Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

За и против Wine за играене на игри под Linux

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

За и против Wine за играене на игри под Linux

Мнение от Тамболианеца »

Скандално! :баси якото:

Изображение

Но да, фактът е истина - купих си и инсталирах на джелезо Windows - след 8 години отсъствие от него, и изхвърлих завинаги Wine от Linux за геймене, и въобще за всичко, purge до ламарината. След последната почти година на моменти на колебливост и Wine опианение отново съм трезвеник, предпочитащ преди всичко чист нейтив гейминг под Линукс, а когато го няма - ще прибягвам до чист нейтив Windows гейминг. Wine - злото-спирачка за развитието на Линукс гейминга е най-добре да пукне, и жестът ми на инсталция на Windows би трявало да се тълкува недвусмислено точно така.

Мозо, не рипай! Нищо лично :lol:
Прочетено: 1012 пъти
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: Вашият десктоп

Мнение от Mozo »

Именно Wine запълва дупката, която никой друг не може и няма да запълни. Благодарение на Wine имаме десетки хиляди игри и приложения подръка, че понякога и работят по-добре отколкото на Дриснята. Да инсталирам доброволно това нещо, наречено операционна система - никога. Не рипай, нищо лично :lol:
Изображение
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

Wine e задънена улица като идея за развитие...
Бъдещето е cloud геймингът, но си иска единствено Windows клиенти засега - всичките провайдери.

A бъдещето вече настъпи: https://www.nvidia.com/en-eu/geforce-now/
даже и за БГ: https://nvidia.custhelp.com/app/answers ... /a_id/5023

И аз си геймя чрез омразния Уиндолс :p :
https://my.pcloud.com/publink/show?code ... bs77fI8P17
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Аз също не съм спрял да играя, без омразния Windows :-({|=
Изображение
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от beggginer »

Тук трябва почти изцяло да се съглася с @Тамболианеца. Не, че обикновено не съм съгласен с него! Изключително адекватни изказвания по всякакви теми и въпроси.

По същата причина и най-вече, защото хардуерът ми не позволява съизмерена производителност в Wine, съм дуал буут на личната си машина, откакто е закупена. Уиндоус в моя случай, се използва почти изцяло офлайн и само за гейминг, не се ъпдейтва и е осакатен до неузнаваемост (за справка - подписа ми).

Трябва да се има предвид обаче, че не играя онлайн игри. Ако играех такива или чрез cloud, щях да се принудя да го надграждам, защото предполагам, че клиентите изискват последни версии ъпдейти. Което не е добре и то никак. Избор трябва винаги да има. Което и да е нейтив заглавие за Линукс, бих предпочел да играя именно под Линукс.

С другия довод, че Wine е задънена улица, не мога да се съглася. Това е уникален проект в ретроспекция, който има невероятна поддръжка на нови и стари игри, а вулкан библиотеките и имплементирането им в DirectX емулацията, отбеляза огромно стъпало в развитието на всекидневната десктоп употреба.

Наличието на Wine не спира производителите от издаването на Линукс версии за игрите си. Монополът на Бил Гейтс го прави.
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
Курчевски
Регистриран
Регистриран: пон май 18, 2020 19:53

Мнение от Курчевски »

Тамболианеца написа:
пон май 18, 2020 08:37
Бъдещето е cloud геймингът, но си иска единствено Windows клиенти засега - всичките провайдери.
А на какво се дължи този феномен при положение, че ползват Линукс сървъри?
Потребителски аватар
Ivaylo Dimov
Ветеран
Ветеран
Регистриран: вт яну 06, 2015 19:42

Мнение от Ivaylo Dimov »

За кой ли път ще кажа ,че истинските геймъри играят на конзоли ,всичко друго е компромис и алабализми :mrgreen:
HP Elitebook 6930P T9600 4 gb ram Arch Mate 64 bit
Seat Toledo 1.8 20V petrol/LPG
Renault Laguna 1995 1.8 mi petrol/LPG

Samsung A5 2017 Rize-Q Android 10 Lenovo Vibe K5 Lineage OS 8.1 Alcatel Pixi 4 9003 6.0.1 Arcas Njoy CianogenMod 12.1
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Курчевски написа:
пон май 18, 2020 19:55
Тамболианеца написа:
пон май 18, 2020 08:37
А на какво се дължи този феномен при положение, че ползват Линукс сървъри?
Задкулисни договорки и незаинтересованост от уж малка пазарна ниша, която хич не е толкова малка, но така се тръби, защото много хора имат интерес от това.

И все пак темата е за десктопите, нека се придържаме към нея, благодаря.
Изображение
Потребителски аватар
Ivaylo Dimov
Ветеран
Ветеран

Мнение от Ivaylo Dimov »

Тамбо кви игри играеш ,че се налага да ползваш Линдолзъ ?

