beggginer написа: ↑пон май 18, 2020 17:50
С другия довод, че Wine е задънена улица, не мога да се съглася. Това е уникален проект в ретроспекция, който има невероятна поддръжка на нови и стари игри, а вулкан библиотеките и имплементирането им в DirectX емулацията, отбеляза огромно стъпало в развитието на всекидневната десктоп употреба.
Съгласен съм за старите DirectX игри - от DX 2.0 до 9.0, при тях реално Линукс+Wine е по-добрата комбинация. Нещо повече, напълно е възможно на съвременен Windows 8/10- и да не вървят въобще тези игри (в това отношение FreeBSD e даже по-съвместим и от Linux)
НО! Когато разглеждаме DX11/12 - производителността на Windows e по-добра според мен.
От личен опит - с моя сегашен хардуер единствената DirectX съвременна онлайн игра, която все още човъръкам
едва докарва 40 FPS в режим DirectX 9 на вече древната ми по стандарти за гейминг NVidia GTX750, на medium детайлност. Вчера, след инсталацията под Windows 10, играта ми закова на 60 FPS на highеst датайл s DirectX 11.
А защото Wine е спирачка? Защото винаги е в положение да догонва нещо направено за DirectX, за да го прави съвместимо с компромис на загуба на качество, дълги натъкмявания и много по-късно като време след прайм-тайма на съответната игра. Това, според мен е грешна тактика и визия за развитие. А правилната визия я имат фирми като Feral и Aspyr, които я трансформират в нейтив Линукс порт 2-3 месеца след Windows release-a. Получава се даже и по-добър по производителност от Уиндоуския.
С навлизането в практиката на облачни гейминг услуги - GAAS (Gaming As A Service) , развитието на Wine фреймуърка ще се обезсмисли напълно (според мен). Кой провайдер ще се занимава да хоства игри в Wine емулация и да си причинява трудности?? Ще се хостват единствено нейтив Windows или Linux игри по дата-центровете им.