Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Анализ и синтез на логически схеми

Безплатни есета, реферати, доклади, анализи и всякакви теми свързани с философията.
Антична философия, средновековна философия, съвременна философия, метафизика, онтология, епистемлогия, етика, полтическа философия, естетика, логика, философия на езика, философия на науката, рационализъм, емпиризъм.
Нова тема Отговори
Kotkata68
Глобална котка-идиотка
Глобална котка-идиотка
Мнения: 29946
Регистриран: пет ное 30, 2007 12:06
Репутация: 58002
пол: Жена

Анализ и синтез на логически схеми

Мнение от Kotkata68 » съб юни 03, 2017 15:11

ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТНИ СХЕМИ

1. Определения.
Последователностните схеми (ПС) са логически схеми, състоянието на изхода на които се определя не само от текущото състояние на входните им сигнали, но и от тяхното предишно състояние. Това налага тези схеми да съхраняват информация за състоянието си, т.е. да имат свойството памет. Всяка последователностна схема има:
входни променливи, Х0, Х1, Х2.....Хn-1; всяко съчетание от стойностите на входните променливи се нарича входно въздействие или входен набор ;
изходни променливи, Y0, Y1, Y2……..Ym-1; всяко съчетание от стойностите на изходните променливи се нарича изходна реакция или просто реакция;
вътрешни променливи, А0, А1, А2......Ак-1; всяко съчетание от стойностите на вътрешните променливи се нарича вътрешно състояние.
Последователностните схеми действат последователно във времето, като вътрешното състояние в момента t, Аt се заменя от новото вътрешно състояние в момента t+1, Аt+1. Всяка смяна на старото с ново вътрешно състояние се нарича преход. Новото вътрешно състояние е функция на старото и на поредното входно въздействие:
Аt+1 = F(Аt, Х)
Тази функционална зависимост се нарича функция на преходите. Ако F е зададена за всяка двойка (А,Х), ПС е пълно зададена по преходите, в противен случай ПС е непълно зададена по преходите.
Изходната реакция на ПС е функция на вътрешното й състояние, а в някои случаи и на входното въздействие, т.е:
У = Н (А); У = G (А, Х)
Тези функционални зависимости се наричат функции на изходите и също могат да са зададени пълно и непълно.
Двете разновидности на функцията на изходите определят два автоматни модела на последователностните схеми:
автомат на Мур (автоматен модел на Мур): Аt+1 = F(Аt, Х); У = Н (А)
автомат на Мили (автоматен модел на Мили): Аt+1 = F(Аt, Х); У = G (А, Х)
Двата автомата могат да се представят таблично, графично и матрично. Таблиците, графиките и матриците се наричат автоматни.
Според начина на работа ПС се делят ня :
асинхронни – прехода от едно състояние в друго се се извършва в произволни моменти, които се определят от изменение на входния сигнал или от вътрешното състояние при един и същ входен сигнал;
синхронни – преходите се извършват в определени моменти, които се задават с поредица от синхронизиращи (тактови) сигнали.
2. Автоматни таблици.
Включват таблици на преходите и таблици на изходите, които задават съответно функцията на преходите и функцията на изходите.
Таблицата на преходите (таблица1) се състои от толкова колони, колкото са входните въздействия и толкова редове, колкото са вътрешните състояния на автомата. В пресечното квадратче на Аi ред и Хj колона се записва новото вътрешно състояние Au.
Таблица2 –таблица на изходите при автомат на Мур – от две колони.
Таблица3 – таблица на изходите при автомат на Мили, подобна на тази на преходите, но в пресечната точка на ред и колона се записва съответната изходна реакция.
........................

Целият материал:
Анализ и синтез на логически схеми.rar
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Прочетено: 279 пъти

Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!


Нова тема Отговори

Върни се в “Философия”