Samsung A5 2017 Rize-Q Android 10 Lenovo Vibe K5 Lineage OS 8.1 Alcatel Pixi 4 9003 6.0.1 Arcas Njoy CianogenMod 12.1
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

beggginer написа:
пон май 18, 2020 17:50

С другия довод, че Wine е задънена улица, не мога да се съглася. Това е уникален проект в ретроспекция, който има невероятна поддръжка на нови и стари игри, а вулкан библиотеките и имплементирането им в DirectX емулацията, отбеляза огромно стъпало в развитието на всекидневната десктоп употреба.
Съгласен съм за старите DirectX игри - от DX 2.0 до 9.0, при тях реално Линукс+Wine е по-добрата комбинация. Нещо повече, напълно е възможно на съвременен Windows 8/10- и да не вървят въобще тези игри (в това отношение FreeBSD e даже по-съвместим и от Linux)

НО! Когато разглеждаме DX11/12 - производителността на Windows e по-добра според мен.
От личен опит - с моя сегашен хардуер единствената DirectX съвременна онлайн игра, която все още човъръкам
едва докарва 40 FPS в режим DirectX 9 на вече древната ми по стандарти за гейминг NVidia GTX750, на medium детайлност. Вчера, след инсталацията под Windows 10, играта ми закова на 60 FPS на highеst датайл s DirectX 11.

А защото Wine е спирачка? Защото винаги е в положение да догонва нещо направено за DirectX, за да го прави съвместимо с компромис на загуба на качество, дълги натъкмявания и много по-късно като време след прайм-тайма на съответната игра. Това, според мен е грешна тактика и визия за развитие. А правилната визия я имат фирми като Feral и Aspyr, които я трансформират в нейтив Линукс порт 2-3 месеца след Windows release-a. Получава се даже и по-добър по производителност от Уиндоуския.

С навлизането в практиката на облачни гейминг услуги - GAAS (Gaming As A Service) , развитието на Wine фреймуърка ще се обезсмисли напълно (според мен). Кой провайдер ще се занимава да хоства игри в Wine емулация и да си причинява трудности?? Ще се хостват единствено нейтив Windows или Linux игри по дата-центровете им.
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от beggginer »

Така е. Има и един друг тънък момент. Новите игри са огромни по размер и има изгледи да стават все по-големи. Cloud гейминга ще се развива страшно много. Също така стрийминг сайтовете нарастват по пазарен дял постоянно. Плащат се луди пари на геймъри, които стриймват как играят онлайн игри - Fortnite например.

Аз също съм така с кадрите. Опитах се да играя The Witcher 3 Wild Hunt с DXVK и разликата при Уиндоус с DX11 е огромна:

Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

Ivaylo Dimov написа:
пон май 18, 2020 21:03
Тамбо кви игри играеш ,че се налага да ползваш Линдолзъ ?
Oo, само една е DirectX играта - World of Warships, където се изживявам кат Ел Капитан в последните 4-5 години, от време-навреме :lol: :

Изображение

Но сега в облачните гейминг услуги - Windows 10 е единственият възможен/позволен от провайдерите стрийминг клиент.
Иначе всичките ми закупени съвременни игри за инсталация на десктоп от Steam са единствено Linux найтив.
Потребителски аватар
Ivaylo Dimov
Ветеран
Ветеран

Мнение от Ivaylo Dimov »

То има некви подобни и под андроид майче ,не съм спец оти не играя

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Тамболианеца написа:
пон май 18, 2020 21:25
От личен опит - с моя сегашен хардуер единствената DirectX съвременна онлайн игра, която все още човъръкам
едва докарва 40 FPS в режим DirectX 9 на вече древната ми по стандарти за гейминг NVidia GTX750, на medium детайлност. Вчера, след инсталацията под Windows 10, играта ми закова на 60 FPS на highеst датайл s DirectX 11.
Ако видео картата ти беше съвсем малко по-модерна и поддържаше Vulkan, щеше също да закове на 60 кадъра с D9VK. DX->OpenGL имплементацията в Wine винаги е била куца, затова съществува и Gallium Nine.
Тамболианеца написа:
пон май 18, 2020 21:25
А защото Wine е спирачка? Защото винаги е в положение да догонва нещо направено за DirectX, за да го прави съвместимо с компромис на загуба на качество, дълги натъкмявания и много по-късно като време след прайм-тайма на съответната игра. Това, според мен е грешна тактика и визия за развитие. А правилната визия я имат фирми като Feral и Aspyr, които я трансформират в нейтив Линукс порт 2-3 месеца след Windows release-a. Получава се даже и по-добър по производителност от Уиндоуския.
Тъкмо наопаки - в много случаи портовете са супер некадърни и вървят много по-зле. В много голям процент от случаите потребителите използват Proton и играят Windows версиите в Steam, вместо да играят нейтив Linux версиите. В същото време аз мога да играя играта с много добро представяне на ден първи, вместо да чакам ако и дали някой ще направи порт след три години.
beggginer написа:
пон май 18, 2020 22:10
Аз също съм така с кадрите. Опитах се да играя The Witcher 3 Wild Hunt с DXVK и разликата при Уиндоус с DX11 е огромна:
15 кадъра не е огромна разлика. Още повече, че има игри и не са една или две, които работят по-добре под Linux отколкото при Windows. Например Hitman 2 и подчертаваме, че това НЕ СА нейтив заглавия:

Също така и Far Cry New Dawn:

Има още доста. Но те се пропускат, за да се похвали великият Windows :roll: Че няма такъв героизъм, който направиха хората от Wine и разработчиците на DXVK.
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Re: За и против Wine за играене на игри под Linux

Мнение от бат-начо »

А да имаш актуален хардуер, за да си свършиш работата, това ли е "новия стил на работа" познат от...?

:toothy10: Да, знам, гейменето иска жертви... и време, де. Имаше случаи когато за седмица ми се събираше къмто 6 часа сън общо, ама краста. Добре, че ми мина бързо.
Селски, Начо Селски.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”