Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Linux Manjoro - Nvidia driver - инсталация и информация [РЕШЕНА]
Linux Manjoro - Nvidia driver - инсталация и информация [РЕШЕНА]
Здравейте!
След известно време прекарано с Elementary OS реших да мигрирам към Manjaro, защото ми харесва. Като цяло всичко работи с изключение на драйвъра за видео картата Nvidia.
Накратко - имам лаптоп Asus с Interl & Nvidia. Пробвах да инсталирам драйвъра за Nvidia от Hardware settings (не съм сигурен, че така се казва), но след рестарт системата не зарежда и зависва с черен екран. Премахнах драйвъра през конзолата и всичко се оправи. След това инсталирах Hybrud драйвъра (bumblebeed) и всичко изглежда, че работи нормално. От изчетеното в интернет става ясно, че това ми дава възможност да пускам определени приложения с Nvidia картата. Само, че това не е това, което искам. В крайна сметка открих следното - forum.manjaro.org/t/guide-install-and-configure-optimus-manager-for-hybrid-gpu-setups-intel-nvidia/92196, но не съм сигурен дали ще сработи при мен - някой пробвал ли го е и дали ще имам някакви проблеми?
Другият ми въпрос е свързан със Security boot. ОС зарежда само когато тази опция е деактивирана в настройките на биоса. Това нормално ли е или имам някакъв проблем? Неправилна инсталация?
И последният въпрос - той не влияе по никакъв начин на работата на системата, но просто ми е интересно. При стартиране на системата логото на Асус се показва за няколко секунди, скрива се и пак се показва и чак тогава зарежда системата. Това нормално поведение ли е?
Благодаря предварително за отделеното време. Извинявам се ако въпросите ми се глупави, но от вчера чета и опитвам да схвана как точно се случват нещата с драйвърите на NVidia.
Прочетено: 617 пъти
След известно време прекарано с Elementary OS реших да мигрирам към Manjaro, защото ми харесва. Като цяло всичко работи с изключение на драйвъра за видео картата Nvidia.
Накратко - имам лаптоп Asus с Interl & Nvidia. Пробвах да инсталирам драйвъра за Nvidia от Hardware settings (не съм сигурен, че така се казва), но след рестарт системата не зарежда и зависва с черен екран. Премахнах драйвъра през конзолата и всичко се оправи. След това инсталирах Hybrud драйвъра (bumblebeed) и всичко изглежда, че работи нормално. От изчетеното в интернет става ясно, че това ми дава възможност да пускам определени приложения с Nvidia картата. Само, че това не е това, което искам. В крайна сметка открих следното - forum.manjaro.org/t/guide-install-and-configure-optimus-manager-for-hybrid-gpu-setups-intel-nvidia/92196, но не съм сигурен дали ще сработи при мен - някой пробвал ли го е и дали ще имам някакви проблеми?
Другият ми въпрос е свързан със Security boot. ОС зарежда само когато тази опция е деактивирана в настройките на биоса. Това нормално ли е или имам някакъв проблем? Неправилна инсталация?
И последният въпрос - той не влияе по никакъв начин на работата на системата, но просто ми е интересно. При стартиране на системата логото на Асус се показва за няколко секунди, скрива се и пак се показва и чак тогава зарежда системата. Това нормално поведение ли е?
Благодаря предварително за отделеното време. Извинявам се ако въпросите ми се глупави, но от вчера чета и опитвам да схвана как точно се случват нещата с драйвърите на NVidia.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Re: Linux Manjoro - Nvidia driver - инсталация и информация
Значи този начин лично аз не съм го пробвал, но изглежда доста обещаващ, а и ако ти е ново видеото ще можеш да използваш хибридния режим, който наскоро се появи в драйвърите, а за него се говори от години. Доживяхме, дет' се викаivanovkbg написа: ↑пет ное 15, 2019 12:46Здравейте!

Относно secure boot - да, нормално е, работи се по подписването на ядрата на Manjaro, но кога ще стане, не е ясно. Сърдим се на Майкрософт и така. Принципно го спираш и ти е мирна главата.
Относно примигването - да, нормално е. Към момента мисля, че само две дистрибуции работят по flicker free буут процес.

