Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Свободата според Кант

Безплатни есета, реферати, доклади, анализи и всякакви теми свързани с философията.
Антична философия, средновековна философия, съвременна философия, метафизика, онтология, епистемлогия, етика, полтическа философия, естетика, логика, философия на езика, философия на науката, рационализъм, емпиризъм.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 231026
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 173856
Местоположение: Somewhere In Time

Свободата според Кант

Мнение от Mozo » нед юни 04, 2017 11:27

Свободата сперед Кант
Имануел Кант е роден през 1724г. Той се приема за родоначалник на немската класическа философия. Една от централните му теми в „Основи на метафизиката „ и „Критики на чистия разум” е темата за човешката свобода- да мислиш свободно в синхрон със себе си. Всеки етап от историята на философията дава своите основания за свобода.
Кант анализира раздвоеността на човека в емпиричния и интелигебления свят. Той разглежда интелигебления като духовен свят на човешкия разум, воля и свобода. Свободата е идея на разума според Кант, а волята е неината енергия. Свободата на волята е невъзможна в сферата на нравствената закономерност. Тя е дар, който човек владее и с който се доближава до мъдростта и истината. Волята е винаги свободна. Човек не е свободен като природно явление, а като естествено разумно същество е подчинено на природните морални закони. Като разумно същество човек трябва да се стреми към добро. Според Кант човекът постъпва според моралните закони. За извеждане на постъпките от законите се изисква разум, то волята е единствено практическия разум. Този разум е в основата на всекидневния морал на човека. Той е свободен да мисли какво ли не, но не е свободен да прави каквото и да е, трябва да постъпва разумно.
Волята е силата на свободата. Кант достига до заключението, че тя е способността да избираш онова, което разумът признава за необходимо и добро. Свободната воля и волята подчинена на закони е едно и също нещо. Като резултат от дейността на разума, моралният закон е валиден за всички разумни същества и за човека, защото без закони моралът би се разпаднал.

Целият материал:
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Прочетено: 1123 пъти
Изображение

Нова тема Отговори

Върни се в “Философия”