Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Свободният човек

Безплатни есета, реферати, доклади, анализи и всякакви теми свързани с философията.
Антична философия, средновековна философия, съвременна философия, метафизика, онтология, епистемлогия, етика, полтическа философия, естетика, логика, философия на езика, философия на науката, рационализъм, емпиризъм.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Свободният човек

Мнение от Mozo »

Свободният човек
есе

Свободният човек е като кораб в открито море. Той трябва да избере посока и да поправи усилие да достигне до бряг. Както казва Сенека:,,Ако не знаеш кое е твоето пристанище, за теб попътен вятър няма’’.
Каква е моята представа за свободния човек?
Хагел пише: Истинската свобода се състои в тъждеството ми с другите, аз съм само тогава истински свободен, ако и другият е също свободен и е признат и от мен като свободен’’.
Свободният човек ясно осъзнава своето достойнство и възможности. Притежава етика и морални ценности, защото свободата е преди всичко в нашето съзнание.
Човек може да бъде затворник на всякъде. Ние сами издигаме затворите си. Те са в самите нас, в съзнанието ни.
Жан Жак Руско ни е завещал и тази мисъл:,,Да се окажеш от свободата си означава да се откажеш от качествата си на човек, от правата, които това качество ти дава, дори от задълженията...’’

Целият материал:
Прикачени файлове
Свободният човек.rar
(5.63 KиБ) Свален 18 пъти
Прочетено: 196 пъти
Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Философия”