Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Linux Manjoro - Nvidia driver - инсталация и информация  [РЕШЕНА]

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Нова тема Отговори
ivanovkbg
Регистриран
Регистриран: пон фев 15, 2016 17:29

Linux Manjoro - Nvidia driver - инсталация и информация  [РЕШЕНА]

Мнение от ivanovkbg »

Здравейте!

След известно време прекарано с Elementary OS реших да мигрирам към Manjaro, защото ми харесва. Като цяло всичко работи с изключение на драйвъра за видео картата Nvidia.

Накратко - имам лаптоп Asus с Interl & Nvidia. Пробвах да инсталирам драйвъра за Nvidia от Hardware settings (не съм сигурен, че така се казва), но след рестарт системата не зарежда и зависва с черен екран. Премахнах драйвъра през конзолата и всичко се оправи. След това инсталирах Hybrud драйвъра (bumblebeed) и всичко изглежда, че работи нормално. От изчетеното в интернет става ясно, че това ми дава възможност да пускам определени приложения с Nvidia картата. Само, че това не е това, което искам. В крайна сметка открих следното - forum.manjaro.org/t/guide-install-and-configure-optimus-manager-for-hybrid-gpu-setups-intel-nvidia/92196, но не съм сигурен дали ще сработи при мен - някой пробвал ли го е и дали ще имам някакви проблеми?

Другият ми въпрос е свързан със Security boot. ОС зарежда само когато тази опция е деактивирана в настройките на биоса. Това нормално ли е или имам някакъв проблем? Неправилна инсталация?

И последният въпрос - той не влияе по никакъв начин на работата на системата, но просто ми е интересно. При стартиране на системата логото на Асус се показва за няколко секунди, скрива се и пак се показва и чак тогава зарежда системата. Това нормално поведение ли е?

Благодаря предварително за отделеното време. Извинявам се ако въпросите ми се глупави, но от вчера чета и опитвам да схвана как точно се случват нещата с драйвърите на NVidia.
Прочетено: 617 пъти
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: Linux Manjoro - Nvidia driver - инсталация и информация

Мнение от Mozo »

ivanovkbg написа:
пет ное 15, 2019 12:46
Здравейте!

След известно време прекарано с Elementary OS реших да мигрирам към Manjaro, защото ми харесва. Като цяло всичко работи с изключение на драйвъра за видео картата Nvidia.

Накратко - имам лаптоп Asus с Interl & Nvidia. Пробвах да инсталирам драйвъра за Nvidia от Hardware settings (не съм сигурен, че така се казва), но след рестарт системата не зарежда и зависва с черен екран. Премахнах драйвъра през конзолата и всичко се оправи. След това инсталирах Hybrud драйвъра (bumblebeed) и всичко изглежда, че работи нормално. От изчетеното в интернет става ясно, че това ми дава възможност да пускам определени приложения с Nvidia картата. Само, че това не е това, което искам. В крайна сметка открих следното - forum.manjaro.org/t/guide-install-and-configure-optimus-manager-for-hybrid-gpu-setups-intel-nvidia/92196, но не съм сигурен дали ще сработи при мен - някой пробвал ли го е и дали ще имам някакви проблеми?

Другият ми въпрос е свързан със Security boot. ОС зарежда само когато тази опция е деактивирана в настройките на биоса. Това нормално ли е или имам някакъв проблем? Неправилна инсталация?

И последният въпрос - той не влияе по никакъв начин на работата на системата, но просто ми е интересно. При стартиране на системата логото на Асус се показва за няколко секунди, скрива се и пак се показва и чак тогава зарежда системата. Това нормално поведение ли е?

Благодаря предварително за отделеното време. Извинявам се ако въпросите ми се глупави, но от вчера чета и опитвам да схвана как точно се случват нещата с драйвърите на NVidia.
Значи този начин лично аз не съм го пробвал, но изглежда доста обещаващ, а и ако ти е ново видеото ще можеш да използваш хибридния режим, който наскоро се появи в драйвърите, а за него се говори от години. Доживяхме, дет' се вика :mrgreen:

Относно secure boot - да, нормално е, работи се по подписването на ядрата на Manjaro, но кога ще стане, не е ясно. Сърдим се на Майкрософт и така. Принципно го спираш и ти е мирна главата.

