Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Мазнини (урок)

Безплатни реферати, доклади, есета, анализи и всякакви теми свързани с химията.
Аналитична химия, биохимия, неорганична химия, органична химия, теоретична химия, физикохимия, ядрена химия, химични процеси, химични съединения, алхимия, химичен състав, структура, атоми, молекули, йони, химичен елемент, химична връзка, химична реакция, агрегатно състояние.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 295288
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 365050
Местоположение: Somewhere In Time

Мазнини (урок)

Мнение от Mozo »

Мазнините са органични съединения, които участват в състава на животинските и растителни клетки. В животинските организми те се отлагат в подкожната тъкан, около някои органи и в костите. Някои растения натрупват мазнини с промишлено значение (слънчоглед, рапица, маслини, бадеми). Мазнините имат широка употреба. Освен като енергетична храна за човека, за получаване на безир и блажни бои, сапун, стеарин и др. Те се използват в медицината, козметиката, багрилната промишленост и други.

Състав и строеж:

В началото на 19 век френският химик М. Шеврьол загрява мазнини с вода в присъствие на основа. При тези условия мазнините се разлагат под действието на водата, като се получава глицерол и смес от висши мастни киселини. През 1874г. друг френски химик нагрява смес от глицерол и смес от висши мастни киселини и за пръв път получава синтетична мазнина:

Целият материал:
Прикачени файлове
Мазнини (урок).rar
(18.26 KиБ) Свален 127 пъти
Прочетено: 1420 пъти
Изображение
Нова тема Отговори

  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Химия”