Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Политически отношения и политизиране на неполитическото в съвременния свят

Безплатни есета, реферати, доклади, анализи и всякакви теми свързани с философията.
Антична философия, средновековна философия, съвременна философия, метафизика, онтология, епистемлогия, етика, полтическа философия, естетика, логика, философия на езика, философия на науката, рационализъм, емпиризъм.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 230737
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 173301
Местоположение: Somewhere In Time

Политически отношения и политизиране на неполитическото в съвременния свят

Мнение от Mozo » нед окт 21, 2018 17:54

Реферат
Свят и личност

по тема №4:
Политически отношения и политизиране на неполитическото в съвременния свят

Част 2-ра:
Международните неправителствени организации: директна политика

Изработен от


С напредване на глобализацията се появяват смущения в иначе спокойния политически живот. За политиците тези смущения се изразява главно в спада на избирателната активност, особено в страните с ясно изградзена демокрация. Но това не е знак за незаинтересованост от страна на гражданите към политиката на дадената държава, която обитават, а е свидетелство за факта, че политическата система не отговаря на интересите на съвременния човек. От една страна индивидът не се определя само от националната му принадлежност. Това може да се дължи на няколко причини: ако даден човек акцентира върху своята професия, която не се ограничава в една държава; ако личността се самоопределя като част от някакво национално малцинство и чувства принадлежност към неговата културна традиция и др. От друга страна, области, до скоро смятани за неполитически, бързо се политизират с помощта на множество международни неправителствени оганизации. Самото име подсказва за независимостта им от държавата, като при това тяхното местонахождение не е точно определено. Организаци като „Грийнпийс”, „Амнести Интернешънъл”, „Лекари без граници” и др. се занимават с действия извън рамките на т.н. „предствителна демокрация”. Така те търсят решение наразлични проблеми, някои от които са екологични, свързани с нарушаване човешките права и т.н. В своята книга, „Световното рисково общество” , Улрих Бек разказва за някои от кампаниите, които световната организация „Грийнпийс” ръководи. Една от тези кампании се свърза с принуждаването на „компанията „Щел” да ликвидира една от остарелите си наземни петролни платформи”. Друга кауза, с която „Грийнпийс” се заема, е спирането на „възобновяването на френските ядрени опити”. Според авторът мнозина се интересуват дали „не се слага краят на определени базисни правила на (външната) политика, след като неупълномощен деец като „Грийнпийс” може да води собствена вътрешна световна политика без оглед на национален суверенитет или дипломатически норми”

Политизиране на неполитическото в ситуациата на глобалност

Глобалните организации в наше време оказват значително влияние върху вътрешно- и външнополитически правителствени действия, принуждавайки официалните политически лица да се съобразяват с тяхното мнение. В същото време те показват на гражданите, че е възможно да се въздейства пряко върху икономически, социални и производствени решения, жизненоважни за съществуването на обитятелите на съответната държава. Решения в здравната, образователната, трудовата и т.н. сфери, доскоро смятани за монопол на експертната рационалност, под въздействието на международните неправителствени организации и с помощта на медиите, все по-често са въпрос на публични дискусии, на преценки и договаряне, което често не се приема добре от съответната държава или компания.

Целият материал:
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Прочетено: 125 пъти
Изображение

Нова тема Отговори

Върни се в “Философия”