Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

История, школи и направления на философията

Безплатни есета, реферати, доклади, анализи и всякакви теми свързани с философията.
Антична философия, средновековна философия, съвременна философия, метафизика, онтология, епистемлогия, етика, полтическа философия, естетика, логика, философия на езика, философия на науката, рационализъм, емпиризъм.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 231026
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 173856
Местоположение: Somewhere In Time

История, школи и направления на философията

Мнение от Mozo » пон мар 20, 2017 00:41

История , школи и
направления на
философията

Проект по философия на:

Диана Антова
Цветина Серафимова

Философия в превод от гръцки означава любов към мъдростта. Не може да се даде определение за предмета на философията, защото той обхваща съществуването, битието, религиите –всичко, което заобикаляло и заобикаля човека. Философията е присъща на човек по всяко време, защото да филосовстваш, значи да мислиш, а да мислиш е присъщо за човека. Смисълът на филосовстването е съвремието, затова всеки миг е ценен. Филосовското изследване започва на границата където свършва знанието. Ако някой мисли ,че всичко му е ясно, той е спрял да филосовства. Да филосовстваш означава да бъдеш на път. Това пребиваване на пътя е съдбата на философа. В какво се състои филосовстването - до колкото човек е свободен в света, той е сам. Ако иска човек да придаде филосовски смисъл на живота си, той трябва със свои сили да конструира това което околният свят вече не му дава. Първото оръдие на човека е ръката. Да филосовстваш означава сам да си помогнеш да създадеш онова което ти е необходимо. Философията не е наука ,а универсална форма на познание ,което се стреми да изучава света като цяло ,както Хегел казва: ”Мислите на човека са в света и светът е в мислите на човека”.
Психологията е единствената наука ,която е толкова близо до философията. В основата на философията знанието е обърнато към самото знание , мисленето към самото мислене. През периода Осево време израстват трите култури –Китай ,Индия и Елада, наричащи се още Топоси ,имено тогава възниква философията ,8 век пр.н.е. Няма голям учен ,който да не се е занимавал с философия. В Гърция спорта възниква като култура ,а с развитието на културата възникват икономически различия. Тогава се създават астрологията, математиката, граматиката. Философията издига науките към общото ,към тово към което са проявили интерес древните гърци. През 7век се появяват първите школи.
Философията е самостоятелен феномин ,но тя пресича всички науки . Тя не се противопоставя на религията . През 53 год. Папа Йоан Павел 2 ,се извини за случая „Галилео Галилий” на обществеността. Философията не е в конфликт нито с магията и мистиката ,има извъннаучни ,който днес са лигитимни. Философското знание служи като общ метод за всички частни науки ,няма голям учен ,който да не е философ.
Антична гръцка философия
Древните гърци поставят знанието на мястото на вярата ,което се основава на опита ,доказателството , логическото мислене;заменят митологичните разкази с обоснованите теории и хипотези.Първият философ и учен е Талес Милетски ,бащата на медицината - Хипократ ,на историята –Херодот ,на физиката –Демокрит. Историята на Древна Гърция има 5 епохи: егейска ,дополисна ,архаична ,класическа и елинистична. Милетската философска школа е създадена от Талес Милетски и е натурфилософска – кой е първоизточник в природата ,според него е водата.
Средновековна Европейска философия
През късната античност настъпват съществени промени в съдържанието на философскта мисъл , факторът ,който определя нейната насоченост е Християнската религия. През 10 век се формират 2 основни направления на западноевропейската схоластика – Номинализмът и Реализмът ,техният спор заема централно място в ранната схоластика и определя главните тенденции във философията . Номиналистите отричат обективната природа на универсалиите , реалистите определят универсалиите за реални природи, съществуващи преди нещата или в тях .

Целият материал:
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Прочетено: 542 пъти
Изображение

Нова тема Отговори

Върни се в “Философия”