Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Re: Линукс лафче

Мнение от beggginer »

bvbfan написа:
вт юни 09, 2020 08:23
beggginer написа:
пон юни 08, 2020 21:28
:clap: тествам след малко от моята машина. Ти доволен ли си от производителността?
Не ползвам затвореният драйвер, но може да споделиш твоите впечатления :)
С две думи - рано му е.. kwin-lowlatency вади по-добра производителност в Xorg
Прочетено: 535926 пъти
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
Потребителски аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юни 14, 2015 07:02

Мнение от bvbfan »

4k видео при Firefox на Wayland е под 5% CPU, ползва се vaapi-то
https://wiki.archlinux.org/index.php/Fi ... celeration
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows. :)
Курчевски
Регистриран
Регистриран: пон май 18, 2020 19:53

Мнение от Курчевски »

Тамболианеца написа:
вт юни 09, 2020 12:22
Курчевски написа:
вт юни 09, 2020 11:45
Гледаш клипчета в Прозорците и кодиш във Всл :)
Игри, програми, които ги няма си ги ползваш в Прозорците, а Всл остава за програмиране, деплойване и всичко което по принцип се прави по-добре с Линукс. Така на теория получаваш най-доброто от двата свята.
Любопитно ми е, след като толкова много хвалиш WSL, поне инсталира ли го, пробва ли го?

Лично аз, колкото повече го ровичкам, толкоз повече виждам какво недоносче е и предчувствам как и хиляди други като мен ще зарежат тази простотия.
Никога няма и да го пробвам. Аз съм на схемата 1 компютър = 1 ОС и 1 юзър. Не ми се занимава нито с дуал боот, нито с виртуалки, нито с Всл. Затова на настолния съм с Линукс, на лаптопа с Прозорци. Жената е с Макбук, който взех за себе си, ама го хареса и си го приватизира :mrgreen:
bvbfan написа:
вт юни 09, 2020 13:51
Аз направих всичко което са описали точно в тази статия, но не стана и се отказах. Пак си държи 20-30% на 720p и 40-60 на 1080p, за 4К на лаптопа дори не помислям. На Прозорците работи без да пипам нищо, така че не виждам смисъл да си губя времето в конфигурации.
Потребителски аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член

Мнение от bvbfan »

Какво връща vainfo?
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows. :)
Курчевски
Регистриран

Мнение от Курчевски »

bvbfan написа:
вт юни 09, 2020 14:20
Какво връща vainfo?
Каквото казват, че трябва да връща тук
https://wiki.archlinux.org/index.php/Ha ... ing_VA-API

Пробвах с този драйвер ( i7-8550U, UHD 620 с Кубунту 20.04)
https://packages.ubuntu.com/focal/i965- ... er-shaders

И с този
https://packages.ubuntu.com/focal/intel ... r-non-free

Не стана, а изпълних всичко както са написали, и се отказах. Лаптопа вече е с Боза и така ще си остане, не ми се занимава пак :)

Не ми се вярва да е заради КДЕ, ако се вярва на фороникс, перформънса в кде wayland е същия като в гном :roll:
https://www.phoronix.com/scan.php?page= ... tops&num=6
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор

Мнение от beggginer »

bvbfan написа:
вт юни 09, 2020 13:51
Не ползвам Firefox, с изключение на PaleMoon, но не и за такива цели.

Изображение
Изображение
Валсо написа:
Знам какво правя.
Курчевски
Регистриран

Мнение от Курчевски »

То показва, че има видео декодиране, но го няма, защото самите браузъри за Линукс са компилирани без тази екстра, и надписа е само за украса :)
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор

Мнение от beggginer »

Курчевски написа:
вт юни 09, 2020 17:30
То показва, че има видео декодиране, но го няма, защото самите браузъри за Линукс са компилирани без тази екстра, и надписа е само за украса :)
Ехе, за толкова прос ли ме имаш? :lol: Това е с пачнат libva-vdpau-driver-chromium
Изображение
Валсо написа:
Знам какво правя.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Курчевски написа:
nVidia го поддържа това чрез nvidia-utils.
Потребителски аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член

Мнение от bvbfan »