Относно примигването - да, нормално е. Към момента мисля, че само две дистрибуции работят по flicker free буут процес.
Изображение
ivanovkbg
Регистриран

Мнение от ivanovkbg »

Ей сега като се прибера ще го пробвам и ще пиша дали е тръгнало или съм наакал системата окончателно :D.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

На АСУС-ките дъна трябваше да има опция за изключване на логото, ако си спомням правилно. Ако ти пречи мигането, просто изключи показването на логото и готово.
ivanovkbg
Регистриран

Мнение от ivanovkbg »

Валсо написа:
пет ное 15, 2019 16:16
На АСУС-ките дъна трябваше да има опция за изключване на логото, ако си спомням правилно. Ако ти пречи мигането, просто изключи показването на логото и готово.
Не, не ми пречи, а просто ми беше интересно дали това е нормално поведение или имам някакъв проблем.
ivanovkbg
Регистриран

Мнение от ivanovkbg »

Здравейте, отново!
Както бях обещал в предният пост. Спазвайки всичко описано в урока, успях да се справя с инсталирането на nvidia драйвърите. Вече имам възможност да switch-вам между двете видео карти когато си поискам :).

Относно хибрият вариант - за жалост видеото ми е старо и не тръгва при мен :(.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Нищо, важното е, че всичко бачка на шест, честито :headbang: :headbang: :headbang:
Изображение
ivanovkbg
Регистриран

Мнение от ivanovkbg »

Mozo написа:
пет ное 15, 2019 20:14
Нищо, важното е, че всичко бачка на шест, честито :headbang: :headbang: :headbang:
Бомба е. Много му се радвам на Manjaroto :D :D :питие:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Има си трески за дялане, но е добре, да :)
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Сега чакаме да кажеш, че си минал на оригинала - Арч. :mrgreen:
Щото работата с Манжоро и Арч е като тази с руските лимузини Аурус и Ролс Ройс - изглеждат като Ролс Ройс, а реално са Росс Ройс. :lol:
ivanovkbg
Регистриран

Мнение от ivanovkbg »

Има време.
Малко да постоя с Manjaro и после ще го мисля, но не е изключено. Иначе да, то всяко distro има нещо за дялане - въпрос на свикване е. Аз преди много се радвах като открих Elementary OS и като цяло съм доволен от нея, но и тя имаше трески за дялане. За 6-7месеца нямах никакви проблеми, но реших да пробвам нещо друго :).
Потребителски аватар
Nico
Ветеран
Ветеран
Регистриран: чет авг 29, 2019 19:22

Мнение от Nico »

ivanovkbg написа:
съб ное 16, 2019 09:56
....
Малко да постоя с Manjaro ....
Постой,колкото повече стоиш на него,толкова повече ще ти хареса.И като видиш колко е по-удобно от арч,ще си останеш на него.Защото много от нещата във манджаро са предварително сложени а във арч ще трябва да видиш какво ти трябва и сам да си го инсталираш.Е ако имаш време за губене може и да се занимаваш.
Изображение
ivanovkbg
Регистриран

Мнение от ivanovkbg »

Nico написа:
съб ное 16, 2019 10:07
ivanovkbg написа:
съб ное 16, 2019 09:56
....
Малко да постоя с Manjaro ....
Постой,колкото повече стоиш на него,толкова повече ще ти хареса.И като видиш колко е по-удобно от арч,ще си останеш на него.Защото много от нещата във манджаро са предварително сложени а във арч ще трябва да видиш какво ти трябва и сам да си го инсталираш.Е ако имаш време за губене може и да се занимаваш.
Време за губене нямам.
Бих го сложил на някоя стара машина и то не за друго, а за да мина през целият процес по инсталация, настройка и конфигурация с чисто учебна цел :).
Потребителски аватар
Nico
Ветеран
Ветеран
Регистриран: чет авг 29, 2019 19:22

Мнение от Nico »

Хубаво е когато се интересува човек и научава нови неща.От опит.
Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”