Ей сега като се прибера ще го пробвам и ще пиша дали е тръгнало или съм наакал системата окончателно :D.
- Валсо
- Дарител
- Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
- Контакти:
На АСУС-ките дъна трябваше да има опция за изключване на логото, ако си спомням правилно. Ако ти пречи мигането, просто изключи показването на логото и готово.
Здравейте, отново!
Както бях обещал в предният пост. Спазвайки всичко описано в урока, успях да се справя с инсталирането на nvidia драйвърите. Вече имам възможност да switch-вам между двете видео карти когато си поискам
.
Относно хибрият вариант - за жалост видеото ми е старо и не тръгва при мен :(.
Както бях обещал в предният пост. Спазвайки всичко описано в урока, успях да се справя с инсталирането на nvidia драйвърите. Вече имам възможност да switch-вам между двете видео карти когато си поискам

Относно хибрият вариант - за жалост видеото ми е старо и не тръгва при мен :(.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Нищо, важното е, че всичко бачка на шест, честито

- Валсо
- Дарител
- Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
- Контакти:
Сега чакаме да кажеш, че си минал на оригинала - Арч.
Щото работата с Манжоро и Арч е като тази с руските лимузини Аурус и Ролс Ройс - изглеждат като Ролс Ройс, а реално са Росс Ройс.

Щото работата с Манжоро и Арч е като тази с руските лимузини Аурус и Ролс Ройс - изглеждат като Ролс Ройс, а реално са Росс Ройс.

Има време.
Малко да постоя с Manjaro и после ще го мисля, но не е изключено. Иначе да, то всяко distro има нещо за дялане - въпрос на свикване е. Аз преди много се радвах като открих Elementary OS и като цяло съм доволен от нея, но и тя имаше трески за дялане. За 6-7месеца нямах никакви проблеми, но реших да пробвам нещо друго
.
Малко да постоя с Manjaro и после ще го мисля, но не е изключено. Иначе да, то всяко distro има нещо за дялане - въпрос на свикване е. Аз преди много се радвах като открих Elementary OS и като цяло съм доволен от нея, но и тя имаше трески за дялане. За 6-7месеца нямах никакви проблеми, но реших да пробвам нещо друго

Постой,колкото повече стоиш на него,толкова повече ще ти хареса.И като видиш колко е по-удобно от арч,ще си останеш на него.Защото много от нещата във манджаро са предварително сложени а във арч ще трябва да видиш какво ти трябва и сам да си го инсталираш.Е ако имаш време за губене може и да се занимаваш.
Време за губене нямам.Nico написа: ↑съб ное 16, 2019 10:07Постой,колкото повече стоиш на него,толкова повече ще ти хареса.И като видиш колко е по-удобно от арч,ще си останеш на него.Защото много от нещата във манджаро са предварително сложени а във арч ще трябва да видиш какво ти трябва и сам да си го инсталираш.Е ако имаш време за губене може и да се занимаваш.
Бих го сложил на някоя стара машина и то не за друго, а за да мина през целият процес по инсталация, настройка и конфигурация с чисто учебна цел

Хубаво е когато се интересува човек и научава нови неща.От опит.
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
- 60 Отговори
- 2064 Преглеждания
-
Последно мнение от xUbuntu
пет дек 06, 2024 04:19
-
-
Принудителна инсталация на Стийм извън руут дяла - ето как
от Валсо » чет май 08, 2025 05:03 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 8 Отговори
- 655 Преглеждания
-
Последно мнение от Валсо
пет май 09, 2025 16:31
-
-
-
Фиксирани 30% за сградна инсталация може да вдигнат сметките за парно, по-добре старата формула да остане
от Mozo » пон мар 24, 2025 13:20 » в Любопитни новини - 2 Отговори
- 122 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пон мар 24, 2025 14:20
-
-
- 0 Отговори
- 76 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
чет май 30, 2024 12:40