Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Проблемът за свободата според Кант

Безплатни есета, реферати, доклади, анализи и всякакви теми свързани с философията.
Антична философия, средновековна философия, съвременна философия, метафизика, онтология, епистемлогия, етика, полтическа философия, естетика, логика, философия на езика, философия на науката, рационализъм, емпиризъм.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 231026
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 173856
Местоположение: Somewhere In Time

Проблемът за свободата според Кант

Мнение от Mozo » вт апр 04, 2017 17:52

Проблемът за свободата според Е.Кант
Проблемът за същността на свободата е без съмнение философски. Свободата (liberty) е категория, разкриваща взаимното отношение между дейността на хората и обективните природни и обществени закони.
Всички хора се стремят към свобода. Всеки иска да бъде свободен, но не всеки знае как да придобие свободата си. Въпросът за човешката свобода е свързан и с отговорността пред другите. Свободата е отговорност. Преследвайки свободата, човек се стреми към добро, към правда. Свободата на личността е свързана с нейното подчинение на определени закони, форми. Единствено обществото, което е способно да създаде управление и закони, на които всички се подчиняват, е свободно и не би стигнало до революции. Но възниква противоречието дали човек е свободен, след като зависи от обществото или от природата. Но нима човек може да спре да се подчинява на законите на природата и например да спре да старее, и т.н. Личността може да постигне една относителна свобода, т.е. такава, която възможно най-близко да се доближава до абсолютната, но която да не нарушава развитието на обществото.
Според мен човек е зависим от обкръжаващата го среда, защото тя му дава онези удобства, които са нужни за неговия живот. Ето защо не може да спре да се подчинява на тези принципи, защото ако “реши да става свободен”, той може да навреди на заобикалящия го свят. Обществото е устроено така, че да функционира възможно най-добре. То е една подредена система и ако човек реши да се освободи от нея, той рискува не само да разруши част от структурата на системата, но и оттам да навреди и на себе си. Защото той е елемент от тази порядъчност и е свързан с нея. Освен това човек е свързан с редица междучовешки, икономически, социални потребности, които не се прекъсват толкова лесно. Ако човек лиши себе си от обществото и то от своя страна се лиши от човека (духовно и материално изключване), той рискува да изгуби своя път.
Свободата е не само висша ценност, но и непосилно бреме за човека. Защото свободата е и отговорност. За да е свободен един човек трябва не само да взима независимо своите решения, но и да осъзнава следствията от тях. Всички хора се стремят към свободата, но повечето от тях не са достигнали зрелостта да бъдат свободни, т.е да бъдат независими, рационални, обективни.
Всеки от нас притежава инстинкт за свобода. Няма човек, на когото тя да не е необходима. Затова всеки един от нас се стреми да я достигне, но неколцина са тези, които я постигат. Поставен в гранична ситуация, човек мисли върху правото си на свобода и се бори за него в едно екстремно историческо време. Свободен си да се бориш и да се примириш с нещата. Свободен да отстояваш личните си права и свободен да позволиш на някой друг да ги “отстоява”. Свободен да бъдеш такъв, какъвто си и свободен да жертваш себе си за другите. С една дума - свободата е избор, който не всеки може да направи сам .
През различните епохи свободата се е тълкувала по различен начин.
За Античната философия на първо място стои проблемът за свободата и съдбата.Според Епикур човек е свободен,зашото може да се освободи от трите велики страха:страха от Боговете,от физическия страх и от необходимостта от смъртта.
Пред средновековиеуто става дума за свобода от греха, който е обречен на вечни мъки от църквата.При това възниква вътрешно противоречие между изискването за свобода на човека и всемогъщесвото на Бога,за което настоява религията.
Ренесансът е времето,в което разбирането за свобода е възможността за всестранно разгръщане на човешката личност.
След Просвещението границите на понятието за свобода се променят от все по-дълбокото проникване на науката.
Философията на Кант израства от духа на Просвещението и то доколкото математичната природна наука със своя метод за него е истинският научен метод. Но той поставя на този метод, както и на нейния обект, необходимите граници: редом с природата и над нея, като условие за нейното познание и заедно с това като условие на нейното осъзнато битие (защото нейното битие е “явление”) Кант намира творческото “аз” с неговите нагледни форми, категорийни функции и нравствено съзнание,
“Свободата е автономия“ според Кант. Свободната воля, според него е това, което е независещо от нищо. Свободната воля е основна характиристика на познаващия обект. Като телесно същество човек живее в природния свят, като морално същество е носител на нещо абсолютно необусловено и това е свободната воля. Така може да се измъкне от детерминизма и да се изгради като автономен субект. При автономията, човек се подчинява на нещо вътрешно, сам е избрал, сам е решил. Като автономен морален субект се подчинява на нещо вътрешно, нещо което сам си е дал. Много автори се опитват да обосноват моралните норми за чрез Бога, традицията и общото благо. Кант е този, който се опитва да обоснове мор.норми не с нещо външно а нещо вътрешно за човек. Той определя щастието като “състоянието на едно разумно същество в света, в чието цяло съществуване всичко става според неговото желание и воля, и следователно почива на съгласуването на природата с цялата негова цел и също така със същественото определящо основание на неговата воля” (Кант, Им. - ”Критика на практическия разум”).

Целият материал:
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Прочетено: 1019 пъти
Изображение

Нова тема Отговори

Върни се в “Философия”