt ... да, Каноничните "са те чули" и за това, "и го правят". Пък който го иска АПТа - "Чичо Ян", Бог да го прости...
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Zeroadhesion

Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от Zeroadhesion »

Абе пичове и ние сме пробвали Debian Stable, не сме го пропуснали :) Имам над година с него (документирано тук във форума) и като излезе нова версия на Steam и нещо се чупи и трябва да му баеш, понеже са му стари версиите на другите пакети. Айде, няма да хваля много Arch да не ме заклеймите пак, но тук такова нещо няма да ти се случи, въпреки че е rolling и пак нещо би трябвало да се счупи, но я, ШОК, нищо не се чупи....
Не си ги измисляме тези неща, не ни плащат от Arch да спамим в тяхна полза, просто е добро дистро. Аман :lol:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Именно - ползвали сме както едното, така и другото и можем да направим паралел. Много ме кефи хора, които никога не са използвали Arch как ми обясняват, че Debian/Ubuntu да по яки - ми не, не са, зле са.
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Офтопик:
Добре де, ако даден appimage изначално има проблем... то това естествено зависи от дистрото и ако то се казва те'така, то вълшебно няма да има, щото името е шаманско и уроки не го ловят. Т.е. appimage на Стийм ще работи на Арч, но не и на Дебиан, чъпреки че тоя същия апимидж е счупен изначално. Това ли ми казваш? Щото аз така го разбрах.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Чистият Дебиан съм го ползвал няколко пъти за по 5 мин. - толкова го изтраях първия път преди да разбера, че не мога да му инсталирам затворения драйвър на енвидия без да правя някакви фокуси или както Зеро се изрази - да му бая.
Синчето на Дебиан - Убунту, съм го ползвал малко по-дълго (15 минути преди да му набия шута :lol: ), но най-много съм ползвал внучето на на Дебиан - Мента. И убунту, и мента по неясни причини ги водят юзър френдли. И колкото пъти някой се опита да ми хвали я Дебиан, я наследниците му, толкова пъти аз ще кажа "да, бе, много е гот 100 хранилища за 100 програми и като спре да работи някое хранилище, да не можеш да си ъпдейтнеш системата" или "на всеки 2-3 дни пакетите да си се чупят сами без потребителска намеса и после я успееш да ги поправиш, я не". Чудно защо ли Арч не ми приревава за счупени пакети... Само веднъж съм го чупил аз и то поради незнание, че като даунгрейдваш видео драйвър или ядро, трябва да правиш "mkinitcpio -P", за да вървят нещата, но самосчупени пакети не е имало никога.

Начо, за чий ти е апп имидж на Стийм, когато пакетът за сваляне и инсталиране от страницата на Стийм е именно '.deb', демек е предвиден за Дебианци, убунтуджии и ментаджии?
Mozo написа:
чет ное 05, 2020 00:37
Именно - ползвали сме както едното, така и другото и можем да направим паралел. Много ме кефи хора, които никога не са използвали Arch как ми обясняват, че Debian/Ubuntu да по яки - ми не, не са, зле са.
Има и по-лоши случаи - тъкмо вчера в един линукс форум за англоговорящи (ако те интересува, мога да ти кажа адреса на лични, че да не го сметнеш за реклама) някакъв обясняваше как линукс бил еднакво ненадежден като Бозата, но хвалеше андроид. :lol: #-o
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Защото приказката тръгна от там.
Защото софтуерът от който се печелят пари под Линукс се прави за дистрибуции с дългосрочна поддръжка.
Защото професионалният софтуер се цели в тая ниша. Защото всеки иска да направи един продукт и да го продава вечно и да храни и пра-пра-пра-внуци от него.
Защото самодостатъчните пакети ще трябват тъкмо на ролингите. Ако не сега, то когато почнат да се предлагат в такъв формат професионални софтуерни продукти.
Игра не е дългосрочен продукт. Плеър пак не е. Те са от днес до утре.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

бат-начо написа:
чет ное 05, 2020 00:49
Офтопик:
Добре де, ако даден appimage изначално има проблем... то това естествено зависи от дистрото и ако то се казва те'така, то вълшебно няма да има, щото името е шаманско и уроки не го ловят. Т.е. appimage на Стийм ще работи на Арч, но не и на Дебиан, чъпреки че тоя същия апимидж е счупен изначално. Това ли ми казваш? Щото аз така го разбрах.
Не, Steam го няма като Appimage, нито пък игрите (поне не официалните). И въпреки всичко Appimage не решава доста съществуващи проблеми - няма как да ти даде най-нов видео драйвър или пък вулкан хедъри. Всъщност Steam примерно го има като Flatpak, но и той е бъкан с проблеми :mrgreen:
Изображение
Потребителски аватар
Zeroadhesion

Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от Zeroadhesion »

бат-начо написа:
чет ное 05, 2020 01:12
Защото софтуерът от който се печелят пари под Линукс се прави за дистрибуции с дългосрочна поддръжка.
А не те ли "човърка", че този софтуер върви и се инсталира по-безпроблемно под Arch, отколкото за дистрото, за което е правен? Защото мен яко ме "човърка" този факт и не мога да си затворя очите по темата.
бат-начо написа:
Защото самодостатъчните пакети ще трябват тъкмо на ролингите. Ако не сега, то когато почнат да се предлагат в такъв формат професионални софтуерни продукти.
Защо да трябват тъкмо на ролингите? Точно обратното е и сега ще кажа защо:
Не забравяй, че всяка нова версия на съответен пакет има обратна съвместимост към по-старата ѝ версия.
Какъв е резултата? По-стар, стабилен софтуер ще може да се възпроизвежда на платформа с актуални пакети, но по-нов софтуер няма да може да се възпроизвежда на платформа с по-стари версии на пакетите. Именно затова са нужни възхвалените патерички с AppImage, Flatpak, Snap.... Не заради ролинг дистротата, а заради застаряващите, уж стабилни платформи, които излиза че не са чак толкова безпроблемни.
Потребителски аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юни 14, 2015 07:02

Мнение от bvbfan »

бат-начо написа:
Защото приказката тръгна от там.
Защото професионалният софтуер се цели в тая ниша. Защото всеки иска да направи един продукт и да го продава вечно и да храни и пра-пра-пра-внуци от него.
Няма "професионален" софтуер, защото всичкият е такъв. Печели се пари от всичкият софтуер, основно от отворен код. Ако ти гледаш през призмата на някакъв платен софтуер, не означава че той е професионален, а другите - не, както и не се изчерпва софтуера с него. Аз като съм програмист ползвам само отворен код, "професионален", но има и софтуер, който създателите му искат получават пари затова, това не го прави "професионален", а платен.
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows. :)
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

бат-начо написа:
Синтезирано, ясно, точно. :съгласен:
Но не очаквай да бъдеш разбран.
Виж, че основната им опорка е:
Арчлинукс е най-доброто дистро, защото с него най-лесно играем Уиндоус игри. :lol:
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”