Химична връзка
Познати са 111 химични елемента и над 5 милиона вещества.Това разнообразие се дължи на способността на частиците на химичните елементи (атоми и йони ) да се свързват помежду си.Връзките между частичите на химичните елементи в простите вещества и в химичните съединения се нариче химична връзка.
В исторически аспект идеите за природата на химичната връзка и силите на превличане са различни.Берцелиус ги отъждествява с електростатичното привличане между градивните частици, а Бертоле- с гравитационните.Класическата атомно-молекулна теория ги нарича най-общо афинитетни.
Различават се няколко вида химични връзки
- Ковалентна
- Йонна
- Метална
Свързването на два водородни атома е най-простия пример за образуване на ковалентна връзка.
При сближаване на два водородни атома, които имат електрони с противоположни спинове , между тях възниква взаймодействие и се образува обща електронна двойка. Чрез нея водородните атоми се свързват в молекула.
H. + .H → H:H (H-H)
Водородните атоми имат електронна конфигурация 1s1 . При образуването на обща електронна двойка те запълват външния си електронен слой и добиват електронна конфигурация на атома на хелия 1s2 , която е устойчива.Общата електронна двойка е резултат от частичното препокриване на 1s-АО на водородните атоми на които се намират електрони с противоположни спинове. При това припокриване на 1s-АО се получава нова, двуцентрова молекулна орбитала (МО) , която е с по-ниска енергия и различна форма от изходните атомни орбитали.На МО отговаря повишената електронна плътност между двете ядра.Там е най-голяма вероятността да се намери общата електронна двойка.Свързването на водородните атоми в молекула е придружено с отделяне на енергия, затова водородната молекула е по-бедна на енергия т.е. енергетично по-изгодна от системата от два свободни атома.
Да разгредаме образуването на ковалентна връзка между два флуорни атома при свързването им в молекула.
..................................
Целият материал:
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Химична връзка
-
- Глобална котка-идиотка
- Регистриран: пет ное 30, 2007 12:06
Химична връзка
- Прикачени файлове
-
Химична връзка.rar
- (11.29 KиБ) Свален 21 пъти
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Американска връзка в убийството на Алексей Петров, ФБР още не е разкодирал телефона
от Mozo » пет авг 16, 2024 12:52 » в Любопитни новиниВсе още не е разкодиран във ФБР телефонът на разстреляния преди една година бизнесмен
Американска връзка витае около убийството на Алексей Петров.... - 0 Отговори
- 75 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пет авг 16, 2024 12:52
-
-
-
Румъния и Сърбия готвят нова пътна връзка за милиарди евро
от Mozo » ср сеп 04, 2024 13:03 » в Любопитни новиниРумънското правителство е одобрило техническите и икономическите показатели за изграждането на магистралата Тимишоара-Моравита, пише Romania... - 0 Отговори
- 67 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
ср сеп 04, 2024 13:03
-
-
-
Бивша приятелка на Джим Морисън: Той ме изнасилваше многократно, докато бяхме във връзка
от Mozo » ср яну 29, 2025 13:01 » в Любопитни новиниЕдна от последните приятелки на рокаджията Джим Морисън, фронтменът на групата Doors, разкри в скорошно интервю, че гаджето й често я е изнасилвал.... - 0 Отговори
- 69 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
ср яну 29, 2025 13:01
-
-
-
Руска пропаганда за милиони у нас и в Румъния: Разкрита е пряка връзка със службите на Путин
от Mozo » пет мар 07, 2025 12:16 » в Любопитни новиниПробив в личните данни на потребителите в България, Румъния и други държави, финансови измами и заливане с руска пропаганда и конспиративни теории с... - 1 Отговори
- 126 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пет мар 07, 2025 12:16
-