Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Есе по философия

Безплатни есета, реферати, доклади, анализи и всякакви теми свързани с философията.
Антична философия, средновековна философия, съвременна философия, метафизика, онтология, епистемлогия, етика, полтическа философия, естетика, логика, философия на езика, философия на науката, рационализъм, емпиризъм.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Льо
Луд за връзване
Луд за връзване
Мнения: 13339
Регистриран: нед мар 10, 2013 09:19
Репутация: 41243
пол: Мъж
Местоположение: Пловдив

Есе по философия

Мнение от Льо » ср фев 18, 2015 18:39

„Не е достатъчно да имаш добър ум. Главното е добре да го прилагаш.” (Декарт)
„Знанието само по себе си е сила.” (Франсис Бейкън)

Есе

Със създаването на света се появява и човекът. Още от раждането си той започва да се бори така да се каже със зъби и нокти за своето място в обществото. Преминава през много изпитания, за да се изгради като личност. В продължение на години помъдрява и се превръща в разумно същество, готово да понесе отговорността за постъпките си и да преодолее всички препятствия, които му изпраща Бог.
Човекът не се ражда научен, а животът го учи. Колкото по-мъдър е един човек, толкова по-добро поведение има. Мъдростта просветлява лицето на човека.
Човек може да придобие широка информираност, може и да бъде най-правилно ориентиран в практическия си живот. Това е полезно за него, но дали е достатъчно не се знае.
Мъдрият не само прилага знанието си в живота, но той създава това знание. На него са известни причините за случващото се в света. Той предвижда крайните резултати, повлиява върху развитието на събитията.
Mъдрият живее в света и в същото време е над света. Той може да се дистанцира от него, да го погледне отгоре или отвсякъде, може да го вмести в ума си.
Мъдростта ни помага да се ориентираме в действителността, в която живеем и да се съобразяваме с принципите на общността.
Всеки от нас има ум,но не всеки знае как да го използва, а смята, че след като е умен, е перфектния и може всичко. Това не е така, защото не е достатъчно да имаш добър ум, а главното е добре да го прилагаш.
Умът може да ни помогне при разрешаването на определени ситуации.
Чрез ума си можем да спасим човешки живот, да спечелим доверието на определени личности, да успеем в живота: в личен и професионален план, да направим неща,за които може да съжаляваме после; умът може да ни послужи в училище, в университета, в работата и т.н.
Трябва да внимаваме как използваме ума си.
Знанието е висока цел на хората, защото им осигурява разумен и успешен живот. Стремежът към знание се мотивира не само от полезността на знанието, а и от морални съображения. Особено съществени са целите, за които ще се използва знанието. Придобиването на знание обаче би трябвало да се предшества от израстване- морално и интелектуално, с ясни представи за последствията от делата на човека.
Стремежът към знание понякога е свързан с възгордяване на неблагородния човек. А колко повече се развива тази гордост, когато той придобие широко знание..
Затова знанието само по себе си е сила.
Знанието е огромна сила, която може да превърне един нехранимайко в горделив и самонадеян човек.
Чрез знанието човек може да се реализира във всички области на науката и да се превърне в най- добрия специалист.
Иначе то е самоценно благо, за което човек трябва да се труди повече, отколкото за спечелването на сребро и злато. Със знанието не могат да се сравнят нито скъпоценните камъни, нито блясъкът на царските дворци, защото всички тези ценности украсяват тялото на човека, а знанието е вечно украшение на безсмъртния дух.
Плодовете на знанието личат в разумните дела и житейските успехи, но най-ярко се проявяват в спокойствието на духа - висша зрелост на човешката способност да съжителства с хората като с братя.
Знанието можем да наречем още дърво за живот на ония, които го придобиват. То удовлетворява духовните потребности на хората и ги храни.
Знанието е залог и за вечен живот. Подтиква хората към лично съвършенство, вдъхновява човешкото творчество и придвижва световния напредък.
Комбинацията или съчетанието от добър ум, който се прилага доре знанието правят човека разумно същество, подготвено за живота.
Вярвайте в себе си и във вашите възможности, но не прекалявайте!
Бъдете такива, каквито сте!
Целият материал:
Есе по философия.rar
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Прочетено: 4325 пъти
"Много трудно се обяснява на глухи, показва на слепи и спори с идиоти"

Нова тема Отговори

Върни се в “Философия”