Курчевски написа:
Гугъл го прилагат за ХромеОС, което е 100% Линукс, но не и за Линукс билда им, което е безумно. "Пачнатият" Хромиум е просто, това което има ХромеОС и то работи перфектно, защото ваапи-то си работи и то от години. Защо Лисицата го разрешиха само за Уейланд, нямам идея, кодът е същият от ваапи-то, вероятно при тях има някакъв проблем.
Kурчевски
Редовен потребител
Редовен потребител
Регистриран: съб юни 06, 2020 20:18

Мнение от Kурчевски »

beggginer написа:
вт юни 09, 2020 17:51
Курчевски написа:
Ехе, за толкова прос ли ме имаш? :lol: Това е с пачнат libva-vdpau-driver-chromium
Радвам се, че е така, много пъти са ми показвали такъв шот на непачнат браузър и казват - ми ето бе, има го. Един индивид беше показал как пуска 8 4к клипчета наведнъж в Линукса си. Отвори тубата, пусна 8 клипа с 4к в заглавието, но от настройките резолюцията беше зададена на 480р :lol: И гордо обясни как това го прави на най-слабия процесор - много слаб, Райзен с 8 нишки и 4 гигахерца честота :lol:
bvbfan написа:
вт юни 09, 2020 19:22
Курчевски написа:
Гугъл го прилагат за ХромеОС, което е 100% Линукс, но не и за Линукс билда им, което е безумно. "Пачнатият" Хромиум е просто, това което има ХромеОС и то работи перфектно, защото ваапи-то си работи и то от години. Защо Лисицата го разрешиха само за Уейланд, нямам идея, кодът е същият от ваапи-то, вероятно при тях има някакъв проблем.
В ХромОС ползват техен графичен стек, който няма общо с Х, уейланд и други неща с които сме свикнали от обикновените дистрибуции. Официално казват, че графичните драйвери за Линукс били гадни
“Our goal is to have a Stable and secure browser first, and a GPU-accelerated one second, when possible.

As we found out time and again, any sort of GPU acceleration has a lot of maintenance associated with it, between the multitude of configurations our users run, the general lack of quality of drivers (in particular on Linux), and the constant stream of incoming issue due to new hardware, driver, or distribution release.”
Офтопик:
Мозо, има проблем :mrgreen:
Изображение
Пак мрънка за активация :tard: да дам ли истински мейл
Потребителски аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член

Мнение от bvbfan »

Kурчевски написа:
вт юни 09, 2020 20:08
В ХромОС ползват техен графичен стек, който няма общо с Х, уейланд и други неща с които сме свикнали от обикновените дистрибуции. Официално казват, че графичните драйвери за Линукс били гадни
Този графичен стек е fullscreen only, т.е. за ползваш floating windows ти трябва пак x11, което обезсмисля цялата хамалогия.
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Мнение от Тамболианеца »

Курчевски написа:
вт юни 09, 2020 14:13
... Никога няма и да го пробвам. Аз съм на схемата 1 компютър = 1 ОС и 1 юзър. Не ми се занимава нито с дуал боот, нито с виртуалки, нито с Всл. Затова на настолния съм с Линукс, на лаптопа с Прозорци. ...
Ами от мен - поздравлениия, не си кон с капаци да отрича и Linux, и Windows, a как точно ги ползваш - си е твой избор и виждане.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

В темата за линукс новините спамът набъбна и викам да преместим разговора тук.
Mozo написа:
ср юни 10, 2020 14:30
Ползвам Cinnamon на ежедневна база, знам колко е неспособен, спокс :p Просто в KDE има неща, без които не мога и трябва да се примирявам, няма как...
Кои са тези неща в КДЕ, без които не можеш?
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Е, ако тръгна да ги изреждам, то книга трябва да се напише. Най-елементарните, за които се сещам на първо време е точното задаване на място за отваряне на различните приложения и форсване на определен размер, което е абсолютно необходимо и без него просто няма как да стане, тъмнейли на папките, F4 за отваряне на конзола в текущата директория (да, има подобна имплементация и за GNOME, но е доста куца), най-добрия календар евър, интеграция на браузърите със средата, смяна на клавиатурната подредба само с клик върху името, а не да ми отваря менюта, които да целя, когато натисна Win+D съответната игра безусловно и винаги да се сваля долу, което е голям проблем при GNOME, много са. GNOME просто е адски далеч от истината по екстри, колкото и да се пънат.
Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”